θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, April 13, 2013

ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΣΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΗΝΑΤΟ ΡΟΜΑΝΤΣΟ ΤΟΥ ΣΟΥΛΗΝΑΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Ητουνε μια φορά ένα μέρος, Βερόνα το λέγανε. Πάνου από τη Βερόνα πορπάταγε κοιμήσικα ένα φεγγάρι κίτρινο και χλεμπονιάρικο, μαζί του κάνανε την τσάρκα τους και τίποτις ψιλά αστεράκια. Μέσα στα περιβόλια, κοιμόντουσαν με δι­πλωμένες τις φτερούγες τους οι μανόλιες. Γάτοι αλαφροπάτητοι ψάχνανε για ποντίκι ή για γκομενίτσα γουνάτη. Όξω στα στενοκάντουνα τίποτις κανταδόροι με βιόλες κάνανε ψιλοτράγουδο, να βγει η υπηρέτρια να την κανονίσουνε. Νυχτοφύλακες βαράγανε την μπαστούνα τους στις πέτρες του δρόμου και φωνάζανε:

-Η ώρα είναι μεσάνυχτα και ούλα είναι ήσυχα.

Τους νοικοκυραίους τους τρώγανε οι ψύλλοι. Οι νοικοκυρές εί­χανε πλάι τους κλανιόρες από φαγιάντσα, ωραίες με λελουδάκια και με σκαλίσματα. Τπήρχανε και κλανιόρες με αγγελάκια. Τις πουλάγανε σε καθολικούς επισκόπους.

Μέσα σε τούτη την πολιτεία της Βερόνας ητουνε και δυο νεαρά παιδαρέλια. Τον σερνικό τον λέγανε Ρωμαίο, τη θηλύκια Ιουλιέτα. Ιστορίες με Καπουλέτους και Μοντέγκιους, σκάλα μετάξινη, μάντολες που παίζανε ερωτιάρικα τραγουδάκια. Έλεγε, το λοι­πόν, πολύ περίεργη η μικρά:

-Με ηγαπείς, Ρωμαίο μου;

-Αμ τι κάνω...

-Και θα με ηγαπείς εις τον αιώνα τον άπαντα;

-Ναι αμέ;

-Τότε, κοπάνα μου ένα φιλάκι.

Έτσι γενότανε στην έντιμη πολιτεία της Βερόνας κι είναι ιστορία να κλαίνε καρδιές. Το οποίον, νύχτα, στη ζούλα, σκαρφά­λωνε το μαγκάκι στο μπαλκόνι και περίμενε η κοπελίτσα με τα χτικά της και γενότανε της κακομοίρας. Έλαχε όμως να πεθάνουνε και οι δυο, να σ' τα λέω και να σε πιάσει το παράπονο να κλαις πέ­ντε μερόνυχτα.