θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, April 13, 2013

Τ' ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΚΛΑΙΕΙ ΜΟΝΟΧΟΡΔΑ...

http://www.parelthon.gr/files/IMG_4731_m.jpg


Τ'  ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΚΛΑΙΕΙ ΜΟΝΟΧΟΡΔΑ...ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ


Ρε σεις, τελώνια της ρεματιάς, που μένετε μέσα στα χαμο­μήλια και στις μολόχες, μικρά τελώνια, κατουρημένα από τους περαστικούς σκύλους, που η κοιλιά σας τουμπανιάστηκε από λιακάδα και μπουγαδίσια απονέρια, τι καθόσαστε τε­μπέλικα και ξύνετε τα τσιμπούρια σας; Πάνω από το ρέμα είν' οι παράγκες, μανάδες και μωρουδέλια και παλιά ρούχα, γιούκοι ατέ­λειωτοι. Και δεν έχει ψωμί στα ντουλάπια κι οι βόθροι μυρίζουνε, ξεφτόχαρτα κρέμουνται απ' τα ταβάνια και τα κορίτσα πλένουνται μέσα σε μαστέλα τσίγκινα.

Τι καθόσαστε, ρε τελώνια, και δε σαλτάρετε να δώσετε ένα χε­ράκι να βοηθήσετε τους φουκαράδες; Ποιος θα τους βοηθήσει;

Οι πλούσιοι; Δεν έχουνε καιρό, κοιτάνε να τους κλέψουνε.

Οι αγαθοί Σαμαρείτες; Δεν έχουνε καιρό, κοιτάνε να τους βγάλουνε λογα­ριασμούς κι εράνους με ιερό θρησκευτικό περιεχόμενο.

Οι δικα­στές; Δεν έχουνε καιρό, κοιτάνε να τους χώσουνε μέσα.

Οι αστυ­νομικοί; Δεν έχουνε καιρό, κοιτάνε να τους αρπάξουνε, κανένας δεν έχει καιρό, καθόσο, νά, έτσι είναι και όλοι απάνω τους ξεθυμαίνουνε, να γίνει που λέει κι η Σοφία Σειράχ «ο φοβούμενος Κυ-ριον εκδέξεται παιδείαν και οι ορθρίζοντες ευρήσουσιν ευδοκίαν και ο υποκρινόμενος Νόμον σκανδαλισθήσεται εν αυτώ...».

Ανεβάτε, ρε τελώνια της ρεματιάς, να δείτε τα χάλια του Φρίγκα Ευαγγέλου, το επάγγελμα «διορθώνουμε παλιές μηχανές και γκαζιέρες». Ανεβάτε, κι αν δε φρίξετε, έμενα να μου τρουπήσετε τη μύτη, εχτός δηλαδή κι αν είσαστε και του λόγου σας τελώνια αφιλότιμα σαν τον άλλον τον κόσμο, οπότες γυρίστε στα χαμομή­λια σας να σας κατουρήσουν οι σκύλοι...

Ο Φρίγκας Ευάγγελος τις άφησε τις παράγκες και είναι σε «Πέ­τρινο Ίδρυμα δαπάναις της πολιτείας, διά έτη τέσσερα». Διαβά­ζει κι η γυναίκα του το γράμμα κι αναστενάζει... Το οποίον, «Φωτούλα μου, είμεθα καλά, ως και δι' υμάς επιθυμώ και καλά περνάμε, μόνο από φαΐ, δηλαδή, Φωτούλα μου, και από τσιγάρο τα φέρνω δυσκόλως... Και αν μπορείς να με κονομήσεις τίποτις, καμιά κούτα και τα τοιάπτα, φρόντιξον... Τι να κάνουμε, απομονή, έτσι είναι ο άτιμος ο βίος και άλλα δεν έχω, σε γλυκοφιλώ ο χαιρετών σε Βαγγέλης και να μου φιλήσεις τα παιδιά και φέρε καμιά φορά στο πισκεπτήριο το μωρό... Θα μεγάλωσε,ε;». Μεγάλωσε το μωρό, ξενοπλένει η Φωτούλα, γελάνε καλολιασμένοι οι καλοκαιριάτικοι ουρανοί και χάβουνε τα χελιδόνια μαμούνια στο πεταχτό. Κι ακόμα γράφουνε οι καλές εφημερίδες «ευημε­ρία εν τω τόπω», και γράφουνε οι κακές «αίσκον και να παραι­τηθεί η Κυβέρνηση», πουλάνε κι οι καλές -δίκιο έχουνε-κι οι κα­κές -δίκιο έχουνε- κι οι διευθυντάδες τους τρώνε παρέα και σκάνε στο γέλιο, «καλά τη δουλεύουμε τη μακένα».

Ο  Βαγγελάκης ο Φρίγκας κατά λάθος γεννήθηκε ανθρωπάκι, ήτουνε να γεννηθεί ρέγγα, αλλά έγινε κάποιο σφάλμα στην υπερεσία γεννήσεων και βγήκε διπόδαρος. Του λείπανε να πούμε οι σάρκες, τα ξύγκια κι ο σκελετός. Όλα τ' άλλα ήτουνε εντάξει και τα μάτια του λάμπανε σαν λεχτρικά, από πείνα και λαχτάρα... Κι έκανε τούτο, έκανε κείνο μέχρι που βγήκανε οι γκαζιέρες κι είπε «να διορθώνω γκαζιέρες με το καλάι, να κονομάω».

http://images03.olx.gr/ui/18/23/91/1325928515_297622291_2---.jpg