θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, March 20, 2010

Ισπανία: Η Ελλάδα δεν συνεργάστηκε για τη σύλληψη αρχηγού της γεωργιανής μαφίας
Στα άδυτα της...γεωργιανής μαφίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=33041

Ο γεωργιανός κακοποιός καταφέρνει να ξεγλιστρήσει από τις έρευνες της ΕΛΑΣ, οι οποίες μέχρι τώρα κινούνται στο σκοτάδι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Ενα από τα πρωτοπαλίκαρα του «παππού Χασάν», αρχηγού της γεωργιανής μαφίας των περιβόητων «κλεφτών του δικαίου» (Vor v Zakone), έχει βρει καταφύγιο το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα χέρια των ελληνικών αστυνομικών αρχών σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ισπανική Αστυνομία.
Από την πλευρά της, η ΕΛΑΣ χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς των ισπανικών αρχών υποστηρίζοντας ότι ανταποκρίθηκε άμεσα και διερεύνησε τις πληροφορίες που της διαβιβάστηκαν.
Ο Λάσα Σουσχανασβίλι ή αλλιώς Λάσα Ρουστάβι, ο οποίος ανάμεσα στα μέλη της γεωργιανής μαφίας είναι γνωστός με το παρατσούκλι «το λίπος», θεωρείται από τις ισπανικές αστυνομικές αρχές ως ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη 80 ατόμων στην Αυστρία, στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Οπως ανέφεραν οι Ισπανοί αστυνομικοί, λόγω έλλειψης συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές τα ίχνη του «Λάσα» χάθηκαν παρά τις συγκεκριμένες πληροφορίες που συνόδευσαν το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του.
«Λάβαμε αίτημα»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η ισπανική Αστυνομία είχε την πληροφορία ότι ο Γεωργιανός αρχιμαφιόζος διαμένει σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές. «Εμείς μόλις λάβαμε το αίτημα κινηθήκαμε αμέσως. Ομως δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που δόθηκε», δήλωσε στον «Αγγελιοφόρο» ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, απαντώντας στις επικρίσεις της ισπανικής Αστυνομίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, μετά την παρουσίαση της εξάρθρωσης της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας, φρόντισε να στείλει και ένα «μήνυμα» προς την Ελλάδα. «Δώσαμε ένα ισχυρό μήνυμα στους μαφιόζους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ισπανία. Αυτοί πηγαίνουν εκεί που νιώθουν πιο άνετα», είπε με νόημα κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο κρατικό ραδιόφωνο.
Ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ
Χτες, πάντως, η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η ισπανική Εισαγγελία ανασκεύασε τις δηλώσεις για έλειμμα συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. «Η ελληνική Αστυνομία προσέφερε την απαραίτητη συνεργασία που της ζητήθηκε από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, καθώς και την (ισπανική) Αστυνομία», διευκρίνισε σήμερα η ισπανική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αναφερόμενη στην επιχείρηση Java κατά της ρωσικής - γεωργιανής μαφίας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
Ποιος είναι ο Λάσα
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, ο Λάσα Ρουστάβι μυήθηκε στους «βορ ζακόνε» στα τέλη της δεκαετίας του '70 στις φυλακές της Τιφλίδας. Εξέτισε ποινή κάθειρξης πάνω από 11 χρόνια και τη δεκαετία του 1990, όταν και αποφυλακίστηκε, άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία των «Κλεφτών του δικαίου». Σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει το πρωτοπαλίκαρο του περιβόητου «παππού Χασάν», του αρχηγού της γεωργιανής μαφίας.
Τον Ιούλιο του 2007 ήταν αυτός που προκάλεσε το ραντεβού των «αρχιμαφιόζων» σε σκάφος αναψυχής στην περιοχή της Μόσχας. Ο Λάσα είχε προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων συμμοριών στη Ρωσία του «παππού Χασάν» και του Ταριέλ Ονιάνι και το ραντεβού κανονίστηκε για να δώσουν τέλος στις αιματηρές συμπλοκές που είχαν ξεσπάσει. Η συνάντηση... κορυφής των μαφιόζων, ωστόσο, έληξε μετά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων των ρωσικών αρχών, που συνέλαβαν συνολικά 39 από τους μεγαλύτερους «βορ ζακόνε» της Ρωσίας, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο κώδικας των «Κλεφτών του δικαίου»
Οι «Κλέφτες του δικαίου» αποτελούν την πιο καλά οργανωμένη εγκληματική ομάδα στη Ρωσία. Οι ρίζες της ομάδας τοποθετούνται στην εποχή του Μεγάλου Πέτρου και της τσαρικής Ρωσίας, αλλά πιστεύεται ότι οργανώθηκαν μέσα στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα, των γκουλάγκ της Σιβηρίας του Στάλιν. Τα στάδια μύησης στους «βορ ζακόνε» είναι ιδιαίτερα σκληρά, καθώς οι υποψήφιοι πρέπει ν' αποδείξουν ότι μπορούν να ακολουθήσουν τους αυστηρούς συνωμοτικούς κανόνες της οργάνωσης και να τηρήσουν πιστά τον ηθικό κώδικα τιμής για το υπόλοιπο της ζωής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στην οργάνωση είναι να απαρνηθούν όλους τους συγγενείς τους και να μην έχουν οι ίδιοι γυναίκα και παιδιά. Απαγορεύεται να παίζουν τζόγο και τυχερά παιχνίδια, ενώ σε περίπτωση που συλληφθούν είναι θεμιτό το μέλος της ομάδας να αναλάβει την ευθύνη και για εγκλήματα που διέπραξαν άλλα μέλη. Τα τατουάζ, που είναι χαραγμένα στο σώμα τους, αποδεικνύουν και τη θέση τους στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης και «αφηγούνται» τις εμπειρίες τους στη φυλακή, αλλά και τις «αποστολές» που έχουν αναλάβει.

http://www.express.gr/news/world/278671oz_20100316278671.php3


Πηγή: ΑΠΕ 16/03/10-16:12
Ο αρχηγός της μαφιόζικης γεωργιανής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε χθες στην Ευρώπη διέφυγε της σύλληψης στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος της ισπανικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Αντόνιο Σαλίνας, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους της ελληνικής δικαιοσύνης.

"Δεν υπήρξε ίσως εκ μέρους των (ελληνικών) δυνάμεων ασφαλείας η αναγκαία συνεργασία για τη σύλληψη του ανώτατου υπεύθυνου" του μαφιόζικου δικτύου, δήλωσε ο Σαλίνας σε συνέντευξη Τύπου. Από χθες Δευτέρα έχουν γίνει συλλήψεις στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο αριθμός των συλληφθέντων μπορεί να φτάσει τους 80, δήλωσαν οι ισπανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με την υπόθεση. Χθες η ισπανική δικαιοσύνη δεν είχε αναφέρει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται στην επιχείρηση.