θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, May 09, 2009

Αρχαιοελληνικό ναυάγιο στο βυθό της Κορσικής


Ανακαλύφθηκε ελληνικό σκάφος ηλικίας 2.300 ετών- Μελετάται ο ισχυρισμός ότι ενδέχεται να αλλάξει τις επικρατούσες θεωρίες

Οι αμφορείς και τα κεραμικά που ανακαλύπτονται σε αρχαία ναυάγια δίνουν συνήθως σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

Εικοσιτέσσερις Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούν ανασκαφές στη χώρα μας, θα παρουσιάσουν τις ανακαλύψεις τους στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ εμπορικό σκάφος 2.300 ετών, που ξεκίνησε από τη Ρόδο ή την Κω και ναυάγησε ανοικτά των ακτών της Κορσικής, ανακάλυψε αμερικανική εταιρεία, που ασχολείται με την εξεύρεση βυθισμένων πλοίων.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, στη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό ισραηλινού υποβρυχίου, που εξαφανίστηκε το 1968. Το ναυάγιο βρέθηκε το Μάιο του 1999, αλλά η ανακάλυψη κρατήθηκε μυστική, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση για το υποβρύχιο.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς,
το ναυάγιο μπορεί να αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα σχετικά με τους εμπορικούς δρόμους της αρχαιότητας και να δώσει νέα στοιχεία για τις κλιματολογικές συνθήκες των τελευταίων δύο χιλιετιών. Ωστόσο διακεκριμένοι Έλληνες αρχαιολόγοι, με τους οποίους επικοινώνησε η "Μ", αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό, λέγοντας όπ δεν ήταν περίεργο να
βρεθεί εκεί ένα ελληνικό καράβι γύρω στα 300 π.Χ., δηλαδή στην ελληνιστική περίοδο. Ξέρουμε ότι τουλάχιστον από τον 7ο αι. π.Χ., στην Γ . περίοδο των αποικισμών, τα ελληνικά καράβια δεν όργωναν μόνον τη Μεσόγειο, αλλά έβγαιναν και στον Ατλαντικό και στη Μαύρη θάλασσα. Το ότι ανακαλύφτηκε το ναυάγιο είναι σημαντικό, μόνον με την έννοια ότι μπορεί να υπάρχουν σε αυτό σημαντικά ευρήματα. Και φυσικά ένα πλοίο στο βυθό ελάχιστα στοιχεία για τις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να μας δώσει.
Ο ωκεανογράφος Μπρετ Φανέφ του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Τέξας υπολόγισε την ηλικία του πλοίου χρησιμοποιώντας βιντεοταινίες, που ελήφθησαν από τους αμφορείς και τα κεραμικά, τα οποία μετέφερε.


24 ΦΕΒ. 2001