θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, September 05, 2015

Πώς λειτουργεί η Πλύση εγκεφάλου.


Πώς λειτουργεί η Πλύση εγκεφάλου .
Ή πώς δημιουργείται ο ¨Νέος άνθρωπος”

από την Julia Layton

Η πλύση εγκεφάλου είναι η προσπάθεια να αλλάξει τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις ενός ατόμου παρά τη θέλησή του.

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, Κορεάτες και Κινέζοι απαγωγείς φέρεται να υπέβαλαν σε πλύση εγκεφάλου τους Αμερικανούς που κρατούντο σε στρατόπεδα αιχμαλώτων. Αρκετοί κρατούμενοι τελικά ομολόγησαν ότι διεξήγαγαν μικροβιολογικό πόλεμο - τον οποίο υποτίθεται πως δεν διεξήγαγαν - και υποσχέθηκαν πίστη στον κομμουνισμό μετά το τέλος της αιχμαλωσίας τους. Τουλάχιστον 21 στρατιώτες αρνήθηκαν να έρθουν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι. Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι ήταν 21 σε σύνολο άνω των 20.000 κρατουμένων στις κομμουνιστικές χώρες. Μήπως η πλύση εγκεφάλου πραγματικά λειτουργεί με οποιοδήποτε αξιόπιστο τρόπο;

Στην ψυχολογία, η μελέτη της πλύσης εγκεφάλου, που συχνά αναφέρεται ως μεταρρύθμιση της σκέψης, εμπίπτει στη σφαίρα της «κοινωνικής επιρροής." Η κοινωνική επιρροή συμβαίνει κάθε λεπτό και κάθε ημέρα. Είναι η συλλογή των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις των άλλων ανθρώπων. Για παράδειγμα, η μέθοδος συμμόρφωσης έχει ως στόχο να παράγει μια αλλαγή στη συμπεριφορά ενός ατόμου και δεν ασχολείται με τις στάσεις και τις πεποιθήσεις του. Είναι η προσέγγιση "Just do it". Πειθώ, από την άλλη πλευρά, έχει ως στόχο για μια αλλαγή στη στάση, ή «Κάν 'το, γιατί αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλά / χαρούμενος / υγιειής / επιτυχής." Η μέθοδος εκπαίδευσης (που ονομάζεται «μέθοδος προπαγάνδας", όταν δεν πιστεύουν σε αυτό που διδάσκονται) ισχύει και για την κοινωνική επιρροή, προσπαθεί να επηρεάσει μια αλλαγή στις πεποιθήσεις του ατόμου, κατά μήκος των γραμμών του «Κάντε 'το γιατί Ξέρετε ότι είναι το σωστό πράγμα που θα κάνετε. " Η πλύση εγκεφάλου είναι μια σοβαρή μορφή κοινωνικής επιρροής που συνδυάζει όλες αυτές τις προσεγγίσεις για να προκαλέσει αλλαγές στο τρόπο σκέψης κάποιου, χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου αυτού και συχνά παρά τη θέλησή του.

Επειδή η πλύση εγκεφάλου είναι μια τέτοια επεμβατική μορφή επιρροής, απαιτεί την πλήρη απομόνωση και την εξάρτηση του αντικειμένου, για το οποίο ως επί το πλείστον ακούμε πως η πλύση εγκεφάλου συμβαίνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ολοκληρωτικές λατρείες. Ο πράκτορας (ο brainwasher) πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο πάνω στον στόχο (τον brainwashee), έτσι ώστε ο ύπνος, το φαγητό, τη χρήση της τουαλέτας και η εκπλήρωση των άλλων βασικών ανθρώπινων αναγκών να εξαρτώνται από τη θέληση του πράκτορα. Κατά τη διαδικασία της πλύσης εγκεφάλου, ο πράκτορας διασπά συστηματικά προς τα κάτω την ταυτότητα του στόχου μέχρι το σημείο που να μην λειτουργεί πια. Ο πράκτορας τότε αντικαθιστά με ένα άλλο σύνολο συμπεριφορών, στάσεων και πεποιθήσεων που λειτουργούν στο σημερινό περιβάλλον του στόχου.

