θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, May 30, 2015

Πώς να οικοδομήσετε μια Ψεύτικη Αρχαία πόλη σε 5 μόλις χρόνια.


Πώς να οικοδομήσετε μια Ψεύτικη Αρχαία πόλη σε 5 μόλις χρόνια.


από Rachel Β Doyle / 18η του Μάη, 2015

(Φωτογραφία: yeowatzup / Flickr)

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Βαλκανικό κράτος των Σκοπίων έχει εμπλακεί σε μία από τις πιο απίθανες κατασκευές δημόσιων έργων, γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσας, τα Σκόπια, με φανταχτερές, Ψεύτικες-αντίκες αγάλματα και κτήρια. Ο στόχος: να μετατρέψει αυτή τη σεισμογενή της πόλη, όπου η κύρια επιρροή πριντο 1960 ήταν η σταλινική αρχιτεκτονική με το σκυρόδεμα σε ένα εκκωφαντικό νεοκλασικό θεματικό πάρκο.

Για να γίνει το έργο αυτό ακόμα πιο παράξενο, πολλοί πιστεύουν ότι όλα έγιναν για να εκνευρίσουν νότιο γείτονα των Σκοπίων.

Η μικρή αυτή χώρα έχει μακρά διαπραγματευτική σύγκρουση με την Ελλάδα στην προσπάθειά της να διεκδικήσει εκ νέου τον κατακτητή Μέγα Αλέξανδρο του τρίτο αιώνα π.Χ. και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας μετονομάστηκε σε Σκόπια - αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος πριν από λίγο καιρό και ακόμη και το ονόμασε επίσημα σε Μακεδονία (η οποία είναι επίσης περιοχή της Βόρειας Ελλάδας). Τώρα, χάρη στον ετοιμοπόλεμο Πρωθυπουργό Νικόλα Γκρουέφσκι, στο τεράστιο κατασκευαστικό έργο τα Σκόπια είναι η θέση ενός 72-ποδών-ψηλό μαρμάρινο άγαλμα του αρχαίου Έλληνος βασιλέως με το έμπιστο πολεμικό-άλογο του, τον Βουκεφάλα. (Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το επίμαχο πρόγραμμα Ψευδο-αντίκας δεν είναι το μόνο σκάνδαλο, καθώς η χώρα συγκλονίζεται από μια τεράστια διαμάχη παρακολούθησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο διαδηλωτών και αστυνομικών.)(Φωτογραφία: Dalco26 / WikiCommons CC-BY-SA-3.0)Ο Αλέξανδρος ο Μέγας, τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε, δεν είναι η μόνη προσωπικότητα που δεσπόζει στον ορίζοντα των Σκοπίων. Θα μπορούσε να έχει ένα επικίνδυνο πάρτι με τουλάχιστον μισή ντουζίνα από άλλα στοιχεία από την ιστορία της περιοχής, μερικά με σπαθιά, ακρωτήρια, και κράνη εκατόνταρχων, και άλλοι με φράκα, παπιγιόν, και πίπες.

Τα αγάλματα περιτριγυρίζονται από μια σειρά από περίστυλα κτίρια πνιγμένα με νύμφες και βρύσες με σκοπό να αναπαραστήσουν τον αρχαίο κόσμο, αλλά η κατασκευή τους ξεκίνησε από το 2010. Ενισχυμένα από φώτα, τα κτίρια θυμίζουν περισσότερο άλλα μνημεία στη σύγχρονη κλασικισμού, όπως το Caesars Palace στο Λας Βέγκας, παρά την Αθηναϊκή Αγορά. Η τιμή για όλο αυτό το ιστορικό κιτς; Οι εκτιμήσεις του κόστους κατασκευής κυμαίνονται από € 200.000.000 σε € 500.000.000.

Από την πλευρά τους, οι Σκοπιανοί ψευδο-Μακεδόνες είναι θυμωμένοι γιατί οι Έλληνες τους έχουν μπλοκάρει από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, και απέτρεψαν επίσης την υποψηφιότητα της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από τότε που οι Σκοπιανοί έγιναν ανεξάρτητοι το 1991, η κυβέρνηση της Αθήνας έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει ως επίσημο όνομα της βόρειας γειτονικής χώρας ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι οι Μακεδόνες προσπαθούν να σφετεριστούν την πολιτιστική τους κληρονομιά και υποστηρίζουν ότι το ιστορικό βασίλειο της Μακεδονίας (που κυβερνούσε ο Μέγας Αλέξανδρος) βρίσκεται ως επί το πλείστον στη σύγχρονη Ελλάδα. Δυστυχώς για τη χώρα της ψευδο-Μακεδονίας, η μεγαλύτερη περιοχή στην Ελλάδα ονομάζεται επίσης "Μακεδονία" και είναι η κατοικία 2.400.000 Ελλήνων. Η γενέτειρα του Αλεξάνδρου του Μεγάλου ήταν πραγματικά στην ελληνική Μακεδονία, αλλά εδώ στα Σκόπια του έδωσαν εξέχουσα θέση στην κορυφή ενός πράσινου-και-μωβ φωτισμένου βάθρου στην κεντρική πλατεία.Ο Οργανισμός για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και Αρχαιολογικό Μουσείο (Φωτογραφία: Pudelek / WikiCommon CC-BY-SA 4.0)Η Γέφυρα Τέχνης. (Φωτογραφία: Skopjeinfo.mk/Public Τομέα)Πολεμιστής σε μνημείο άλογο νύχτα (Φωτογραφία: Ντιέγκο Delso / WikiCommons CC-BY-SA 3.0)Ο Ιουστινιανός Α μνημείο (Φωτογραφία: Dalco26 / WikiCommons CC BY-SA 3.0)

Άλογα Κρήνη (Φωτογραφία: Ντιέγκο Delso / WikiCommons CC-BY-SA 3.0)

Αψίδα του θριάμβου "Πόρτα Μακεδονία" (Φωτογραφία: Ράσο / WikiCommons CC-BY-SA 3.0)Κοντινό πλάνο του πολεμιστή σε μνημείο άλογο (Φωτογραφία: Χουάν Αντόνιο F. Segal / Flickr)