θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, May 07, 2016

Η Επιβίβαση για τα Κύθηρα - "L'Embarquement pour Cythere".

 
Η Επιβίβαση για τα Κύθηρα
 "L'Embarquement pour Cythere".

Η επιβίβαση για τα Κύθηρα ( Η έκδοση του Λούβρου): Πολλοί σχολιαστές σημειώνουν ότι απεικονίζει την αναχώρηση από το νησί των Κυθήρων, τη γενέτειρα της Αφροδίτης, συμβολίζοντας έτσι την προσωρινή φύση της ανθρώπινης ευτυχίας.
Η επιβίβαση για τα Κύθηρα ( "L' Embarquement pour Cythère") είναι ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Jean-Antoine Watteau (Βατό). Είναι, επίσης, γνωστό και ως «Το Ταξίδι στα Κύθηρα» και «Προσκύνημα στη Νήσο των Κυθήρων". Ο Βατό υπέβαλε το έργο αυτό στην Βασιλική Ακαδημία της Ζωγραφικής και Γλυπτικής ως πίνακα για την  υποδοχή του στα 1717. [1] Ο πίνακας είναι σήμερα στο Λούβρο, στο Παρίσι. Μια δεύτερη εκδοχή του έργου, μερικές φορές ονομάζεται “Προσκύνημα στα Κύθηρα” για να το διακρίνουμε, ήταν ζωγραφισμένο από τον Βατό περίπου στα 1718 ή 1719 [2] και βρίσκεται στο παλάτι Charlottenburg, στο Βερολίνο.
Το Προσκύνημα στα Κύθηρα είναι μια εξωραϊσμένη επανάληψη των προηγούμενων πινάκων ζωγραφικής του Βατό, καθώς και  δεικνύει την επιπολαιότητα και τον αισθησιασμό της ζωγραφικής ροκοκό. (περ. 1718 - 1719, Βερολίνο)
Ο πίνακας απεικονίζει μία "fête galante" μια ερωτική γιορτή ή ένα πάρτι που απολαμβάνει  η αριστοκρατία της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας μετά το θάνατο του Λουδοβίκου XIV, η οποία θεωρείται γενικά ως μια περίοδο γεμάτη ευχαρίστηση, και  ειρήνη, μετά τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης βασιλείας.

Το έργο γιορτάζει τον έρωτα, με πολλούς ερωτιδείς να πετούν γύρω από τα ζευγάρια και τους πιέζουν να έλθουν πιο κοντά, καθώς και το άγαλμα της Αφροδίτης (η θεά του έρωτα). Υπάρχουν τρία ζευγάρια των εραστών στο προσκήνιο. Ενώ το ζευγάρι δίπλα στο άγαλμα εξακολουθεί να ασχολείται με πάθος στο ραντεβού τους, ένα άλλο ζευγάρι σηκώνεται για να ακολουθήσει ένα τρίτο ζεύγος κάτω από το λόφο, αν και η γυναίκα του τρίτου ζεύγους ρίχνει ματιές πίσω στοργικά στο ιερό άλσος της θεάς. Στους πρόποδες του λόφου,   αρκετά πιο ευτυχισμένα ζευγάρια ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στο χρυσό πλοίο στα αριστερά. Με το φως του και τις ψιλές πινελιές, το θολό τοπίο στο φόντο δεν δίνει σε κανένα ενδείξεις για την εποχή, ή αν είναι αυγή ή σούρουπο.
Έχει συχνά επισημανθεί ότι, παρά τον τίτλο, οι άνθρωποι στο νησί φαίνεται να φεύγουν αντί να αποβιβάζονται, ειδικά δεδομένου ότι είναι ήδη ζευγάρια. Πολλοί ιστορικοί τέχνης έχουν καταλήξει σε μια ποικιλία των ερμηνειών της αλληγορίας του ταξιδιού προς το νησί του έρωτα. Ο ίδιος ο Βατό σκοπίμως δεν έδωσε απάντηση.
Στον αρχαίο κόσμο, τα Κύθηρα, ένα από τα ελληνικά νησιά, πιστεύετο ότι ήταν η γενέτειρα της Αφροδίτης, θεά του έρωτα. Έτσι, το νησί έγινε ιερό για την θεά και τον έρωτα. Ωστόσο, από το θέμα των Κυθήρων μπορεί να έχουν εμπνευστεί  ορισμένες όπερες του 17ου αιώνα ή μια απεικόνιση ενός μικρότερου έργου. Στο Les Trois Cousines του Florent Carton Dancourt, ένα κορίτσι ντυμένο ως προσκυνητής στέκεται έξω από τη γραμμή της χορωδίας και καλεί το κοινό να την ακολουθήσει σε ένα ταξίδι στο νησί, όπου ο καθένας θα συναντηθεί ιδανικό σύντροφό του.