- Ενώ οι περισσότεροι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η πλύση εγκεφάλου είναι δυνατόν υπό τις κατάλληλες συνθήκες, κάποιοι το βλέπουν ως απίθανη ή τουλάχιστον ως λιγότερο σοβαρή μορφή επιρροής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εμφανίζεται απεικονίζει πως είναι. Μερικοί ορισμοί της πλύσης εγκεφάλου απαιτούν την παρουσία της απειλής της σωματικής βλάβης και σύμφωνα με αυτούς τους ορισμούς οι πιο εξτρεμιστικές λατρείες δεν ασκούν πραγματική πλύση εγκεφάλου, δεδομένου ότι συνήθως δεν επιβάλλουν σωματική πίεση στους νεοσύλλεκτους. Άλλοι ορισμοί βασίζονται σε «μη σωματικό εξαναγκασμό και έλεγχο» ως ένα εξίσου αποτελεσματικό μέσο επιρροής. Ανεξάρτητα από ποιο ορισμό χρησιμοποιείται, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες πλύσης εγκεφάλου, τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι πιο συχνά βραχυπρόθεσμα - η παλιά ταυτότητα πριν την πλύση εγκεφάλου θύματος δεν έχει στην πραγματικότητα εξαλειφθεί από τη διαδικασία, αλλά, αντίθετα, είναι κριμένη, και όταν για μία φορά η «νέα ταυτότητα» παύει να ενισχύεται, οι παλιές νοοτροπίες και οι πεποιθήσεις του ατόμου θα αρχίσει να επιστρέφουν.

Υπάρχουν ψυχολόγοι που λένε ότι ο φαινομενικός προσηλυτισμός των Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας ήταν το αποτέλεσμα των απλών και παλαιών βασανιστηρίων, και δεν ήταν «πλύση εγκεφάλου». Και στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι αιχμάλωτοι πολέμου στον πόλεμο της Κορέας δεν προσηλυτίστηκαν στον κομμουνισμό καθόλου, κάτι που οδηγεί στο ερώτημα της αξιοπιστίας: Είναι η πλύση εγκεφάλου ένα σύστημα που παράγει παρόμοια αποτελέσματα σε όλους τους πολιτισμούς και τους τύπους προσωπικότητας, ή μήπως εξαρτάται κυρίως για την ευαισθησία του στόχου για επιρροή;

Στην επόμενη ενότητα, θα εξετάσουμε την περιγραφή ενός εμπειρογνώμονα από τη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου και να μάθετε τι κάνει έναν εύκολο στόχο.

Τεχνικές πλύσης εγκεφάλου

Στα τέλη του 1950, ο ψυχολόγος Robert Jay Lifton μελέτησε πρώην αιχμαλώτους πολέμου της Κορέας και κινέζικα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχει καθοριστεί ότι υπεβλήθησαν σε μια διαδικασία πολλών σταδίων που ξεκίνησε με τις επιθέσεις στην αίσθηση του εγώ του κρατουμένου και τελειώνει με ό, τι φαίνεται να είναι μια αλλαγή στις πεποιθήσεις. Ο Lifton ορίζει τελικά μια σειρά από βήματα που εμπλέκονται στην υπόθεση της πλύσης εγκεφάλου που μελέτησε και είναι τα εξής:
1. Επίθεση στην ταυτότητα

2. Ενοχή

3. Αυτο-προδοσία

4. Οριακό σημείο -Σημείο που σπάζει ο κρατούμενος

5. Επιείκεια

6. Εξαναγκασμός σε ομολογία

7. Διοχέτευση της ενοχής

8. Απελευθέρωση της ενοχής

9. Πρόοδος και αρμονία

10. Τελική εξομολόγηση και αναγέννηση

Κάθε ένα από αυτά τα στάδια λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον απομόνωσης, εννοώντας όλους "κανονική" σημεία αναφοράς των κοινωνικών δεν είναι διαθέσιμα, και το μυαλό θολώνει με τεχνικές όπως η στέρηση ύπνου και η κακή διατροφή που είναι συνήθως μέρος της διαδικασίας. Υπάρχει συχνά η παρουσία ή η μόνιμη απειλή της σωματικής βλάβης, η οποία προσθέτει στη δυσκολία του στόχου για κριτική και ανεξάρτητη σκέψη.

