θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, December 29, 2018

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, o Έλληνας αρχαιολόγος που ανακάλυψε το Βασίλειο της Μαργιανής.

 
 
 Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
 
Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που στις 21 Δεκεμβρίου 2013, ο Βίκτωρας Σαρηγιαννίδης, έφυγε από τη ζωή. Αυτός ο θρύλος της παγκόσμιας αρχαιολογίας, ο Έλληνας της Τασκένδης που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία των ανασκαφών, έφυγε αθόρυβα, σεμνά και ταπεινά όπως έζησε.

Υπήρξε ένας οικουμενικός Έλληνας.
Απέδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην περιοχή του σημερινού Τουρκμενιστάν 1.600 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, επί 35 χρόνια, διενέργησε τις μεγαλύτερες ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν, όπου ανακάλυψε το άγνωστο στον επιστημονικό κόσμο Βασίλειο της Μαργιανής (3ης χιλιετίας π.Χ.). Με τα ευρήματα της νεκρόπολης του ανακτόρου της Γκονούρ απόδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην περιοχή 1.600 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Παράλληλα, ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ανάπτυξε τη θεωρία ότι ο Ζωροαστρισμός πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή αυτή. Η ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Βακτριανή με τα 20.000 χρυσά ευρήματα αμύθητης αξίας χαρακτηρίστηκε "Η ανακάλυψη του 20ού αιώνα".
Ήταν ακαδημαϊκός, πολυβραβευμένος. Τα βιβλία του στην Ελλάδα εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Αδελφών Κυριακίδη. Ο κορυφαίος αρχαιολόγος είχε συγγράψει πάνω από 20 βιβλία στα ρωσικά, τα οποία μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιαπωνικά και τα ελληνικά. Περισσότερα από 200 άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.