θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, April 05, 2014

Ο Ερμής και ο γκαϊτατζήςΟ Ερμής και ο γκαϊτατζής (*)

Κάποτε ο  Ερμής πήρε την μορφή ενός πεζοπόρου και άρχισε να ψάχνει μία κατσίκα που του είχαν κλέψει.
Σε κάποια πλαγιά του Παγκαίου όρους συνάντησε έναν βοσκό να παίζει άσκαυλο (γκάιντα).
Για σου αφέντη με τα χίλια πρόβατα και με την μιά κατσίκα, του λέει.
Ο  βοσκός έκανε πως δεν κατάλαβε.  Χίλια πρόβατα μπορεί να έχω, του λέει, αλλά κατσίκα καμμιά. Ο  Ερμής θυμωμένος που αναγνώρισε την κατσίκα του στο δέρμα του  άσκαυλου του λέει:
Μου έκλεψες την  κατσίκα, έφαγες με κάτι οινόφλυγες φίλους σου και τώρα την κρατάς αγκαλιά και τραγουδάς τραγούδια ποταπά και βάρβαρα, τιμώντας όπως λές εσύ ο άθεος, τον Διόνυσο και κάνεις πως δεν με γνωρίζεις.
Εσύ ακόμη και την αίγα(γρο) Αμάλθεια θα έσφαζες εάν ο Ζεύς δεν την είχε μετατρέψει σε αστερισμό. (2)
Έλα τυχερός είσαι. Άν ήμουν ο Απόλλων θα σε μεταχειριζόμουν σαν τον Μαρσύα. Θα σε έγδερνα και θα σε κρέμαγα από το δένδρο. Το ψέμα σου στα λόγια δεν με πειράζει. Κλέφτης και ψεύτης είμαι και εγώ.


Η ζωή σου είναι ένα ψέμμα και αυτό με εξοργίζει.


(*) Νεο-Αισώπειος μύθος(2) Η αιγίδα, το κέρας της Αμάλθειας και ο Αιγίοχος Ζεύς.

 Ο Όμηρος (Ιλιάδα Β 157) και ο Διόδωρος (5, 70) αναφέρουν ότι ο Ζεύς πήρε την επωνυμία «αιγίοχος», επειδή ανατράφηκε από την αίγα(γρο) Αμάλθεια: «Όσο για την αίγα που τον ανέθρεψε, ο Δίας της απένειμε μεν και άλλες τιμές, αλλά πήρε από αυτήν την επωνυμία Αιγίοχος (Διόδωρος, βίβλος 5, 70)

Σύμφωνα επίσης με τους αρχαίους συγγραφείς, όταν η αίγα  Αμάλθεια γέρασε και πέθανε, ο Δίας τη λυπήθηκε πολύ και από ευγνωμοσύνη την έκανε αστερισμό. Από το δέρμα της  έφτιαξε την παντοδύναμη αιγίδα του (όποιος έμπαινε μέσα σε αυτή την προβιά του ζώου, δεν τον έβρισκαν ούτε βέλη ούτε αρρώστιες κ.τ.λ.), που ήταν το πιο σημαντικό όπλο του στην Τιτανομαχία. Την αιγίδα χάρισε μετά ο Δίας στην Αθηνά. 
Σύμφωνα επίσης με τους αρχαίους συγγραφείς, «κέρας της Αμάλθειας» ή «κέρας της αφθονίας» λεγόταν το κέρατο της αίγαγρου Αμάλθειας, το οποίο είχε σπάσει ο μικρός Δίας, καθώς έπαιζε.  Το κέρατο αυτό το έδωσε μετά ο Δίας στη γυναίκα βρεφοκόμο του, προικίζοντάς το με μαγικές ιδιότητες. Αυτός που το είχε, αρκούσε μόνο να κάνει μια ευχή και αμέσως εμφανίζονταν μπροστά του όλα τα καλά του κόσμου ή καρποί και άνθη κ.α. Από τότε έμεινε γνωστό ως "κέρας της Αμάλθειας" ή "κέρας της Αφθονίας". Όταν ο Ηρακλής αγωνιζόταν με τον Αχελώο (που είχε μεταμορφωθεί σε ταύρο), για χάρη της Δηιάνειρας και τον νίκησε, πήρε από αυτόν ως δώρο το κέρας αυτό (Στράβων Ι, c 459)