θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, November 28, 2015

Τα μυστικά των πρώτων τριάδων στην Σιγκαπούρη: Μέρος 2


 
Τα μυστικά των πρώτων τριάδων στην Σιγκαπούρη: Μέρος 2
 
 
Ρίχνοντας φως στις μυστηριώδεις μυστικές εταιρείες της ιστορίας της Σιγκαπούρης.
 
Η ταραχώδης δεκαετία του 1850
 
Ήταν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που έφτασα ως sin kheh   (νέος μετανάστης) από  το Fujian και γνώρισα την Ah Kow. Στα μέσα της δεκαετίας του 1850 έπεσε φώς στις μυστικές εταιρείες καθώς οι αψιμαχίες και η οικονομική δυσαρέσκεια τους ώθησε να καταφύγουν στη βία.


Αντι-Καθολικές ταραχές (1851)
 
 
Φεβρουάριος 1851. Οι  τελευταίες 5 ημέρες χαρακτηρίστηκαν από αιματηρό χάος.
Για αρκετό καιρό τώρα, πολλά μέλη της μυστικής εταιρείας έχουν προσηλυτιστεί στον καθολικισμό, με αποτέλεσμα την σημαντικά μειωμένη συμμετοχή στα kongsis.
Το πιο δύσκολο χτύπημα ήταν το Ghee Hin Hoe (义兴会).  Οι ηγέτες τους ήταν έξω φρενών. Επιπλέον, υπήρχαν φήμες ότι οι Καθολικοί ιδιοκτήτες φυτειών έκαναν λαθρεμπόριο οπίου στις φυτείες τους - μια άμεση απειλή για τις επιχειρήσεις όπιου που λειτουργούσαν οι  μυστικές εταιρείες  .
Η δυσαρέσκεια οδήγησε σε μια σφαγή 5 - ημερών που σκότωσε 500 και ισοπεδώθηκαν 28 φυτείες πιπέριού και Gambier
Στο τέλος, χάρη στη διαμεσολάβηση, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε ένα ποσό διακανονισμού 1.500$ και μερικοί εξεγερμένοι φυλακίστηκαν. 
  
 
 
Φυτεία Πιπεριού στα 1890

Οι ταραχές των Hokkien και των Teochew (1854)

 
Καθώς ο πληθυσμός των μεταναστών συνέχισε να διογκώνεται,  ομάδες με διάφορετική διάλεκτο (ειδικά η Hokkiens και η Teochews) στο Kongsi άρχισαν να διασπώνται σε διαφορετικές παρατάξεις. Η ένταση αυξήθηκε μεταξύ των δύο ομάδων, όπως κάθε είδε την άλλη ως άμεση οικονομική απειλή, ιδιαίτερα για τον έλεγχο των φυτειών πιπεριού και Gambier.
Μάιος 1854. Έπαιρνες το γεύμα σου στο δρόμο, όταν ξαφνικά μία φασαρία απέναντι στο δρόμο τράβηξε την προσοχή σας. Ένα χαμάλης Teochew μάλωνε με έναν έμπορο ρυζιού Hokkien για την τιμή αρκετών katis  (斤) ρυζιού.
Οι παρευρισκομένοι  γύρω άρχισαν να παίρνουν τις πλευρές των συμπατριωτών τους με την ίδια διάλεκτο και χωρίς προειδοποίηση, το ασήμαντο περιστατικό κλιμακώθηκε σε σωματικά χτυπήματα.
Δεν  πρόσεξες πως κάποιος έρχεται από πίσω σου με ένα μαχαίρι στο χέρι.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ημερών, περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 σπίτια καταστράφηκαν.
 
