θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, July 09, 2011

Ολοκληρώθηκαν τα "Προμήθεια 2011" στο Λιτόχωρο ( 04/07/2011 )

Ολοκληρώθηκαν τα «Προμήθεια 2011» στο Λιτόχωρο

Χιλιάδες άτομα από Ελλάδα και Εξωτερικό παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο Λιτόχωρο οι εκδηλώσεις για τα «Προμήθεια 2011». Πλέον, ως πανελλήνιος θεσμός σκοπό έχει να φέρει σ’ επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε φέτος, ενώ εκδηλώσεις έγιναν και στο Λιτόχωρο.

Tα «Προμήθεια 2011» ξεκίνησαν την Πέμπτη 30 Ιουνίου ενώ η πρώτη μεγάλη εκδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής 1 Ιουλίου στο πάρκο του Λιτοχώρου και οι εκδηλώσεις έκλεισαν χθες το μεσημέρι στο άλσος του Προμηθέως, στον Όλυμπο.

Εντυπωσιακή ήταν η λαμπαδηδρομία από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου μέχρι το πάρκο ενώ τα χειροκροτήματα του κόσμου απέσπασε ομιλία που έγινε στο άλσος του Προμηθέως, στον Όλυμπο, όπου και αναλύθηκε η έννοια της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα.

Η παρουσία του κόσμου στα φετινά «Προμήθεια» γενικά ήταν πάρα πολύ μεγάλη ενώ μεγάλη σε αριθμό ήταν και η εμφάνιση των επισκεπτών. Κατά τους διοργανωτές, οι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, ίσως δε και από το εξωτερικό, να έφθασαν τους 3.000 με 4.000 περίπου. Η επιτροπή διοργάνωσης τον κάλεσε να ανοίξει τις εκδηλώσεις των «Προμηθείων», που ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ ήταν και ο πρώτος ομιλητής στην κορύφωση των εκδηλώσεων το περασμένο Σάββατο στο άλσος του Προμηθέως, στον Όλυμπο. Λίγο νωρίτερα από την έναρξη της βραδινής εκδήλωσης του Σαββάτου ο καθηγητής πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Σουηδίας μίλησε για τις εκδηλώσεις «Προμήθεια», μίλησε όμως και για την οικονομική κρίση εκφράζοντας τη δική του άποψη.

Ο ιδρυτής των Προμηθείων για την οικονομική κρίση

«Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι εθνική, είναι κοινωνική, λαϊκή και ηθική», ανέφερε ο καθηγητής κ. Ολύμπίου, εμπνευστής των Προμηθείων.

Τόνισε δε ότι οι Έλληνες ως Έλληνες είναι ανάγκη να αναπτύξουν το ελληνικό έθος και την ελληνική ηθική, αλλά όχι μόνο: «Εμείς λοιπόν ως Έλληνες, με το ελληνικό έθος πίσω στην πλάτη μας, θέλουμε να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι ως Έλληνες, να φωνάξουμε ότι είμαστε Έλληνες.

Να αναπτύξουμε το ελληνικό έθος, την ελληνική ηθική και τον ενάρετο άνθρωπο, τον κοινωνικό άνθρωπο και προπάντων τον πολίτη άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του και την πολιτεία. Και τελευταία είναι η οικονομική κρίση για την οποία μπορούμε να έχουμε πρόταση.

Και μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, αρνητικά βέβαια αλλά για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της, ευρίσκεται σε σημείο να είναι το επίκεντρο της ανθρωπότητας, διότι η πτώχευση της Ελλάδας είναι και πτώση ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, πολλώ δε μάλλον του δυτικού συστήματος. Η Ελλάδα, στην ουσία, κρατάει στα χέρια της αυτή τη στιγμή, έστω και αρνητικά, το δυτικό σύστημα. Και αν είχαμε ήρωες αυτή τη στιγμή στη χώρα και έναν ηρωικό λαό να κάνει θυσίες, θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλο το δυτικό σύστημα το οποίο είναι σε κατάρρευση», δήλωσε ο Τρύφων Ολύμπιος.