θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Thursday, March 11, 2021

"Για όσους πούλησαν τη συνείδησή τους"


 "Για όσους πούλησαν τη συνείδησή τους"

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής της Ινδίας κατεγράφη το εξής συμβάν. Ένας Βρετανός αξιωματικός χτυπά έναν Ινδό πολίτη στο πρόσωπο και η αντίδραση του Ινδού πολίτη ήταν να χτυπήσει τον αξιωματικό με όλη του τη δύναμη και να τον ρίξει στο έδαφος.

Συγκλονισμένος από το σοκ, ο αξιωματικός έφυγε και αναρωτιόταν πώς ένας Ινδός πολίτης τολμά να χτυπήσει έναν αξιωματικό που ανήκει στον στρατό της αυτοκρατορίας. Πάει στο κέντρο διοίκησής του για να μιλήσει για το τι συνέβη και να ζητήσει βοήθεια για να τιμωρηθεί αυτός ο πολίτης που έκανε αυτό το ασυγχώρητο έγκλημα.

Αλλά ο διοικητής του, του είπε να ηρεμήσει, τον πήγε στο γραφείο του, άνοιξε ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο λεφτά και είπε στον αξιωματικό, "πάρε από το θησαυροφυλάκιο μερικές χιλιάδες χρήματα και πήγαινε στον Ινδό και να του ζητήσεις συγγνώμη για το έντονο επεισόδιο και δώσε του αυτά τα χρήματα».

Ο αξιωματικός αντέδρασε είπε ότι αυτό που τον διατάζει να κάνει είναι απαράδεκτο: Εγώ είμαι αυτός που έχει το δικαίωμα να τον χτυπώ και να τον βρίζω. Με χαστούκισε ενώ δεν είχε το δικαίωμα, αυτό είναι προσβολή για μένα, για εσάς και για τον στρατό μας, αλλά και για την ίδια την Αυτού Μεγαλειότητα.

Ο ανώτερος αξιωματικός είπε στον αξιωματικό: Αυτό είναι μια στρατιωτική εντολή για να την εφαρμόσεις χωρίς συζήτηση. Ο αξιωματικός συμμορφώθηκε με τις εντολές του διοικητή του, πήρε τα χρήματα και πήγε στον Ινδό πολίτη και του είπε:

- Παρακαλώ δεχτείτε τη συγγνώμη μου, για το συμβάν και τη χειροδικία εις βάρος σας και αυτά τα χρήματα είναι δώρο μαζί με τη συγγνώμη μου προς εσένα.

Ο Ινδός πολίτης αποδέχτηκε τη συγγνώμη και το δώρο (χρήματα) και ξέχασε ότι τον χαστούκισε στο έδαφος της χώρας του ένας αποικιοκράτης που κατέλαβε τη γη του.

Εκείνη την περίοδο, τα χιλιάδες ro ήταν τεράστιος πλούτος, έτσι ο Ινδός πολίτης με ένα μέρος του ποσού, αγόρασε ένα "Rksẖẗ", (είναι ένα μέσο μεταφοράς, ένα τρίκυκλο που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί για την την μεταφορά τους) , επένδυσε μέρος χρημάτων στο εμπόριο, στις μετακινήσεις και έγινε διαχρονικά επιχειρηματίας, ξεχνώντας το χαστούκι. Οι Άγγλοι όμως δεν ξέχασαν το χαστούκι του Ινδού.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα ο Άγγλος διοικητής κάλεσε τον αξιωματικό που χαστούκισε ο Ινδός και του είπε:

- Θυμάσαι τον Ινδό πολίτη που σε χαστούκισε;

Ο αξιωματικός είπε: Πώς να το ξεχάσω;

Ο ηγέτης είπε: Ήρθε η ώρα να πας και να τον βρεις και να τον χαστουκίσεις μπροστά στο πλήθος.

Ο αξιωματικός είπε: σήμερα έχει γίνει επιχειρηματίας και έχει υποστηρικτές και φρουρούς. Θα με σκοτώσει.

Ο ανώτερος αξιωματικός είπε: Δεν θα σε σκοτώσει, πήγαινε να το κάνεις χωρίς συζήτηση.

Ο αξιωματικός συμμορφώθηκε με τις εντολές του ηγέτη του και πήγε εκεί που ο Ινδός ήταν περιτριγυρισμένος από πλήθος υποστηρικτές του, την υπηρεσία του και την φρουρά του. Έτσι μέσα σε μια συγκέντρωση ανθρώπων, σήκωσε το χέρι του και με όλη τη δύναμη που είχε, χτύπησε τον Ινδό πολίτη στο πρόσωπο μέχρι που τον έριξε στο έδαφος.

Ο Ινδός δεν αντέδρασε καθόλου, ούτε καν τόλμησε να δει στο πρόσωπο τον Άγγλο αξιωματικό.

Ο αξιωματικός έκπληκτος, επέστρεψε γρήγορα στον αρχηγό του.

Ο διοικητής είπε στον διοικητή του: Βλέπω στο πρόσωπό σου τα σημάδια του αιφνιδιασμού και απορώ, του είπε.

Ο αξιωματικός είπε, " ναι, την πρώτη φορά που τον χαστούκισα μου το ανταπέδωσε και ας ήταν φτωχός και σήμερα που έχει δύναμη και πλούτο, δεν τόλμησε να πει λέξη, πώς γίνετε αυτό;

Είπε τότε ο Άγγλος διοικητής: Την πρώτη φορά είχε μόνο την αξιοπρέπειά του και την έβλεπε ως το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει στη ζωή του.

Τη δεύτερη φορά, έχοντας πουλήσει την αξιοπρέπειά του για χρήματα δεν ήταν πρόθυμος την υπερασπιστεί. Τώρα για εκείνον το πιο σημαντικό είναι πλέον τα χρήματα.