Μπορούμε να χωρίσουμε τη διαδικασία που εντόπισε και καθόρισε ο Lifton σε τρία στάδια: Το γκρέμισμα του εαυτού, την εισαγωγή της δυνατότητας της σωτηρίας και την ανοικοδόμηση του εαυτού.

Το γκρέμισμα του εαυτού

• Επίθεση σχετικά με την ταυτότητα: Δεν είστε αυτός που νομίζετε ότι είστε. Πρόκειται για μια συστηματική επίθεση στην αίσθηση ενός στόχου του εαυτού (που ονομάζεται επίσης την ταυτότητα ή το εγώ του) και κεντρικό σύστημα πεποιθήσεων του. Ο παράγοντας αρνείται τα πάντα που κάνει το στόχο ο οποίος είναι: ". Δεν είναι στρατιώτης" «Δεν είσαι άνθρωπος." "Δεν έχετε την υπεράσπιση της ελευθερίας." Ο στόχος είναι υπό συνεχή επίθεση για μέρες, εβδομάδες ή μήνες, σε σημείο που γίνεται εξαντλημένος, σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Σε αυτή την κατάσταση, τις πεποιθήσεις του φαίνεται λιγότερο σταθερή.
• Ενοχή: Είστε κακός. Ενώ η κρίση ταυτότητας είναι το περιβάλλον στο, ο παράγοντας ταυτόχρονα δημιουργεί μια συντριπτική αίσθηση της ενοχής του στόχου. Επανειλημμένα και ανελέητα προσβάλλει το θέμα για κάθε «αμαρτία» του στόχου έχει διαπράξει, μικρές ή μεγάλες. Αυτός μπορεί να επικρίνει τον στόχο για τα πάντα, από την "κακία" του πιστεύω του για τον τρόπο που τρώει πάρα πολύ αργά. Ο στόχος αρχίζει να αισθάνεται μια γενική αίσθηση της ντροπής, ότι ό, τι κάνει είναι λάθος.

• Αυτο-προδοσία: συμφωνήσετε μαζί μου ότι είσαι κακός. Μόλις το θέμα είναι αποπροσανατολισμένη και πνιγμό σε ενοχή, ο παράγοντας τον αναγκάζει (είτε με την απειλή σωματικής βλάβης ή της συνέχισης της ψυχικής επίθεσης) για να καταγγείλει την οικογένεια, τους φίλους και τους συμμαθητές του, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο "λάθος" σύστημα πεποίθησης που κατέχει . Αυτή η προδοσία των δικών του πεποιθήσεων και των ανθρώπων αισθάνεται την αίσθηση της πίστης σε αυξήσεις την ντροπή και την απώλεια της ταυτότητας του στόχου βιώνει ήδη.

• Οριακό σημείο: Ποιος είμαι, πού είμαι και τι έπρεπε να κάνω; Με την ταυτότητά του σε κρίση, βιώνουν την βαθιά ντροπή και αφού πρόδωσε αυτό που πάντα πίστευε, ο στόχος-θύμα μπορεί να υποστεί ό, τι κοινώς αναφέρεται ως "νευρικός κλονισμός". Στην ψυχολογία, "νευρικός κλονισμός" είναι μια συλλογή από σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν οποιοδήποτε αριθμό των ψυχολογικών διαταραχών. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ανεξέλεγκτη αναφιλητό, βαθιά κατάθλιψη και γενικά αποπροσανατολισμό. Ο στόχος μπορεί να έχουν χάσει επαφή με την πραγματικότητα και να έχουν την αίσθηση ότι είναι εντελώς χαμένος και μόνος. Όταν ο στόχος-θύμα φθάσει στο σημείο θραύσης του, η αίσθηση του εαυτού του είναι λίγο πολύ επάνω για τις αρπαγές - δεν έχει σαφή αντίληψη του ποιος είναι ή τι συμβαίνει σ 'αυτόν. Σε αυτό το σημείο, ο πράκτορας δημιουργεί τον πειρασμό να μετατρέψετε σε άλλο σύστημα πεποίθησης που θα σώσει το στόχο-θύμα από τη δυστυχία του.

Η δυνατότητα της σωτηρίας

 
Επιείκεια: Μπορώ να σας βοηθήσω. Με το στόχο σε μια κατάσταση κρίσης, ο πράκτορας προσφέρει κάποια μικρή καλοσύνη ή αναστολή από την κακοποίηση. Μπορεί να προσφέρει στον στόχο ένα ποτήρι νερό, ή για μια στιγμή να ζητήσει από τον στόχο να του πεί εάν του λείπει το σπίτι του. Σε μια κατάσταση κατάρευσης που προκύπτει από μια ατελείωτη ψυχολογική επίθεση, η μικρή ευγένεια φαίνεται τεράστια και ο στόχος μπορεί να εμφανίσει μια αίσθηση ανακούφισης και ευγνωμοσύνης εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με την προσφορά, σαν ο παράγοντας να είχε σώσει τη ζωή του.

•Εξαναγκασμός σε εξομολόγηση: Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Η πρώτη φορά κατά τη διαδικασία πλύσης εγκεφάλου, ο στόχος είναι αντιμέτωπος με την αντίθεση ανάμεσα στην ενοχή και τον πόνο της επίθεσης κατά της ταυτότητας και την ξαφνική ανακούφιση της επιείκειας. Ο στόχος μπορεί να αισθανθεί την επιθυμία να ανταποδώσει την καλοσύνη που προσφέρεται σε αυτόν, και σε αυτό το σημείο, ο πράκτορας μπορεί να παρουσιάσει τη δυνατότητα της εξομολογήσεως ως μέσο για την ανακούφιση του πόνου και της ενοχής.


• Διοχέτευση της ενοχής: Αυτός είναι ο λόγος που είστε σε πόνο. Μετά από εβδομάδες ή μήνες επίθεσης, σύγχυσης, διάσπασης και στιγμές επιείκειας, η ενοχή του θύματος έχει χάσει κάθε νόημα - δεν είναι σίγουρος τι έχει κάνει λάθος, ξέρει όμως πως είναι λάθος. Αυτό δημιουργεί κάτι από το μηδέν το οποίο επιτρέπει στον πράκτορα να συμπληρώσει τα κενά: Μπορεί να επισυνάψει αυτή την ενοχή, την αίσθηση της «αδικίας», σε ό, τι θέλει. Ο πράκτορας αποδίδει την ενοχή του στόχου στο σύστημα πεποιθήσεων που ο πράκτορας προσπαθεί να αντικαταστήσει. Ο στόχος πιστεύει πλέον ότι το σύστημα των πεποιθήσεων του που είναι η αιτία της ντροπής του. Η αντίθεση μεταξύ παλαιών και νέων έχει καθιερωθεί: Το παλιό σύστημα πεποιθήσεων συνδέεται με ψυχολογικά (και συνήθως σωματική) αγωνία, και το νέο σύστημα πεποίθησης σχετίζεται με τη δυνατότητα της απόδρασης από την αγωνία.

• Απελευθέρωση της ενοχής: Δεν είμαι εγώ, είναι οι πεποιθήσεις μου. Ο εμπόλεμος στόχος είναι ανακουφισμένος να μάθει ότι υπάρχει μια εξωτερική αιτία στην αδικία του, ότι δεν είναι ο ίδιος που είναι αναπόφευκτα κακός - αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξεφύγει από το σφάλμα του, ξεφεύγοντας από το λανθασμένο σύστημα πεποιθήσεων. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να καταγγείλει το λαό και τους θεσμούς που σχετίζονται με αυτό το σύστημα πεποιθήσεων και αυτός δεν θα νοιώθει πόνο πια. Ο στόχος έχει τη δύναμη να απελευθερώσει τον εαυτό του από τα σφάλματά του, ομολογώντας ότι πράξεις του συνδέονται με παλαιό σύστημα πεποιθήσεων του. Με πλήρη εξομολόγηση, ο στόχος έχει ολοκληρώσει την ψυχολογική απόρριψη της πρώην ταυτότητάς του. Εναπόκειται τώρα στον πράκτορα να προσφέρει στον στόχο, μία νέα ταυτότητα.

