θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Monday, April 08, 2019

Τα Γιόγκα Mudras στην Ορθόδοξη Χριστιανική Τέχνη.

 
 
 
Τα Γιόγκα Mudras στην Ορθόδοξη Χριστιανική Τέχνη:
Μήπως είναι μια Ινδουϊστική - Βουδιστική Επίδραση;


Σημείωση: Αυτό το άρθρο έχει συμπεριληφθεί ως κεφάλαιο στο ανθρωπολογικό βιβλίο του Prof. Michael Lockwood, "The Unknown Buddha of Christianity".
 
Η γιογκική γνώση είχε εξαπλωθεί σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Η έρευνά μου για τον πολιτισμό των Ολμέκων της Μεσοαμερικής είχε αποκαλύψει ότι οι Ολμέκοι ήταν ένθερμοι οπαδοί της hatha yoga - μια σειρά από ασάνα ή στάσεις που ισορροπούν και ευθυγραμμίζουν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.
Πολύ απροσδόκητα ήρθα σε μια καταπληκτική συνειδητοποίηση: ένας μεγάλος αριθμός θρησκευτικών εικόνων της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας απεικονίζουν τον Ιησού, τη Μαρία και τους αγίους που εκτελούν χειρονομίες που αντιστοιχούν ακριβώς σε συγκεκριμένους μούτρα γιόγκα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο διαλογισμός που χρησιμοποιεί μούτρα γιόγκα μπορεί να έχει διαμορφώσει ένα ουσιαστικό μέρος των πνευματικών πρακτικών της πρώιμης Εκκλησίας.
Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, επιτρέψτε μου να εξηγήσω εν συντομία την έννοια των μούτρα γιόγκα. Οι μούτρα γιόγκα γενικά θεωρούνται ως συστατικό της hatha yoga. Περιλαμβάνουν μια σειρά χειρονομίες που εκτελούνται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Οι χειρονομίες κατευθύνουν τη ροή της ζωτικής ενέργειας (πράνα-prana) στα διάφορα μέρη του σώματος μέσω των ενεργειακών καναλιών (nadis). Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση των πέντε στοιχείων (Pancha Mahabhutas) που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα, δηλαδή - φωτιά, αέρα, αιθέρας, γη και νερό. Στην Αγιουρβέδα, πιστεύεται ότι οι ανισορροπίες στα πέντε αυτά στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα διάφορες ασθένειες. Οι μούτρα γιόγκα όχι μόνο ρυθμίζουν και ενισχύουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας και βοηθούν στην επούλωση, αλλά παρέχουν και πολλά ψυχικά και πνευματικά οφέλη για τον ασκούμενο.
Το παρακάτω σύνολο εικόνων απεικονίζει τους 10 μούτρα γιόγκα που κατάφερα να εντοπίσω στη βυζαντινή τέχνη. Πρέπει να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι μούτρα που περιμένουν να βρεθούν.
 
1. Prithvi Mudra

Το Mudra Prithvi (Γη) εκτελείται αγγίζοντας το άκρο του δακτύλου με το άκρο του αντίχειρα. Η μούτρα είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση και την επούλωση του σώματος. Η μούτρα ενεργοποιεί επίσης το ριζικό τσάκρα, το οποίο προάγει την αίσθηση σταθερότητας και αυτοπεποίθησης.
 
 
2. Πράνα μούντρα

Το Prana μούντρα ονομάζεται μούντρα της Ζωής. Δίνεται τεράστια σημασία στη γιόγκικη πρακτική για να θεραπεύσει πάνω από εκατό διαφορετικά είδη ασθενειών και συνθηκών υγείας.
Το μούντρα της Prana (ζωτικής ενέργειας) σχηματίζεται αγγίζοντας τα άκρα του δακτύλου και το μικρό δάχτυλο με το άκρο του αντίχειρα. Η μούντρα αυξάνει τη ροή της πράνας στο σώμα, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει στο σώμα την ανθεκτικότητα για να θεραπεύσει τον εαυτό του. Το μούντρα ενεργοποιεί το ριζικό τσάκρα που προάγει τη σταθερότητα, την ηρεμία και την αυτοπεποίθηση.
 
