θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, January 24, 2009

Δημόσια ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκατς στο κανάλι Star για την εισβολή στην Κύπρο.

Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για τον Τούρκο ηθοποιό Attila Olgaç (Ατίλα Ολγκατς) ώστε να ομολογήσει δημοσίως ένα μυστικό που σημάδεψε τη ζωή του αλλά και τις ζωές πολλών ανθρώπων στην Κύπρο. «Σκότωσα δέκα Ελληνοκύπριους», ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Star. Ο Olgaç το 1974 υπηρέτησε τις τελευταίες ημέρες της στρατιωτικής του θητείας στην Κύπρο συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Αττίλας». Σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας δήλωσε πως ο πρώτος άνθρωπος που σκότωσε ήταν ένας 19χρονος Ελληνοκύπριος στρατιώτης που είχε πιαστεί αιχμάλωτος.

«Σκότωσα δέκα άτομα», δήλωσε ο γνωστός Τούρκος ηθοποιός αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όπου πολέμησε καθώς υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. «Είπα στο διοικητή μας ότι εγώ είμαι καλλιτέχνης και ότι δεν μπορώ να σκοτώσω. “Εδώ τελειώνει η τέχνη, εδώ αρχίζει η αληθινή ζωή, ο πόλεμος. Σου έδωσα εντολή κι εσύ θα σκοτώσεις”, μου είπε». Θυμήθηκε πως όταν σημάδεψε το 19χρονο, ο αιχμάλωτος Ελληνοκύπριος τον έφτυσε. «Τον πυροβόλησα στο μέτωπο και πέθανε». Οι αποκαλύψεις του Τούρκου ηθοποιού έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη, καθώς αποτελούν επιβεβαίωση των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο, χωρίς ποτέ κανείς να κατηγορηθεί και να δικαστεί για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν κατά την εισβολή του 1974. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του πριν από μερικά χρόνια είχε αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος αγνοούμενος ζωντανός, υποστηρίζοντας ότι όσοι είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι είχαν εκτελεστεί από άτακτες παραστρατιωτικές ομάδες. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι οι εκτελέσεις είχαν γίνει κυρίως από τον τουρκικό στρατό, τον οποίο προσπάθησε να απαλλάξει από τις ευθύνες του ο Ραούφ Ντενκτάς. Τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται με γρήγορους ρυθμούς εκταφές οστών Ελληνοκυπρίων σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Κύπρου. Πρόκειται για ανθρώπους που ήταν αγνοούμενοι και, όπως συμπεραίνεται από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, οι περισσότεροι είχαν εκτελεστεί και θαφτεί σε ομαδικούς τάφους, σε περιοχές που ελέγχονταν από τον τουρκικό στρατό και όχι από παραστρατιωτικές ομάδες.

Ο Attila Olgaç στην ίδια εκπομπή ανέφερε πως μετά το 19χρονο αιχμάλωτο σκότωσε εννέα ακόμη Ελληνοκύπριους. «Κι αφού τους σκότωνα, πήγαινα στο αρχηγείο και έκλαιγα, αλλά την επομένη σκότωνα και πάλι. Δεν λένε να βγουν από τα όνειρά μου οι εικόνες αυτές. Για αρκετό διάστημα έκανα ψυχολογική θεραπεία. Για το λόγο αυτό δεν μπορώ ακόμη να φάω κρέας, δεν μπορώ να δω αίμα, γιατί αμέσως θυμάμαι τα παιδιά που σκότωσα».

Ο ηθοποιός ανέφερε πως ο πόλεμος τον επηρέασε για μεγάλο διάστημα και επαγγελματικά. «Δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα. Ακόμη και σήμερα θυμάμαι το διοικητή να μου λέει, “νομίζεις ότι πάντα θα σκοτώνεις πάνω στη σκηνή; Πάρε το όπλο και σκότωσε κάποιον στα αλήθεια, να δεις πώς είναι”».


Λευκωσία, του ανταποκριτή μας ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ

Ελεύθερος Τύπος