θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, June 23, 2007

Λύθηκε το μυστήριο των Ετρούσκων (;) Προέρχονται από τα μικρασιατικά παράλια

http://news.antenna.gr/articleDetail/0,3091,160481,00.html


Επιστήμονες ανακοίνωσαν, κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, ότι σύμφωνα με αποτελέσματα εξετάσεων DNA οι πρώτοι Ετρούσκοι έφθασαν στην Ιταλία από την περιοχή της σημερινής Τουρκίας και των μικρασιατικών παραλίων.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", την Τρίτη (19/6), οι επιστήμονες με την βοήθεια του DNA κατάφεραν να εντοπίσουν την καταγωγή της φυλής των Ετρούσκων. Αναφέρεται δε πως - γενετικά - οι πλησιέστεροι συγγενείς των σημερινών κατοίκων της Τοσκάνης και της Ούμπρια κατοικούν στην σημερινή Σμύρνη.


Στο Συνέδριο στη Νίκαια, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η γενετική έρευνα για την καταγωγή των Ετρούσκων έγινε στην Τοσκάνη, και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Καζεντίνο, τη Βολτέρα και το Μουρλό, περιοχές όπου έχουν βρεθεί ετρουσκικοί τάφοι.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα DNA από άνδρες των ιταλικών αυτών περιοχών, με επώνυμα που απαντώνται μόνο στην περιοχή και αφού ζούσαν εκεί για τουλάχιστον τρεις γενιές. Έπειτα, το χρωμόσωμα Χ συγκρίθηκε με το γενετικό υλικό ομάδων από την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την σημερινή Τουρκία και τη Λήμνο, δεδομένων των γλωσσολογικών παρατηρήσεων που συνδέουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών με τους αρχαίους Ετρούσκους, τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Όπως ανέφερε επιστήμων από το πανεπιστήμιο του Τορίνο, που παρουσίασε την έρευνα, το DNA από την Βολτέρα και το Μουρλό είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με αυτό των ανατολικών λαών, από ότι με τους Ιταλούς.

Αναφέρει δε ο ίδιος πως μία συγκεκριμένη γενετική μορφή που βρέθηκε σε κατοίκους του Μουρλό, αναγνωρίστηκε μόνο σε δείγματα της σημερινής Τουρκίας.


Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά για την καταγωγή των αρχαίων Ετρούσκων επαληθεύουν τον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει πως οι κάτοικοι της Λυδίας μετά από περίοδο μεγάλης φτώχειας εγκατέλειψαν την δυτική Ανατολία και μέσω της Λήμνου, ορισμένοι από αυτούς έφθασαν στην Ιταλία, όπου και ονομάστηκαν "tuscii" στα λατινικά.