θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, June 21, 2009

Το χρέος στην Ελλάδα των «διαφόρων Ελγιν»ΕΘΝΟΣ Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Επιστολες

Ο Ιγνάτιος Αξιώτης, από την Αγία Παρασκευή Αττικής, γράφει για τους διάφορους Ελγιν:
«Με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου ΑρχαιολογικούΜουσείου της Ακρόπολης και την άρνηση του Βρετανικού Αρχαιολογικού Μουσείου να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα" θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πολ­λοί Ελγιν έχουν περάσει από την Ελλάδα και πολύ νεότερες αρπαγές και καταστροφές αρχαιολογικώνΚαι βυζαντινών θησαυρώνέχουν συντελεστεί. Αυτά τα θλιβερά γεγονότα και τους υπεύθυνους 0 ελληνικόςλαός τους αγνοεί και οι κατα καιρους υπουργοί Πολιτισμού και ΥΠΕΞ δεν διεκδίκησαν σθεναρά ή καθόλου από τις ξένες κυβερ­νήσεις και συγκεκριμένα:
Οι Βούλγαροι δεν πρέπει να επιστρέψουν τα ιερά κειμήλια που έκλεψαν το 1917 και κατά τα μαύρα χρόνια της τριπλής Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρικής Κατοχής (1941-1944), όταν η Ανατολική Μακεδονία είχε παραχωρηθεί από τους Γερμανούς κατακτητές στους συμμάχους τους Βουλγάρους; Λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την 1.500 ετών Μονή Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο όρος στη Δρά­μα και τη Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών. Δεν θα ε­πιστρέψουν τα 870 σπάνια και πολύτιμα βιβλία καθώς επίσης ταάλλα κειμήλια (εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια κ.λπ.); Δεκαοκτώ μουλάρια φόρτωσαν οι Βούλγαροι και τα με­τέφεραν στη Σόφια Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σή­μερα στο κέντρο Σλαβο-βυζαντινών Σπουδών "Ιvan Dujcev" στη Σόφια. Πότε θα επιστρέψουν το Ευαγγέλιο των "Εννέα Οκάδων", που έγραψε ιδιόχειρα ο αυτοκρά­τορας του Βυζαντίου Ιωάννης Καντακουζηνός; Η συν­θήκη του Νείγί προέβλεπε την επιστροφή των κλοπιμαίων.
Κατά τη Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρική Κατοχή 1941 -1944:
1) Οι Γερμανοί λεηλάτησαν 87 αρχαιολογικούς χώρους,οι Ιταλοί 39 και οι Βούλγαροι 3. Επιπλέον διενεργήθηκαν26 αυθαίρετες λαθρανασκαφές, με αρπαγή αρχαιολογικών θησαυρών. Ενδεικτικά αναφέρονται κλοπές από Μουσείο Ελευσίνας, Μουσείο Θηβών (διάρρηξη και κλοπή 29 Απριλίου 1941), Μουσείο Κεραμεικού, Κο­ρωπί, Κερατέα, Σούνιο, Αίγινα (Αύγουστο και Σεπτέμ­βριο 1941 ο Γερμανός αρχαιολόγος Βάλτερ γέμισε 4κιβώτια Αρχαία τα οποία βγήκαν στο εξωτερικό), Μέ­γαρα, Λιβαδειά, Ευπάλιο, Γαλαξίδι, Τανάγρα, Χαιρώ­νεια, Δελφοί, Χαλκίδα, Ερέτρια, Κόρινθος, Αργός, Κύ­θηρα, Θέρμος, Ν. Αγχίαλος, Θεσσαλονίκη, Ποτίδαια,Βαθύ Σάμου, Μουσείο Τηγανιού, Μήλος, Καστέλι Κισσάμου, Κνωσός, Γόρτυνα, Φαιστός. Λαθρανασκαφές:Μήλος, Χαλκίδα, Κωπάίδα, Τιθορέα, Λακωνία, Ν. Αγχίαλος, Μαγνησία, Λάρισα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Βεργί­να (4-6 τάφοι), Κρήτη (Κνωσός), Πύθιος Γόρτυνας.
Ιταλοί: Στη Δήλο στις 6 Σεπτεμβρίου 1941 ο στρατιωτικός διοικητής Κυκλάδων Τζοβάνι Δούκα με έξι α­ξιωματικούς και στρατιώτες λεηλάτησαν το Μουσείο. Από την Υδρα αφήρεσαν τα κανόνια του Μιαούλη.
Βούλγαροι: ΛεηλασίαΣυλλογής Μουσείου Κομοτηνής και Μαρώνειας. Επίσης Μουσείο Καβάλας, Θάσου και Σαμοθράκης...».