θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, September 26, 2009

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗ: ΠΩΣ ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΗΤΗ Ο ΓΛΑΥΚΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΙΜΑΛ ΟΜΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ:
Γλαύκος
4. Υπήρχε επιπλέον με το όνομα Γλαύκος ένας θαλασσινός θεός, στον οποίο αποδίδουνμια διαφορετική γενεαλογία από εκείνη τουπροηγούμενου, του ομώνυμου του. Υπήρχε έναςψαράς στην πόλη Ανθηδόνα της Βοιωτίας. Αυτός ήταν γιος του ιδρυτή της πόλης, του Ανθηδόνα και της Αλκυόνης, ή ακόμη γιος του Ποσειδώνα και μιας Ναϊάδας. Γεννήθηκε θνητός. Αλλά έχοντας δοκιμάσει κατά τύχη ένα χόρτο, που έδινε την αθανασία, έγινε θαλασσινός θεός. Οι θεές της θάλασσας τον εξάγνισαν από καθετίθνητό που έμενε επάνω του και πήρε καινούριαμορφή· οι ώμοι του αναπτύχθηκαν, το κάτω μέρος του σώματος του έγινε δυνατή ουρά ψαριού,τα μάγουλα του καλύφτηκαν από γενειάδα μεπράσινες ανταύγειες, όπως η σκουριά του χαλκού. Επιπλέον πήρε το χάρισμα της προφητείας,που το χρησιμοποιούσε, όταν ήθελε, με ιδιόρρυθμο τρόπο. Ο Βιργίλιος τον θέλει πατέρα της Σίβυλλας από την Κύμη, που και αυτή ήταν προφήτισσα. Ο Γλαύκος εμφανίστηκε προπαντόςστον Μενέλαο, τη στιγμή που επιστρέφονταςαπό την Τροία περνούσε το ακρωτήριο Μαλέα. Συνόδευσε ακόμη την Αργώ, της οποίας θεωρείται ο κατασκευαστής σε ορισμένες παραλλαγέςτου μύθου. Πολέμησε μαζί με τους Αργοναύτες.
Ο Γλαύκος είχε επίσης διάσημους έρωτες. Πολιόρκησε τη Σκύλλα*, αλλά μάταια και ήταν η αιτία της μεταμόρφωσης της νέας κοπέλας σε τέρας, με τις μαγείες της Κίρκης. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να νικήσει την αγάπη του γι' αυτή και την έκαμε θεά.
Ο Γλαύκος προσπάθησε ακόμη να κατακτήσει την Αριάδνη, την οποία ο Θησέας είχε εγκαταλείψει στην ακτή της Νάξου. Δεν το κατόρθωσε, αλλά εντάχτηκε στη συνοδεία του Διόνυσου, όταν ο θεός ήρθε να πάρει τη νέα κοπέλα, για να την κάμει γυναίκα του.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΩΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