θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, December 08, 2012

Ολυμπιονίκες σε Αστρονομία και Αστροφυσική οι Έλληνες μαθητές

  Ολυμπιονίκες σε Αστρονομία  
και Αστροφυσική οι Έλληνες μαθητές 

 

Με τις βαλίτσες τους "φορτωμένες διακρίσεις" επέστρεψαν από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας οι πέντε Έλληνες μαθητές, που συμμετείχαν στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής. Η ελληνική αποστολή απέσπασε ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και δύο εύφημες μνείες. Το ασημένιο μετάλλιο, που είναι και το πρώτο που κατακτά η χώρα μας στο διαγωνισμό, κατέκτησε ο Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, τα χάλκινα κατέκτησαν η Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας και η Ιωάννα Κουρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής, ενώ εύφημο μνεία απέσπασαν ο Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα και ο Θέμης Πράπας από τη Λάρισα.
Την πενταμελή αποστολή των μαθητών συνόδευσαν στη μακρινή Βραζιλία ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης και ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, ενώ ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης στην ομάδα η Μαρία Κονταξή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο.  Πρόκειται για πανέξυπνα παιδιά, που μέσα στη "λαίλαπα" των πανελλήνιων εξετάσεων κατάφεραν να διαβάσουν, να έρθουν εδώ και να διακριθούν" δήλωσε από το Ρίο ντε Τζανέιρο ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης, εμφανώς ικανοποιημένος από τις σημαντικές διακρίσεις, που απέσπασαν οι Έλληνες μαθητές. Επί μια βδομάδα, μέσα στον Ιούλιο, οι πέντε μαθητές, που επελέγησαν ύστερα από απαιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, όπου βρίσκεται και το σχολείο Αστρονομίας, υποβλήθηκαν σε εντατική προετοιμασία από πολυμελή ομάδα αστρονόμων, φυσικών, αλλά και φοιτητών, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πολύ επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας.
Λάτρης του ουρανού και των φαινομένων του, ο Μάνος Βουρλιώτης, ο μαθητής που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο -λίγο καιρό νωρίτερα είχε κατακτήσει και το χάλκινο στην Ολυμπιάδα Φυσικής, στο Ταλίντης Εσθονίας - δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον καθηγητή του στο σχολείο Τάκη Λάζο, που τον βοήθησε και τον υποστήριξε σε όλη του την πορεία.
"Είχα συμμετάσχει και πέρυσι στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα, στην Πολωνία. Φέτος, δυστυχώς, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων δεν είχα πολύ χρόνο για διάβασμα" εξομολογείται ο νεαρός μαθητής, ο οποίος άρχισε να "ανακαλύπτει" το θαυμαστό κόσμο της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής από το αντίστοιχο μάθημα της β' λυκείου.


 
Η ελληνική αποστολή απέσπασε ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και δύο εύφημες μνείες

Ο Ολυμπιονίκης, πλέον, μαθητής, ο οποίος θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Φυσικό των Αθηνών, που αποτελεί και πρώτη του επιλογή, δεν κρύβει την επιθυμία του να ασχοληθεί στο μέλλον επαγγελματικά με την Αστρονομία και την Αστροφυσική, αν και, όπως λέει, έχει χρόνο ν' αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει, αφού προηγείται η τετραετής πανεπιστημιακή του εκπαίδευση.
Στις πέντε προηγούμενες Ολυμπιάδες, η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια και αρκετές εύφημες μνείες, ενώ η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στον Βόλο, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2013.
"Η προετοιμασία μας για την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Προσβλέπουμε σε μια πολύ επιτυχημένη Ολυμπιάδα και βάζουμε πολλή δουλειά" τόνισε ο κ. Σειραδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει υποστήριξη από το ελληνικό κράτος και χορηγίες για την επιτυχημένη διεξαγωγή του ξεχωριστού αυτού θεσμού. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει, "όπου δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει οργάνωση".