Ο δρόμος για ένα σπασμένο κεφάλι είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.
Καθώς οι μυστικές εταιρείες δυφημίζοντο για τις εξεγέρσεις τους και τις αναταραχές, διορίστηκε ως   προστάτης των Κινέζων  (Chinese Protector) το 1877, ο William Pickering, με τις γνώσεις του για τα έθιμα και την γλώσσα της Κίνας. Ουσιαστικά, ο Pickering ήταν μια γέφυρα μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της κινεζικής κοινότητας των μεταναστών. Η καλή σχέση του με τους Κινέζους σήμαινε ότι τα προβλήματά τους τα έφεραν στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας έτσι τα λουτρά αίματος που εμφανίστηκαν όταν οι μυστικές εταιρείες χειρίζεταν τα θέματα.
 
 
 
Ο William Pickering, προστάτης των Κινέζων  (Chinese Protector)
 
 
Επιπλέον, η δουλειά του Pickering περιελάμβανε την προστασία των νέων από το να γίνουν κούληδες – χαμάληδες, θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την απελευθέρωση των πορνών από τους οίκους ανοχής. Αν και αυτό ήταν όλα καλό, οι ενέργειές του εξόργισαν αναπόφευκτα τις μυστικές εταιρείες που είδαν τις καλές του προθέσεις ως παρέμβαση στις επικερδείς επιχειρήσεις τους.
Το 1887, ένα μέλος τριάδας προσπάθησε να σκοτώσει τον Pickering   πετώντας ένα τσεκούρι στο κεφάλι του. Η απόπειρα δολοφονίας ήταν ανεπιτυχής, αλλά το 1888 τον ανάγκασε σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

 
Μια μάχη για να μειωθούν οι μυστικές εταιρείες.
 
Η βίαιη φύση των μυστικών εταιρειών το 1800 ανησύχησε τη βρετανική κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να τις ελέγξει, η κυβέρνηση θέσπισε αρκετούς νόμους που αργά αλλά σταθερά έφεραν θανατηφόρα χτυπήματα στις μυστικές εταιρείες.
Η Peace Preservation Act  Ο νόμος για την Διατήρηση της Ειρήνης (1867) έδωσε στην αποικιακή κυβέρνηση την εξουσία να φυλακίζει και να απελαύνει τους καταδικασθέντες Κινέζους μετανάστες. Ο φόβος της απέλασης ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό των μελών των εταιρειών.
Το διάταγμα για την καταστολή των επικίνδυνων Εταιρειών “Ordinance for the Suppression of Dangerous Societies” (1869) κατέστησε υποχρεωτικό σε όλες τις εταιρείες με περισσότερα από 10 μέλη   να  εγγραφούν στον Αστυνομικό Επίτροπο, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να τους παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.
Το 1890,   τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα Νόμου “Societies Ordinance”, θέτοντας εκτός νόμου όλες τις εταιρείες που ασκούσαν τελετουργικά τριάδων και ως εκ τούτου, ανάγκασαν τις μυστικές εταιρείες να περάσουν στην παρανομία. Μερικές διαλύθηκαν με τη διαδικασία αυτή, ενώ άλλες εξελίχθηκαν στο γύρισμα του αιώνα για να γίνουν οι σημερινές συμμορίες του δρόμου.
 
 
Νέος αιώνας με παλιά προβλήματα
 
Είναι 1940. Είσαι ένας Κινέζος μετανάστης από το Fujian της Κίνας και έχεις ένα μήνα από τότε που έφτασες στο Nanyang (ή τη Σιγκαπούρη, όπως οι άνθρωποι την αποκαλούν εδώ). Μέχρι στιγμής, η πραγματικότητα της Σιγκαπούρης, ο τροπικός παράδεισος, έχει γίνει μία τεράστια χωματερή στις προσδοκίες σας.
Το έργο είναι τρελά σκληρή, δεν υπάρχουν αρκετά για να φάς και  ζείς σε ένα δωμάτιο στο μέγεθος του ενός φερέτρου με άλλα 10 παιδιά. Για να πάρεις δύναμη, βράζεις τα υπολείμματα από οστά χοιρινού κρέατος σε ζωμό με πιπέρι.  Αρέσει το φαγητό στους σύντροφους στο δωματίο, αλλά αναρωτιέστε ποιος θα πληρώσει ποτέ για το αρωματισμένο νερό με τα οστά που έχουν απομείνει.
Ευτυχώς, συναντάς έναν παλιό γείτονα, τον Ah Huat, ο οποίος σε βάζει στην εταιρεία του. Η ζωή είναι ελάχιστα καλύτερη όταν είσαι σε μια εταιρεία. Η μηνιαία συνδρομή των 40 σεντ είναι λίγο απότομη, αλλά τουλάχιστον δεν σε απαγάγουν , δεν σε σκοτώνουν ή δεν σε πνίγουν.
Σε αντάλλαγμα για την ευημερία που σου παρέχεται από την εταιρεία, εργάζεστε σκληρά γι 'αυτούς. Πρόσφατα, σας ενημερώνουν ότι ο επικεφαλής (大哥) είναι ικανοποιημένος με το έργο σας και μια προαγωγή είναι πιθανόν στο δρόμο.

