θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, June 20, 2010

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣΤι σχόλια ακούσαμε για τη Κωμωδία του Αριστοφάνη "ΑΧΑΡΝΗΣ", από το Κρατικό Θέατρο Βορείου ΕλλάδοςΤο ΚΘΒΕ με τους «Αχαρνής» ανά την Ελλάδα

Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη είναι η παράσταση που θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το έργο σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Σταμάτης Κραουνάκης (Δικαιόπολις), ο οποίος υπογράφει και τη μουσική, Γρηγόρης Βαλτινός (Λάμαχος) και ο Κώστας Βουτσάς (Μεγαρίτης).

Οι «Αχαρνής», έργο της νεανικής περιόδου του δημιουργού του, είναι ένα κείμενο που φωτίζει με έναν έξοχο τρόπο τη δυνατότητα του ανθρώπου να επιβιώνει στα κρίσιμα όρια της υπάρξεώς του, επισημαίνει ο Σ. Χατζάκης.«Η μοναχικότητα του δικαιώματος στην προσωπική ειρήνη με τον εχθρό, όταν συγκρούεται με τις κρατικές συντεταγμένες και τις ιστορικές συνθήκες, παράγει ένα σπινθήρα που ή ακραία κωμικός ή ακραία τραγικός μπορεί να είναι. Η προσωπική ειρήνη του Δικαιόπολη, προσπερνώντας τις κατηγορίες περί προδοσίας, ανακηρύσσει ως πρωταρχικές τις αξίες της γης και της ευγονίας και δεν είναι τυχαίο που ένας γεωργός τις προτάσσει ενάντια στον πόλεμο κα την καταστροφή», επισημαίνει ο Σ. Χατζάκης.Μεταπτυχιακό χαρακτήρισε τη συνεργασία του με το ΚΘΒΕ ο Σταμάτης Κραουνάκης και εκμυστηρεύτηκε ότι ελάττωσε το κάπνισμα και ξεκίνησε διατροφή για να φέρει το σώμα του σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει το ρόλο.Ο Γρ.Βαλτινός δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε δεύτερους ρόλους. Αντίθετα, τόνισε, θεωρεί ότι ένας δεύτερος ρόλος τον πεισμώνει περισσότερο για να τον αναδείξει.Ο Κώστας Βουτσάς χαρακτήρισε «μικρό, αλλά διαμάντι» το ρόλο του «Μεγαρίτη» και δήλωσε ότι παραμένει μαθητής απέναντι στους σκηνοθέτες, αλλά και στους νεότερους ηθοποιούς, από τους οποίους συνεχίζει να μαθαίνει.Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 2 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών «Φρύνιχος» στην εναρκτήρια παράσταση των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί στις 14 και 15 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους, ενώ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 23 και στις 24 Ιουλίου.Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Κώστα Μύρη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού, ενορχήστρωση και μουσική διδασκαλία Αρη Βλάχου και φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ.