θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, September 26, 2009

Γουσταύου Λεμπόν: Πολιτική Ψυχολογία
Στην πραγματικότητα, ο ψηφοφόρος δε σκοτίζεται και πολύ για νόμους που διαπνέονται από αρχές, και δεν ασχολείται παρά μόνο με τα άμεσα συμφέροντα του. Ψηφίζει κυρίως υπέρ ή εναντίον ορισμένων προσώπων, κι ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις απόψεις τους.

Στα κίνητρα της ψήφου των νομοθετούντων, παρεμβαίνουν πάνω απ' όλα οι υποσχέσεις, τα συνθήματα, οι μαγικές συνταγές: μια μπαστουνιά στ' αριστερά, καταδίωξη του "άτιμου" του κεφαλαίου, κοινωνικοποιήσεις των ιδιοκτησιών, κλπ. Αυτά τα φετίχ, που δημιουργήθηκαν μέσα στις λέσχες, στις επιτροπές, στα συνδικάτα, στα πίσω δώματα των καφενείων, εμπνέουν τέτοιο φόβο, ώστε κι ο πιο δημοφιλής ρήτορας δεν τολμά να τους φράξει το δρόμο, προκειμένου ν' αποφύγει την αντιδημοτικότητα.
Όλες αυτές οι συνθηματολογίες, ωστόσο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά κούφιοι θόρυβοι. Ο άνθρωπος που κατέχει τη γνώση της ψυχολογίας των μαζών τις επαναλαμβάνει μερικές φορές, αλλά ποτέ δεν τις εφαρμόζει.

Στην πραγματικότητα, ξέρει πολύ καλά ότι οι μάζες υπακούουν σε μια ασυνείδητη λογική συναισθημάτων, που πολύ απέχει από τον ορθό λόγο. Επευφημούν ένθερμα το Βρούτο επειδή σκότωσε τον Καίσαρα, αλλ' αμέσως προτείνουν τη στέψη του Βρούτου σε νέο Καίσαρα.

Οι μεγάλοι καθοδηγητές μαντεύουν, ή μάλλον ακολουθούν με αρκετή άνεση, τη λαϊκή ψυχή, που οι ίδιοι αποτελούν την ενσάρκωση της. Αφομοιώνουν τις αιφνίδιες διακυμάνσεις της και μεταστροφές της, ενώ οι συνηθισμένοι πολιτικοί τα χάνουν παντελώς. Η στενή, ορθολογιστική, λατινική λογική τους, καθώς κεντρίζεται οδυνηρά από το φόβο, οδηγεί τούτους τους τελευταίους να κατασκευάζουν νόμους, οι οποίοι πηγάζουν από τις παραισθησιογόνες συνθηματολογίες που τους τρομοκρατούν.