Τα βίτσια και οι Άνδρες
 
Για να το γιορτάσετε, ο Ah Huat αποφάσισε να σας βγάλει έξω, ως έκπληξη. Αυτός σας οδηγεί έξω στους πολυσύχναστους δρόμους της Gu Jia Zui (牛车水 - Chinatown) και γυρίζετε στη γωνία σε ένα σοκάκι  μπροστά από ένα σπίτι με σκούρες κόκκινες πόρτες.
Η γλυκιά, πικάντικη μυρωδιά σας χτυπά στο πρόσωπο, καθώς ο  Ah Huat ωθεί την πόρτα για να ανοίξει.
«Όπιο;», θα ρωτήσετε, λίγο αναστατωμένος στη θέα πολλών ζαλισμένων ανδρών ξαπλωμένων σε ξύλινους πάγκους, με σωλήνες μπαμπού στα χέρια τους.
 
 
 
 
 Τεκές Νοτιοανατολικής Ασίας
 
Μαθαίνετε   από τον Ah Huat ότι η αποικιακή κυβέρνηση για άλλη μια φορά απένειμε στην εταιρεία σας μια άδεια για την επεξεργασία και την πώληση   οπίου.
Το όπιο είναι μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση και η βρετανική διοίκηση θέλει ένα κομμάτι από την πίτα του οπίου. Μονοπωλούν την πώληση του ανεπεξέργαστου οπίου με την εισαγωγή του και την πωλησή του σε δικαιοδόχους με την υψηλότερη προσφορά.
 
Με τη σειρά τους, οι δικαιοδόχοι το μεταποιούν σε Chandu (επεξεργασμένο όπιο) και το μεταπωλούν, στους τεκέδες τους. Οι επιχειρήσεις ή οι ενώσεις που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ακριβή άδεια οπίου συχνά καταφεύγουν στην αγορά του λαθραίου οπίου, το οποίο στη συνέχεια υφίσταται επεξεργασία και πωλείται σε πολύ φθηνότερη τιμή.
Η πρακτική της αδειοδότησης οπίου θα συνεχίσει μέχρι το 1943, όταν η κυβέρνηση το απαγόρευσε. Ακόμα και τότε, τα λαϊκά κρησφύγετα οπίου υπήρχαν μέχρι τη δεκαετία του 1970 σε τομείς όπως η Tanjong Pagar, Sungei Road, Beach Road και η Amoy Street.
 
 
 
 
Τεκές του 20ου αιώνα στη Σιγκαπούρη
 
"Έλα! απόλαυση μου! " Ο Ah Huat χαμογελά καθώς ο ίδιος περνά στα χέρια σας ένα σωλήνα. Θα ρίξετε μια ματιά στους απαθείς άνδρες στο λήθαργο τους, στη συνέχεια πίσω στο πρόσωπό του πρόθυμου Ah Huat .
ΕΝΤΆΞΕΙ. Εδώ ξεκινά. Η πρώτη τζούρα γεμίζει το στόμα σας με πυκνό γλυκό καπνό.  Μουρμουρίζετε μια μικρή προσευχή, καθώς  το περιβάλλον σας ξεθωριάζει σε μια ομίχλη ... καθώς και για τις ημέρες στη συνέχεια.
 
