θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, April 10, 2015

Το σχέδιο “Radio Research”Το σχέδιο “Radio Research” ήταν ένα κοινωνικό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Rockefeller για να εξετάσει τις επιπτώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κοινωνία.
Το 1937, το Ίδρυμα Ροκφέλερ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση της έρευνας για να βρεί τα αποτελέσματα των νέων μορφών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην κοινωνία, ειδικά το ραδιόφωνο. Πολλά πανεπιστήμια εντάχθηκανε και σχηματίστηκε ένα αρχηγείο στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Princeton.
Συμμετείχαν οι παρακάτω άνθρωποι:

Paul Lazarsfeld - Διευθυντής του σχέδιου.
Theodor Adorno - Επικεφαλής του τμήματος Μουσικής
Hadley Cantril - Ένας ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Gordon Allport - Ένας άλλος από τους βοηθούς του Lazarsfeld, που έγινε ο  βασικός εκπρόσωπος του Tavistock Institute στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φρανκ Στάντον -Ένα ερευνητής από το CBS που απεστάλλει για να βοηθήσει το έργο. Έγινε πρόεδρος του CBS.


Μεταξύ των πρώτων θεμάτων που μελέτησε το έργο ήταν οι σαπουνόπερες, που εκείνη την εποχή ήταν γνωστές ως ραδιόφωνικά δράματα.

Το Radio Project διεξήγαγε επίσης έρευνα για την περιβόητη εκπομπή των Αποκριών (Halloween) του The War of the Worlds το 1938. Από τα 6 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους που άκουσαν αυτή την εκπομπή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 25% πίστεψε τις αναφορές του προγράμματος για μία μαζική καταστροφή. Η πλειοψηφία αυτών δεν θεωρούσαν ότι άκουγαν μια κυριολεκτική εισβολή από τον Άρη, αλλά μάλλον μια επίθεση από τη Γερμανία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ραδιοφωνικές εκπομπές που είχαν θέμα την κρίση του Μονάχου μπορεί να έδωσαν αξιοπιστία στην υπόθεση αυτή.

Ένα τρίτο ερευνητικό πρόγραμμα ήταν οι συνήθειες   ακρόασης. Εξ' αιτίας αυτού, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για να ερευνήσει ένα ακροατήριο - αυτό ονομάστηκε Little Annie Project. Η επίσημη ονομασία του ήταν Stanton-Lazarsfeld Πρόγραμμα Ανάλυσης (Stanton-Lazarsfeld Program Analyzer). Αυτό επέτρεπε να ανακαλύψουν εάν άρεσε η παράσταση σε έναν ακροατή, αλλά πώς αισθανόταν κάθε άτομο κάθε στιγμή, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που του επέτρεπε να εκφράζει την προτίμησή τους (θετική ή αρνητική). Αυτό έχει γίνει από τότε ένα σημαντικό εργαλείο για την ερευνητική ομάδα εστίασης.

Ο Theodor Adorno παρήγαγε πολυάριθμες εκθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της "εξατομικευμένης ακρόασης", η οποία υποστήριζε το ραδιόφωνο και η οποία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Ωστόσο, λόγω της βαθιάς μεθοδολογικής διαφωνίας με τον Lazarsfeld σχέση με τη χρήση τεχνικών όπως οι έρευνες ακροατή και το "Little Annie» (Ο Adorno θεωρούσε πως ήταν κατάφωρα απλουστευμένες και αγνόησε το βαθμό στον οποίο τα επεφρασμένα   γούστα ήταν το αποτέλεσμα της εμπορικής προώθησης), ο Αντόρνο εγκατέλειψε το πρόγραμμα το 1941.