Ιστορία
Ήταν περίπου στα 1709 που Βατό ζωγράφισε την πρώτη, πιο κυριολεκτική εκδοχή του για το θέμα, το οποίο, ωστόσο, φέρει μια συνθετική ομοιότητα με τη ζωγραφική του Λούβρου. Το έργο αυτό είναι τώρα στο Städtische Galerie im Städelschen Kunstinstitut, Frankfurt-am-Main.

Όταν Βατό έγινε δεκτός ως μέλος της Ακαδημίας το 1714, αναμένετο να παρουσιάσει τον συνήθη πίνακα για υποδοχή. Παρά το γεγονός ότι του είχε δοθεί ασυνήθιστη ελευθερία στην επιλογή του θέματος για τον πίνακά του, η αποτυχία του να υποβάλει ένα έργο του έφερε πολλές επιπλήξεις. [3] Εν τω μεταξύ, ο Βατό εργάστηκε σε πολλές ιδιωτικές παραγγελίες που του αύξησαν τη φήμη. Τέλος, τον Ιανουάριο του 1717, η Ακαδημία κάλεσε  τον Βατό να εργαστεί και τον Αύγουστο του ίδιου έτους παρουσίασε τον πίνακά του, ο οποίος είχε ζωγραφιστεί γρήγορα στους προηγούμενους οκτώ μήνες. [4] Από τη στιγμή που υποβλήθηκε, ο πίνακας προκάλεσε την Ακαδημία να εφεύρει μία νέα κατάταξη για αυτόν, δεδομένου ότι το θέμα ήταν τόσο εντυπωσιακό, όσο και νέο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του fête galantes  (κομψές εορτές ή υπαίθρια θεάματα), ένα είδος που στη συνέχεια εφαρμόστηκε από μιμητές του Βατό, όπως ο Jean-Baptiste Pater και ο Nicolas Lancret. Ενώ η δημιουργία της νέας κατηγορίας αναγνώρισε τον Βατό ως τον εντολέα του νέου είδους, εμπόδισε επίσης να αναγνωριστεί ως ιστορικός ζωγράφος, την υψηλότερη κατηγορία ζωγράφου και τη μόνη  από τις οποίες προέρχοντο οι καθηγητές της ακαδημίας. Ο Charles-Antoine Coypel, ο γιος του τότε διευθυντή του, αργότερα είπε: "Τα όμορφα έργα ζωγραφικής του γοητευτικού αυτού ζωγράφου θα ήταν ένας κακός οδηγός για όποιον ήθελε να ζωγραφίσει τις Πράξεις των Αποστόλων» [1]

Δημοτικότητα
Μετά το θάνατο του Βατό, η τέχνη του βγήκε από τη μόδα. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, κάπου ογδόντα χρόνια μετά την δημιουργία του έργου, οι απεικονίσεις των ποιμαντικών αποδράσεων, συνδέθηκαν με τις παλιές μέρες της μοναρχίας και της επιπόλαιας αριστοκρατίας. Αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο είχε εισέλθει στην συλλογή του Λούβρου το 1795, χρησιμοποιήθηκε από τους σπουδαστές τέχνης για σκοποβολή.  Μία περιγραφή από τον Pierre Bergeret (1782-1863) περιγράφει τους φοιτητές του σχέδιου να ρίχνουν σε αυτόν σφαιρίδια ψωμί. [5] Στις αρχές του 19ου αιώνα, η επιμελήτρια στο Λούβρο αναγκάστηκε να τον τοποθετήσει στην αποθήκη μέχρι τα 1816, προκειμένου να προστατεύσει τον πίνακα από τους θυμομένους διαδηλωτές. Δεν ήταν παρά τη δεκαετία του 1830 που ο Βατό και το ροκοκό επέστρεψε στη μόδα.


Παράγωγα έργα 
Το 1904 ο Claude Debussy έγραψε ένα κομμάτι για σόλο πιάνο με τίτλο "L'Isle Joyeuse," (Το χαρούμενο νησί) το οποίο μπορεί να έχει εμπνευστεί από τον πίνακα. Η πολύχρωμη και λαμπρή γραφή στο πιάνο απεικονίζει την έκσταση των εραστών. [6] Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο συμπατριώτης του Debussy,  Francis Poulenc έγραψε ένα ζωηρό κομμάτι για δύο πιάνα, που πήρε το όνομα του πίνακα για τον τίτλο του, "L'Embarquement pour Cythere".