 
Οι άλλες επιχειρήσεις των τριάδων
 
 
 
Μαγαζί τυχερών παιχνιδιών του  19ου αιώνα στη Σιγκαπούρη

Η αποικιακή κυβέρνηση απένειμε επίσης άδειες για τη λειτουργία   κρησφύγετων τζόγου στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το 1829, το Ανώτατο Δικαστήριο (Grand Jury ) απαγόρευσε όλες τις μορφές τυχερών παιχνιδιών, ως εκ τούτου, αναγκάζοντας τα τυχερά παιχνίδια να βρούν κρησφύγετα σε υπόγεια. Πολλά από τα κρησφύγετα τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν με μυστικές εταιρείες βρίσκονται στη σημερινή China Street η οποία πήρε το παρατσούκλι 赌 间 口 (κρησφύγετα τυχερών παιχνιδιών).
Οι Μυστικές εταιρείες επένδυσαν   σε οίκους ανοχής, σε τυχερά παιχνίδια και τεκέδες κρησφύγετα, επειδή ήταν πολύ προσοδοφόρος πηγή εισοδήματος που απευθύνοντο  κυρίως στους νέους και ανύπανδρους άνδρες μετανάστες.
Σε ένα πιο σκοτεινό σημείωμα, αυτές οι εξαιρετικά εθιστικές δραστηριότητες κρατούσαν τα μέλη των μυστικών εταιρειών σε αιχμαλωσία στις ενώσεις τους, εξασφαλίζοντας τον Kongsi να έχει μια σταθερή πηγή εργατικού δυναμικού.

 
Μυστικές εταιρείες και η εξέλιξη των συνδικάτων των εργαζομένων,
Οι πρώτες μορφές των εργατικών συνδικάτων στη Σιγκαπούρη ήταν στην πραγματικότητα μυστικές εταιρείες και ενώσεις φατριών. Αυτός είναι ο λόγος που τα μεγαλύτερα συνδικάτα στη Σιγκαπούρη έχουν μια πιο "κινέζικη" γεύση. Πολλά συνδικάτα προέρχονται από τις μυστικές εταιρείες / ενώσεις χωριών που στήθηκαν εδώ όταν μετανάστες εργάτες ήλθαν για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη.
Πριν η Σιγκαπούρη να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, πολλοί Κινέζοι μετανάστες από έψαχναν να   επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Κίνα πλουσιότεροι. Τα συνδικάτα τους ήταν "μορφωμένοι" από τους κανόνες και τις εξελίξεις στην Κίνα, η οποία την εποχή εκείνη ήταν στη μέση ενός εμφυλίου πολέμου μεταξύ του KMT και των κομμουνιστών.
Σε αυτές τις ενώσεις, η KMT θεωρήθηκε ως "κακές εκδηλώσεις  ακολασίας». Τα συνδικάτα ευθυγραμμίστηκαν με τους κομμουνιστές, οι οποίοι κατείχαν πολύ παρόμοια δομή,  διαδικασίες και  αποστολή στα συνδικάτα. Έτσι, πολλά  από τα προηγούμενα συνδικάτα είχε μια κομμουνιστική κλίση για το λόγο αυτό.
Τα συνδικάτα συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της Trades Union Congress της Σιγκαπούρης (STUC) μέχρι το 1961, όπου η STUC χωρίστηκε στο ΡΑΡ- National Trades Union Congress (NTUC)  και το Barisan Socialis – στηριζόμενο από την Singapore Association of Trade Unions (SATU).
Το SATU κατέρρευσε το 1963, όταν οι ηγέτες του συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση Coldstore Operation Coldstore (μια επιχείρηση όπου συνελήφθησαν οι αριστεροί ακτιβιστές). Το SATU   διαγράφεται από το μητρώο το 1963 και το NTUC έγινε στη συνέχεια η de facto ένωση στο κέντρο της Σιγκαπούρης.
Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.