 
 
3. Apana Mudra (και η παραλλαγή του Karana Mudra)

Το Mudra Apana (φθίνουσα ζωτική ενέργεια) σχηματίζεται αγγίζοντας τα άκρα του δακτύλου και του μεσαίου δακτύλου με το άκρο του αντίχειρα. Το Mudra ρυθμίζει τα συστήματα αποβολής του σώματος. Αποτοξινώνει και καθαρίζει το σώμα και επίσης βοηθά στην πέψη.
 
 
 
4. Shuni Mudra ή Akasha Mudra


Το Shuni (Κρόνος) Mudra ή Akasha Mudra εκτελείται αγγίζοντας το άκρο του μεσαίου δακτύλου με το άκρο του αντίχειρα. Το Mudra παράγει την συνειδητοποίηση του εσωτερικού μας θεϊκού εαυτού και προωθεί τη ζωή στη σημερινή στιγμή. Ενθαρρύνει επίσης τη συμπόνια, την κατανόηση και την υπομονή προς τους άλλους.
 
 
5. Dhyana Mudra

Το μούντρα Dhyana (Διαλογισμός) εκτελείται κάνοντας στάση σταυροειδούς (κατά προτίμηση padmasana ή sukhasana) και τοποθετώντας τα χέρια στον γύρο, το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε οι αντίχειρες να ακουμπούν στην άκρη. Αυτό το Mudra διατηρεί το μυαλό και βοηθάει κάποιον να χτίσει το μονοσήμαντο επίκεντρο που είναι απαραίτητο για το διαλογισμό.

Αυτή η βυζαντινή εικόνα του Ιησού τον δείχνει να διαλογίζεται στην στάση Dhyana Mudra, καθισμένη πάνω σε ένα διπλό λωτό κάτω από μια μουστάρδα, με μια εμφανή προεξοχή πάνω από το κεφάλι του. Η βουδιστική επιρροή σε αυτήν την εικόνα είναι φανερή. Ο Βούδας εμφανίζεται συχνά καθισμένος στη Dhyana Mudra σε θρόνο διπλού λωτού. Ενώ ο Ιησούς είναι καθισμένος κάτω από ένα δένδρο μουστάρδας, ο Βούδας εμφανίζεται συχνά κάτω από ένα δέντρο Bodhi - τον τόπο της διαφώτισης του. Η κόκκινη προεξοχή στο κεφάλι του Ιησού αντιστοιχεί στην κορυφή του κεφαλιού του Βούδα που ονομάζεται ushnisha, το οποίο εκπροσωπήθηκε ως κότσος που ακτινοβολούσε ακτίνες φωτός ή ως φλόγα που σήμαινε την πνευματική δύναμη και τον φωτισμό του Βούδα.


6. Surya Mudra (Agni Mudra)

Το Surya Mudra / Agni Mudra εκτελείται με το δίπλωμα του δάκτυλου του δακτυλιδιού και την πίεση της δεύτερης φάλαγγας με τη βάση του αντίχειρα. Αυτό το μούντρα έχει θεραπευτική επίδραση στις πεπτικές διαταραχές και βοηθά στη μείωση του σωματικού λίπους και της κακής χοληστερόλης.
 
 
7. Anjali Mudra

Το Anjali Mudra είναι η χειρονομία "Namaste". Σχηματίζεται φέρνοντας τις παλάμες μαζί μπροστά από το στήθος, έτσι ώστε οι αντίχειρες να κάθονται ελαφρώς στο στέρνο. Το μούντρα συγκεντρώνει το αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και μας κάνει να γνωρίζουμε τη θεϊκή μας ουσία. Αυτό απελευθερώνει το στρες και το άγχος και προωθεί τον σεβασμό προς τους άλλους.
 
 
8. Abhaya Mudra

Το Abhaya Mudra εκτελείται με την όρθωση του χεριού με την παλάμη στραμμένη προς τα έξω. Αυτό το μούντρα εκτελείται από θεότητες και πνευματικούς δασκάλους για να διαλύσει τον φόβο και να προσφέρει θεϊκή προστασία στους πιστούς. Οι ανοιχτές παλάμες ακτινοβολούν τη σιωπηρή θέληση και τη ζωτική ενέργεια του πνευματικού δασκάλου.
 
