θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, November 30, 2018

Τα αγάλματα των Ελλήνων Θεών.

 
 
Τα αγάλματα, ιδίως αυτά που απεικονίζουν τούς Θεούς, εδημιουργούντο από καλλιτέχνες μυημένους στο συμβολισμό και συνήθως υπό την εποπτεία Ιερέως της αντίστοιχης θεότητας.
Αποτυπώνουν μιά ξεχασμένη σε μας σήμερα μυστηριακή γλώσσα του σώματος, η οποία μετέδιδε πληροφορίες κατευθείαν στο υποσυνείδητο αυτού που εθεάτο το άγαλμα.
Τα αρχαία αγάλματα, ιδίως των Θεών, συντηρούσαν την επαφή με τα ουράνια πρότυπα και βοηθούσαν τον άνθρωπο να τα οραματίζεται τέλεια.
Και είναι εύλογο τα αγάλματα τους να έχουν ανθρώπινα σχήματα, επειδή ο άνθρωπος θεωρείται ότι υπερέχει σε κάλλος όλα τα ζώα και αποτελεί εικόνα του θεού.
Το άγαλμα είναι η κίνηση από την πλευρά του ανθρώπου που του δίνει παρρησία ενώπιον του Θείου.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την συνήθεια να λειαίνουν και να στιλβώνουν τα μαρμάρινα αγάλματα. Αυτό είχε το πλεονέκτημα να ενισχύει την αντίσταση του αγάλματος στις διαβρωτικές επιδράσεις της βροχής και του αέρα, αλλά απαιτούσε πρόσθετη εργασία και κόπο. Άλλη συνήθεια των αγαλματοποιών ήταν ο χρωματισμός των αγαλμάτων με ειδικά χρώματα αναμεμιγμένα με κερί.
Οι ναοί ιδρύθηκαν από τους προγόνους μας για την διαρκή υπενθύμιση της υπάρξεως των Θεών για να παρέχουν την δυνατότητα σε όσους φοιτούν εκεί να ανάγονται στην έννοια του θεού με συστηματική εργασία και καθαρό βίο και σε όσους προέρχονται εκεί, να μπορούν να απευθυνθούν στον Θεό.
Όσο αφορά τις θυσίες που προσφέρονται στους θεούς, αυτές περισσότερο αποτελούν δείγμα της διαθέσεως των θρησκευόντων και εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τους θεούς, παρά απονομή τιμής σε αυτούς.
 (Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι :
μετά από κάθε θυσία οι ιερείς έδιναν τα σπλάχνα του ζώου που θυσιάστηκε, σε άπορους ανθρώπους που είχαν ανάγκη από τροφή.
Και έτσι δημιουργήθηκε η λέξη ευσπλαχνία. "ευ = καλό").
«Η Πρόνοια των Θεών εκτείνεται παντού, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι η ικανότητα, για να την δεχτούμε.
Κάθε ικανότητα εμφανίζεται μέσω της μίμησης και της ομοιότητας, γι’αυτό οι ναοί μιμούνται τον ουρανό, οι βωμοί την γη, τα αγάλματα την ζωή-γι’αυτό και απεικονίζουν ζωντανά όντα-οι προσευχές το νοερό, τα ιερά σύμβολα τις άρρητες άνω δυνάμεις, τα βότανα και οι λίθοι την ύλη, και τα θυσιαζόμενα ζώα την άλογη ζωή που υπάρχει μέσα μας».
 
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΟΪΛΟΥΣ