θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Tuesday, November 13, 2018

Ο φιλόσοφος που έλεγε πως «όλοι λένε την αλήθεια».

 

 
Ο φιλόσοφος που έλεγε πως «όλοι λένε την αλήθεια».
 
(Σ. Αλκαίος Χ. 12.11.2018)

Κάποτε ο φιλόσοφος που ισχυριζόταν πως «όλα είναι για καλό» συνάντησε τον φιλόσοφο που έλεγε πως «όλοι λένε την αλήθεια».
 
-Αυτό που λές είναι μεγάλο λάθος και αδικαιολόγητη άγνοια του λέει.

-Το ότι έχω δίκαιο θα σου το αποδείξω αμέσως, του απαντά ο  φιλόσοφος που έλεγε πως «όλοι λένε την αλήθεια». Άς πάρουμε για παράδειγμα αυτόν τον ανάπηρο ζητιάνο που στέκεται απέναντι με το αναπηρικό καροτσάκι ζητιανεύει και φωνάζει «Δώστε μία βοήθεια κύριοι, δεν έχω να φάω».
Όταν τελειώσει η βάρδια του, σηκώνεται, πηγαίνει στο πανάκριβο αυτοκίνητό του, βάζει το αναπηρικό καρότσι στον χώρο των αποσκευών και φεύγει. Το πρωί εάν κάποια μέρα αργήσει, θα έχει επισκευθεί την τράπεζα για να κάνει κατάθεση στον ειδικό λογαριασμό μεγάλων καταθετών που έχει.
Άρα ο ζητιάνος, μου λέει την αλήθεια.
 
Ο τραπεζίτης, που εισπράττει τα χρήματα που καταθέτει ο ζητιάνος, μου πρότεινε να βάλω ολόκληρη την περιουσία μου σε έναν ειδικό λογαριασμό και κάθε μήνα μου υποσχέθηκε πως θα εισπράττω ένα ποσόν που στο τέλος του χρόνου θα είναι πολλαπλάσιο της καταθέσεως μου.
Εγώ όμως γνωρίζω πως αυτό είναι αδύνατον να συμβεί εάν η τράπεζα λειτουργεί τίμια και νόμιμα. Η συγκεκριμένη πρότασή του είναι γνωστή απάτη που ονομάζεται πόνζι σκιμ ή πυραμίδα και έχει οδηγήσει άλλους στην καταστροφή και άλλους στην φυλακή.
Άρα ο τραπεζίτης, μου λέει την αλήθεια.
 
Ο γυιός του ζητιάνου που βλέπεις να κοιτάζει την προθήκη του κοσμηματοπωλείου, με την δερματοστιξία στο δεξί χέρι ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα που είναι τα πέντε σημεία σαν το πέντε στο ζάρι, με διαβεβαίωσε πως είναι εργατικό και τίμιο παιδί γι’ αυτό ζήτησε να παντρευτεί την κόρη μου.
Εγώ γνωρίζω όμως πως η δερματοστιξία στο δεξί του χέρι σημαίνει πως κάποτε ήταν στα κάτεργα. Ο πατέρας του μου εξομολογήθηκε κάποτε όταν μου ζήτησε την συμβουλή μου τι να κάνει που είχε μπλέξει σε μια συμμορία και είχε συλληφθεί για επιθέσεις, κλοπές και ληστείες. Τώρα τον βλέπεις μπροστά στο κοσμηματοπωλείο  και γύρω ακροβολισμένοι οι φίλοι του να ετοιμάζουν να εισβάλλουν στο  κοσμηματοπωλείο.
Άρα ο γυιός του ζητιάνου, μου λέει την αλήθεια.
 
-Μα όλοι αυτοί που μου ανέφερες λένε ψέμματα, είπε ο φιλόσοφος που ισχυριζόταν πως «όλα είναι για καλό».
 
-Κάθε άνθρωπος όμως αγαπητέ μου, μπορεί να λέει ότι θέλει με τα λόγια και να ισχυρίζεται πως λέει την αλήθεια. Η αλήθεια όμως λέγεται με πολλούς τρόπους. Με την εμφάνισή μας, τον προγενέστερο βίο μας, την συμπεριφορά μας και τις επιθυμίες μας.