Η οικοδόμηση του Εγώ
• Η πρόοδος και αρμονία: Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε το "καλό". Ο πράκτορας εισάγει ένα νέο σύστημα πεποιθήσεων ως το μονοπάτι για το "καλό". Σε αυτό το στάδιο, ο πράκτορας σταματά την κακομεταχείρηση, προσφέροντας στο θύμα φυσική άνεση και ψυχική ηρεμία, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα πεποιθήσεων. Το θύμα πρέπει να αισθανθεί πως είναι αυτός ο οποίος πρέπει να επιλέξει μεταξύ του παλαιού και του νέου, δίνοντας στον στόχο την αίσθηση ότι η μοίρα του είναι στα χέρια του. Ο στόχος έχει ήδη καταγγείλει το παλαιό σύστημα πεποίθησης του ως απάντηση στην επιείκεια και το μαρτύριο και κάνοντας μια «συνειδητή επιλογή» υπέρ του αντίθετου συστήματος πεποιθήσεων που τον βοηθά στην περαιτέρω ανακούφιση της ενοχής του: Αν πραγματικά πιστεύει, τότε πραγματικά δεν πρόδωσε κανέναν. Η επιλογή δεν είναι δύσκολη: Η νέα ταυτότητα είναι ασφαλής και είναι επιθυμητή διότι δεν είναι τίποτα σαν αυτό που τον οδήγησε στην κατάρρευση του.

• Τελική εξομολόγηση και αναγέννηση: μπορώ να επιλέξω το καλό. Σε αντίθεση από την αγωνία του παλιού με τη γαλήνη του νέου, ο στόχος επιλέγει τη νέα ταυτότητα, παραμένει προσκολλημένος σε αυτό σαν σε ένα σωσίβιο. Ο ίδιος απορρίπτει το παλαιό σύστημα πεποίθησης του και υπόσχεται υποταγή σε ένα νέο που πρόκειται να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Σε αυτό το τελικό στάδιο, υπάρχουν συχνά τελετουργίες ή τελετές για να εισάγουν τον μετατραπέντα στόχο στη νέα του κοινότητα. Αυτό το στάδιο έχει περιγραφεί από μερικά θύματα πλύσης εγκεφάλου ως ένα αίσθημα «αναγέννησης».

(Βλέπε «Πώς λειτουργούν οι Λατρείες»: Λεπτομερής Κατήχηση σχετικά με τη διαδικασία μεταρρύθμισης της σκέψης που λαμβάνει χώρα ειδικά σε καταστροφικές λατρείες)

Μια διαδικασία πλύσης εγκεφάλου, όπως αυτή που συζητήθηκε παραπάνω δεν έχει δοκιμαστεί σε ένα σύγχρονο εργαστηριακό περιβάλλον, επειδή είναι επιζήμια για το στόχο και ως εκ τούτου θα ήταν ένα ανήθικο επιστημονικό πείραμα. Ο Lifton δημιούργησε αυτή την περιγραφή από πρώτο χέρι από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους απαγωγείς στον πόλεμο της Κορέας και σε άλλες περιπτώσεις «πλύσης εγκεφάλου» στην ίδια περίπου περίοδο. Ο Lifton και άλλοι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει διαφορές σε ό, τι φαίνεται να είναι μια ξεχωριστή σειρά από βήματα που οδηγούν σε μια βαθιά υποβολιμιαία κατάσταση. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι καταλήγουν με πλύση εγκεφάλου και άλλοι όχι.

Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των στόχων που υποβάλλονται σε πλύση εγκεφάλου μπορεί να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Οι άνθρωποι που συχνά βιώνουν μεγάλες αυτο αμφιβολίες, έχουν μια αδύναμη αίσθηση της ταυτότητας, και δείχνουν μια τάση προς την ενοχή και την απολυταρχία (μαύρο και άσπρο της σκέψης) είναι πιο πιθανό να υποστούν πλύση εγκεφάλου με επιτυχία, ενώ μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας και η αυτοπεποίθηση κάνουν ένα στόχο πιο ανθεκτικό στην πλύση εγκεφάλου. Κάποιες αναφορές δείχνουν ότι η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη μπορεί να βοηθήσει έναν στόχο να αποσπασθεί διανοητικά από τη διαδικασία. Η διανοητική απόσπαση είναι μία από τις τεχνικές επιβίωσης των POW (Prisoners of War) που διδάσκονται σήμερα στους στρατιώτες ως μέρος της εκπαίδευσής τους. Πρέπει ο στόχος να αφαιρέσει ψυχολογικά τον εαυτό του από το πραγματικό του περιβάλλον μέσω του οραματισμού, την συνεχή επανάληψη ενός μάντρα και διάφορες άλλες τεχνικές διαλογισμού. Ο στρατός διδάσκει επίσης τους στρατιώτες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην πλύση εγκεφάλου, γιατί η γνώση ενός στόχου της διαδικασίας της πλύσης εγκεφάλου, τείνει να την κάνει λιγότερο αποτελεσματική.

