θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Thursday, June 04, 2015

Έλληνες και όχι Ρωμιοί.


 
 
Παραθέτω αρθρίδιο της εφημερίδας "Εθνικός Κύρηκας", υπογεγραμμένο από τον Αντώνη Διαμαντάρη, ιδιοκτήτη και εκδότη του "Κύρηκα":
 
 
Έλληνες και όχι Ρωμιοί.
 
 
Πρόκειται για ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και δύο εβδομάδες: Από τότε που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, δήλωσε ότι προτιμά να αποκαλούμαστε Ρωμιοί αντί για Έλληνες, όπως π.χ. η ρωμιοσύνη της Αμερικής αντί οι Έλληνες της Αμερικής. Ομολογώ ότι με προβλημάτισε σοβαρά από την πρώτη στιγμή που το διάβασα αφενός γιατί το θεωρώ ως ένα σοβαρό θέμα, αφού υποδηλώνει τη νοοτροπία, τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει ο Πατριάρχης και αφετέρου για την εθνική διάσταση, τις ρίζες και τον χαρακτήρα του σημερινού Έλληνα του εξωτερικού.
Ανέτρεξα λοιπόν σε ειδικότερους από εμένα στη Γλωσσολογία, και συγκεκριμένα στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, μια και η Αρχιεπισκοπή συνεργάστηκε μαζί του στην έκδοση βιβλίου για τα παιδιά μας.
Κοίταξα λοιπόν τη λέξη Ρωμιός, τη ρίζα της λέξης ρωμιοσύνης και βρήκα:

1. Ο ορθόδοξος πολίτης του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους (Βυζαντινού),

2. Ο Έλληνας χριστιανός ορθόδοξος κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και
 μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, κ.τ.λ.

 
Δεν πρόκειται λοιπόν, όπως βλέπει ο αναγνώστης, για μια μικρή, ασήμαντη διαφορά στην ερμηνεία μεταξύ των δυο αυτών λέξεων. Αλλά ούτε και εκπλήττει η προτίμηση του Πατριάρχη μας στη λέξη ρωμιοσύνη αν λάβουμε υπόψιν μας τον τόπο διαμονής του.
 
Είμαστε Έλληνες λοιπόν και όχι Ρωμιοί...
Α.Η.Δ.

 

«Η Γη είναι ένα παραλληλόγραμμο. Περιβάλλεται από τείχη, κυρτά στην κορυφή, ώστε να σχηματίζουν τον ουράνιο θόλο. Στο κέντρο υπάρχει ένα ψηλό βουνό, πίσω από το οποίο ο ήλιος χάνεται κάθε βράδυ»...

-Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης
 
 Καλόγερος, Βυζαντινός ψευδο-Γεωγράφος του 547 μ.χ-