θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, March 24, 2012

Γενοκτονίες των χριστιανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία
- Η αρμενική, η ελληνική και η ασσυριακή γενοκτονία.

Στις 7 Ιουνίου 2003 ο Στέφεν Πάουντ, μέλος της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, συνέδεσε την περίπτωση των Οθωμανών Ελλήνων με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, υποστηρίζοντας ότι «3,5 εκατομμύρια ιστορικών χριστιανικών πληθυσμών των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων που τότε ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δολοφονήθηκαν, πέθαναν από την πείνα ή σφαγιάστηκαν — ή εξορίστηκαν μέχρι το 1923».


Η γενοκτονία των Ελλήνων 1914-1923

Μεταξύ των ετών 1914-1923, ενώ η προσοχή της διεθνούς κοινότητας ήταν στραμμένη στη θύελλα και τις συνέπειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η γηγενής ελληνική μειονότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκάτοχου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έπεσε θύμα μιας κεντρικά οργανωμένης προμελετημένης και συστηματικής εξολοθρευτικής πολιτικής. Αυτή η γενοκτονία, η οποία ενορχηστρώθηκε για να εξασφαλίσει ένα αμετάκλητο τέλος στη συλλογική ύπαρξη του ελληνικού πληθυσμού της Τουρκίας, διαπράχθηκε από δύο συνεχείς κυβερνήσεις: την Επιτροπή για την Ένωση και την πρόοδο καλύτερα γνωστή ως Νεότουρκοι, και τους εθνικιστές κεμαλιστές υπό ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ». Ένας ολέθριος συνδυασμός εσωτερικών εκτοπίσεων που εμπεριείχαν πορείες θανάτου, βίαιους προσηλυτισμούς στο Ισλάμ, βασανισμούς, ακρωτηριασμούς, βιασμούς, υποδουλώσεις και σφαγές που διαπράχθηκαν σε ολόκληρη την Οθωμανική Τουρκία είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εκατομμυρίου Οθωμανών Ελλήνων. Ο Διεθνής Σύλλογος Μελετητών των Γενοκτονιών, ένας οργανισμός με τους πιο ειδικούς στον κόσμο επί του θέματος των γενοκτονιών, έχει επιβεβαιώσει τη γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων.
Πολλά από τα θύματα σφαγιάστηκαν μαζικά ήδη από το 1895 (πολύ πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) και μέχρι το 1955 (πολύ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). Η σημερινή εκτίμηση είναι ότι περίπου 1.400.000 Έλληνες άντρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στις ίδιες περιοχές και συχνά την ίδια χρονική στιγμή, οι Τούρκοι βασάνισαν και έσφαξαν εκατομμύρια Αρμενίους και Ασσυρίους όλων των ηλικιών. Το γεγονός ότι τα τρία έθνη υπήρξαν θύματα της ίδιας εξολοθρευτικής πολιτικής αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για καθεμία από τις τρεις γενοκτονίες. Δεν ήταν ένας «πόλεμος», δεν ήταν μια «εξέγερση». Ήταν μια σχεδιασμένη προσπάθεια εξόντωσης.

1,2
Το άρθρο του δρος Γουίλλιαμ Κινγκ «1.500.000 Έλληνες χριστιανοί σφαγιασμένοι ή εκτοπισμένοι από τους Τούρκους», δημοσιευμένο στην Πλήρη ιστορία του Παγκόσμιου Πολέμου (1922) του Κινγκ, καλύπτει τις γενοκτονικές εμπειρίες των Οθωμανών Ελλήνων μέχρι το 1918.