 
9. Varada Mudra

Το μούντρα Varada πραγματοποιείται κρατώντας  το χέρι, την παλάμη στραμμένη προς τα έξω, με τα δάχτυλα στραμμένα προς τα κάτω. Πρόκειται για μια χειρονομία που αποδίδει τα συγχαρητήρια και συμβολίζει την πράξη της απονομής ευλογιών και φιλανθρωπίας. Όπως και το Abhaya mudra, αυτό το mudra εκτελείται από θεότητες και πνευματικούς δασκάλους, των οποίων οι θεϊκές ενέργειες κατευθύνονται προς τα έξω μέσα από τις ανοιχτές παλάμες. Οι Abhaya Mudra και Varada Mudra εκτελούνται συχνά μαζί, ένα  με κάθε χέρι.
 
 
 
10. Ardhapataka Mudra

Το τελικό μούντρα στον κατάλογο αυτό είναι το μούντρα Ardha-pataka, η οποία εμφανίζεται τόσο στην ορθόδοξη όσο και στην βουδιστική τέχνη. Σε αυτή τη μούτρα, το δάχτυλο του δακτύλου και το μικρό δάκτυλο διπλώνονται ενώ οι άλλοι κρατιούνται όρθιοι. Πιστεύεται ότι η εκτέλεση της μούτρα επιτρέπει στους ανθρώπους να απελευθερωθούν από τις οχλήσεις στη ζωή τους.
Αυτό το μούντρα γενικά δεν εμφανίζεται στον παραδοσιακό κατάλογο των μούτρα γιόγκα και οι γνώσεις και η πρακτική της φαίνεται ότι ήταν περιορισμένες. Ο όρος Ardha-pataka χρησιμοποιείται για αυτό το   μούντρα στον ινδικό κλασσικό χορό, Bharatanatyam. Είναι πιθανό ότι αυτή η μούτρα είχε διαφορετικό όνομα στο πλαίσιο της γιόγκικης πρακτικής στην αρχαιότητα.
 
 
Το ερώτημα είναι πότε και πώς οι ινδουιστικές και βουδιστικές πεποιθήσεις και έθιμα ενσωματώνονται στις χριστιανικές θρησκευτικές πρακτικές;

Παρόλο που φαίνεται ότι υπήρξαν μακρόχρονες επαφές μεταξύ των Ινδών και των Ελλήνων από την εποχή του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα, οι εμπορικές και πολιτιστικές επαφές κατά μήκος της Μεταξοδρομικής Διαδρομής άνθησαν σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα μετά τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου. Οι Ρωμαίοι εμπορεύονταν έντονα με τη Νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα για πολυτέλειες και υπάρχουν αρκετοί ιστορικοί απολογισμοί βουδιστών μοναχών και ινδών φιλοσόφων που ήταν παρόντες στην Αλεξάνδρεια και στις χώρες της Μεσογείου πριν και μετά την περίοδο του Χριστού.
 
Τα σύμβολα του Χριστιανισμού αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα του βουδισμού και του ινδουισμού. Για παράδειγμα:

Οι κομποσχοίνι της Εκκλησίας είναι το ίδιο με το japamala που χρησιμοποιείται  από τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές.
Το ιερό νερό που χρησιμοποιείται από τον ιερέα της εκκλησίας για βάπτισμα και ευλογίες, αντιστοιχεί στο ιερό νερό που ονομάζεται αμρίτα που χρησιμοποιείται για καθαρισμό στις θρησκευτικές τελετουργίες του Hindu και του Buddhist.
Η ασκητικότητα, η προσευχή, ο διαλογισμός, η νηστεία και η μοναστική ζωή των ορθόδοξων ιερέων είναι παρόμοια με αυτή των βουδιστών μοναχών.
Μερικά από τα ανατολικά ορθόδοξα μοναστήρια, σκαρφαλωμένα στην κορυφή των λόφων, θυμίζουν τα βουδιστικά μοναστήρια των Ιμαλαΐων.
Η χρήση θρησκευτικών εικόνων και η λατρεία τους με φωτισμό κεριών και θυμιάματος από τους ορθόδοξους χριστιανούς είναι πολύ παρόμοια με τον τρόπο λατρείας των ινδουιστών.
 
 
Εικ. 12: Μονή Αγίας Τριάδας στα Μετέωρα. Πηγή: www.touropia.com
 
Εικ. 13: Η Βουδιστική Μονή του Taung Kalat σκαρφαλωμένο στην κορυφή του βουνού Popa στη Μιανμάρ (Βιρμανία). Πηγή: Wikimedia Commons