θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, November 23, 2018

Χενρυ Φορν: Απαντά στην πρόταση "Μοιράστε τον πλούτο"

 
 
Χενρυ Φορντ
 
Ο Sims σχολιάζει μια συνέντευξη που πήρε από τον κ. Χένρυ Φόρντ (Henry Ford) (N, Y. Times 7/7/35) και αφορά τις παρατηρήσεις του σχετικά με την πρόταση για το "Μοιράστε τον πλούτο":
"Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό. Έχει προταθεί ξανά και ξανά και πάντα εγκαταλείπετο ως πρακτικά αδύνατον.  Την στιγμή που ακούτε κάποιον από αυτούς να μιλάει για να μοιραστεί ο πλούτος τους ακούς να αρχίζουν να μιλάνε για τα χρήματα. Εδώ βρίσκεται το σημείο όπου υπάρχει το μεγάλο εμπόδιο.
Γυρνάνε τριγύρω και κάνουν ομιλίες που οδηγούν τους ανθρώπους να φανταστούν ότι είναι
ένα συγκριτικά εύκολο πράγμα να πάρετε όλα τα χρήματα και να τα διαιρέσετε. Αυτό
που δεν εξηγούν στο ακροατήριό τους είναι το γεγονός ότι τα χρήματα δεν είναι
πλούτος.
"Τα χρήματα είναι ένα μέρος του λογιστικού συστήματος της κοινωνίας. Μπορεί να αντιπροσωπεύει τον πλούτο, αλλά δεν είναι ο ίδιος ο πλούτος. Άς πάρουμε για παράδειγμα αυτή την εταιρεία. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια πλούσια εταιρεία. Ποιος είναι ο πλούτος από τον οποίο
αποτελείται; Τά χρήματα; Σίγουρα όχι. Ο πλούτος του αποτελείται από τα μηχανήματα και τα υπόλοιπα πράγματα που πηγαίνουν μαζί τους.
"Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που προτείνουν να μοιραστούν τον πλούτο με μια οργάνωση όπως η δική μας; Θα κατασχεθούν τα μηχανήματα και θα διανεμηθούν μεταξύ εκείνων που δεν διαθέτουν μηχανήματα, ή θα πρέπει το εργοστάσιο να καταληφθεί και να το διευθύνει μια ομάδα θεωρητικών ή πολιτικών; Πόσο καιρό "νομίζετε ότι θα διαρκούσε αυτό υπό τέτοιες συνθήκες;
Κανείς από αυτούς που προτείνουν αυτή την ιδέα του "Μοιράστε τον πλούτο", θα μπεί στον κόπο
να μας εξηγήσει πώς μπορεί να καταληφθεί μια οργάνωση όπως η δική μας (τα εργοστάσια της Ford corporation) να την διαιρέσουν και να εξακολουθεί να αποτελεί πηγή εθνικού πλούτου "