Ενώ η συνείδηση των ΗΠΑ είχε στραφεί στην πλύση εγκεφάλου στη δεκαετία του 1950, στον απόηχο του Πολέμου της Κορέας, η πλύση εγκεφάλου ήταν γύρω μας από πολύ πριν. Τα στρατόπεδα θανάτου της Χριστιανικής Σκυθουπόλεως έθεσαν τις ρίζες για τις μετέπειτα μεθοδευμένες και απόλυτα οργανωμένες γενοκτονικές διώξεις του Ελληνικού κόσμου. Οι νομοθεσίες του Μαύρου Κωνσταντίνου, του Ιουστινιανού και του Θεοδόσιου έθεσαν το νομικό πλαίσιο για την δαιμονοποίηση και την πλήρη εξόντωση ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Οι μελετητές έχουν ανακαλύψει τις ρίζες της σύγχρονης συστηματικής μεταρρύθμισης της σκέψης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κομμουνιστικής Ρωσίας στις αρχές του 1900, όταν οι πολιτικοί κρατούμενοι συνήθως «εκπαιδεύοντο εκ νέου" στην κομμουνιστική αντίληψη του κόσμου. Αλλά όταν εξαπλώθηκε η πρακτική στην Κίνα και τα γραπτά του ψευδο-προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ ("Το μικρό κόκκινο βιβλιαράκι») έγιναν γνωστά, ότι ο κόσμος άρχισε να τα προσέχει.

H Πλύση εγκεφάλου Τότε και Τώρα

Το 1929, ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος αργότερα θα οδηγήσει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, χρησιμοποίησε τη φράση ssu-tou-Hsiang Cheng (μεταφράζεται ως " αγώνας σκέψης») για να περιγράψει μια διαδικασία πλύσης εγκεφάλου. Πολιτικοί κρατούμενοι στην Κίνα και την Κορέα φέρεται να υποβάλλονται σε τεχνικές κομμουνιστικής μετατροπής ως κάτι το αυτονόητο. Η σύγχρονη έννοια και ο όρος «πλύση εγκεφάλου» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον δημοσιογράφο Edward Hunter το 1951 για να περιγράψει τι είχε συμβεί στους αμερικανούς αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας. Ο Hunter εισήγαγε την έννοια σε μια εποχή που οι Αμερικανοί φοβούντο ήδη: Ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος και η Αμερική πανικοβλήθηκε στην ιδέα της μαζικής κομμουνιστικής κατήχησης, μέσω της "πλύσης εγκεφάλου" – πως θα μπορούσαν να προσηλυτιστούν και να μην το γνωρίζουν καν!
Στον απόηχο τω αποκαλύψεων του Πολέμου της Κορέας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να φοβείτο ότι έμενε πίσω στην κούρσα των όπλων, γιατί ξεκίνησε τη δική της έρευνα ελέγχου του νου. Το 1953, η CIA άρχισε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται MKULTRA. Σε μια μελέτη, η CIA έδωσε δήθεν LSD στα άτομα (συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου Τίμοθι Λίρι), προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις των ψυχοτρόπων φάρμακων και να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των ψυχεδελικών στο να ωθήσουν μια πλύση εγκεφάλου φιλική στην κατάσταση του μυαλού. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά και τα υποκείμενα υποτίθεται ότι υπέστησαν ζημία από τα πειράματα. Ο πειραματισμός με τα ναρκωτικά από τη CIA ακυρώθηκε επίσημα από το Κογκρέσο το 1970, αν και μερικοί υποστηρίζουν ακόμα αυτό συμβαίνει κάτω από το ραντάρ. Το δημόσιο ενδιαφέρον για την πλύση εγκεφάλου για λίγο υποχώρησε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά επανεμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1960 και του 1970 με την εμφάνιση των αμέτρητων μη κυρίαρχων πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής. Οι γονείς που τρομοκρατήθηκαν από νέες πεποιθήσεις και τις δραστηριότητες των παιδιών τους ήταν βέβαιος ότι είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου από μία "λατρεία". Οι μαζικές αυτοκτονίες και οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν από ένα μικρό ποσοστό αυτών των λατρειών φαινόταν να επικυρώνουν τους φόβους για πλύση εγκεφάλου και μερικοί γονείς προχώρησαν τόσο πολύ ώστε έβαλαν τα παιδιά τους να απαχθούν από "αποπρογραμματιστές" για να τους απομακρύνουν από την επιρροή των ηγετών της λατρείας.

