θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, November 06, 2010

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣhttp://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=113023&ct=114&dt=25/07/1999

Ο κ. Νεκτάριος Γ. Κουκούλης, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεσαργού και δημοτικός σύμβουλος Αίγινας, με αφορμή τη συνέντευξη του R. Wunsche (Νέες Εποχές, 11.7.1999) γράφει για τους «Αιγινήτες» και για το αίτημα της επιστροφής τους.

Στο «Βήμα της Κυριακής» (Νέες Εποχές, 11.7.1999) δημοσιεύθηκε συνέντευξη του καθηγητή της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου κ. R. Wunsche. Στη συνέντευξη αυτή ο κ. R.W. δηλώνει «εραστής» της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, πράγμα που δεν αμφισβητώ και το αναγνώρισε άλλωστε η επίσημη ελληνική πολιτεία. Δήλωσε επίσης ο κ. R.W. την ιδιαίτερη σχέση του με τις αρχαιότητες της Αίγινας και στη συνέχεια για τους «Αιγινήτες», τα κλεμμένα μάρμαρα του Ναού της Αφαίας, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν μας ανήκουν γιατί:

α) τότε δε υπήρχε ελληνικό κράτος,

β) η γλυπτοθήκη του Μονάχου κατέχει το τιμολόγιο.

Και ­ το πιο εντυπωσιακό για... φιλέλληνα ­ δηλώνει επίσης ότι έτσι σώθηκαν τα γλυπτά του ναού από τους... απολίτιστους «ιθαγενείς», που θα τα ασβεστοποιούσαν.

Είμαι πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μεσαγρού (και πρώην κοινοτικός σύμβουλος), της περιοχής που έχει την ύψιστη τιμή να βρίσκεται στον τόπο όπου οι πρόγονοί μας έχτισαν τον Ναό της Αφαίας.

Η τοπική κοινότητα εδώ και μισόν αιώνα ζητά την επιστροφή των «Αιγινητών», όπως φαίνεται από το υλικό που σας στέλνω και έχετε στη διάθεση της εφημερίδας σας. Στην ειδική ημερολογιακή έκδοση της Κοινότητας Μεσαγρού (1997) και στο συνοδευτικό τετράσελιδο, δημοσιεύσαμε τα ιστορικά κείμενα που αποδεικνύουν την πειρατική λεηλασία της Αφαίας το 1811 από τον αρχαιοκάπηλο Cockeres και την αντίδραση των ντόπιων προκρίτων στην αρπαγή.

Η άποψη του κ. R.W. είναι, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτη και ενέχει στοιχεία υποτίμησης της ευαισθησίας του Ελληνα. Αφού λοιπόν η Ελλάδα τώρα «ξύπνησε» και διεκδικεί την πνευματική της κληρονομιά, γιατί δεν μας τα επιστρέφετε;

Μήπως φοβάστε ότι θα τα κάνουμε και πάλι ασβέστη;Κατά τον Απρίλιο και Μάιο του 1811, οι Ch. Cockerell - Haller von Halelrstein- Jacob Linck και J. Foster λεηλάτησαν το Ναό Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά. Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και "αρχιτέκτονα" της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Λόγιου Ερμή"), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση. Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε ... επικερδές "άθλημα" την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. "Ευτυχώς", επειδή οι αρχαιοκάπηλοι "περιηγητές" αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους. Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλε το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της "Ελλαδίτσας"), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία). Σήμερα κοσμούν ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και έχουν επονομασθεί ως "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ". Σύμφωνα με επισκέπτες αν έλειπαν από εκεί, η Γλυπτοθήκη θα ήταν ένα επαρχιακό συνηθισμένο Μουσείο !!! Δεν ξεχνάμε και δε ζητάμε αντίγραφα !!! Θέλουμε πίσω τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς όπου και αν βρίσκονται. Ο καιρός του ραγιαδισμού και της αποικιοκρατίας είναι περασμένος, πια, για τα καλά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Μετά τον άθλο του Μουσείου της Ακρόπολης αποδείξαμε ότι έχουμε και γνώση και δύναμη να υποδεχτούμε και αναδείξουμε τα ιστορικά μας μνημεία.