Ένα υποτιθέμενο θύμα της πλύσης εγκεφάλου εκείνη την εποχή ήταν η Patty Hearst, κληρονόμος στην εκδοτική περιουσία του Hearst, η οποία -πλύση εγκεφάλου- θα χρησιμοποιηθεί αργότερα ως υπεράσπιση όταν οδηγήθηκε σε δίκη για ληστεία τράπεζης. Η Hearst έγινε διάσημη στις αρχές του 1970 αφότου απήχθη από τον Symbionese Liberation Army Απελευθερωτικό Στρατό Symbionese (SLA, που ορισμένοι θεωρούν ως «πολιτική λατρεία») και κατέληξε να συμμετάσχει στην ομάδα. Η Hearst αναφέρει ότι ήταν κλειδωμένη σε ένα σκοτεινό ντουλάπι για αρκετές ημέρες μετά την απαγωγή της και κρατήθηκε πεινασμένη, κουρασμένη, κακοποιημένη και φοβούμενη για τη ζωή της, ενώ τα μέλη της SLA τους βομβάρδιζε με την αντι-καπιταλιστική πολιτική τους ιδεολογία. Εντός δύο μηνών από την απαγωγή της, η Πάτι είχε αλλάξει το όνομά της, εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφερόταν στην οικογένειά της ως «γουρούνια-Hearsts" και εμφανίστηκε σε μια ταινία ασφαλείας, σε ληστεία τράπεζας με τους απαγωγείς της.

Η Patty Hearst δικάστηκε για την ληστεία της τράπεζας το 1976, που υπερασπίστηκε από τον διάσημο F. Lee Bailey. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι Hearst υπέστη πλύση εγκεφάλου από τον SLA και δεν θα είχε διαπράξει το έγκλημα διαφορετικά. Στην ψυχική κατάσταση της, δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος. Η Hearst κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση. Έμεινε μόνο δύο - το 1979, ο Πρόεδρος Κάρτερ μετέτρεψε την ποινή της.

Πλασματική Πλύση εγκεφάλου
Η Σύγχρονη λογοτεχνία και ο κινηματογράφος χρησιμοποίησε το σενάριο πλύσης εγκεφάλου αρκετά γενναιόδωρα. Εισέρχεται στην ίδια τη φύση της ανθρωπότητας: Είμαστε όλοι τελικά ικανοί να γίνουμε μαριονέτες; Ο πρωταγωνιστής στο "1984" του Τζορτζ Όργουελ θα υποβληθεί στην κλασική περίπτωση πλύσης εγκεφάλου που τελειώνει με την περίφημη παραχώρηση στους βασανιστές του: ". Δύο συν δύο ισούται με πέντε" Το 1962 το "The Manchurian Candidate," η πλύση εγκεφάλου παράγει ένα ρομπότ που μοιάζει να είναι ένας ανίκανος δολοφόνος να ακυρώσει τις εντολές ελέγχου που έχει προγραμματιστεί. "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι" (1971) τοποθετεί ως θεσμική την πλύση εγκεφάλου ως επιλογή για τους βίαιους κατάδικους που ψάχνουν να μειώσουν τις ποινές τους, και το 1997 στο "Θεωρία συνωμοσίας", ένας διανοητικά ασταθής, δολοφόνος της κυβέρνησης που υπέστη πλύση εγκεφάλου, προσπαθεί να αποδείξει ότι μερικοί πολύ ισχυροί άνθρωποι έχουν αλλοιώσει το μυαλό του.