θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Tuesday, April 03, 2007

Γιορτή προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης και του Αδωνη

Γιορτή προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης και του Αδωνη

--------------------------------------------------------------------------------

Τη Παρασκευή 6.4.2006, τα μέλη της Αρχαιοελληνικής θρησκείας του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. θα τελέσουν τη δική τους γιορτή προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης και του Αδωνη. Οπως μαθαίνουμε από την πρόεδρο του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. Ντορέτα Πέπα, η συγκεκριμένη γιορτή, γνωστή και ως εορτή των Κήπων Αδώνιδος, ήταν πολύ διαδεδομένη στην αρχαιότητα, αφού σήμαινε ουσιαστικά την «ανάσταση» της άνοιξης και της θνητής ζωής. «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κανέναν με αυτή την κίνηση μας. Απλώς τυγχάνει να συμπίπτει η μεγάλη αυτή γιορτή της αρχαιότητας με την εβδομάδα των Παθών της Ορθοδοξίας. Αλλωστε, αυτό που σήμερα κάποιοι θεωρούν Επιτάφιο, στην αρχαία Ελλάδα το ονόμαζαν κήπους Αδώνιδος, εννοώντας ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Μην ξεχνάμε ότι το όνομα Αδωνις κατά την αρχαιότητα ήταν μια άλλη ονομασία για τον θνητό, ο οποίος πεθαίνει και μέσα από τον θείο έρωτα της Αφροδίτης σώζεται. Από την αγάπη των θεών ο άνθρωπος επανέρχεται στη ζωή».
Η συγκεκριμένη εορτή των Κήπων Αδώνιδος, που θα τελεστεί στο ναό της Αφροδίτης, στην περιοχή Δαφνί Χαϊδαρίου, κατά την αρχαιότητα γιορταζόταν σε πάρα πολλές πόλεις, εντός Ελλάδος, αλλά και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και τη Συρία. Ηταν μια πολύ μεγάλη μέρα για την άνοιξη που είχε άμεση σχέση με την επαναφορά της ζωής. Γι' αυτό, άλλωστε, προσφέρονταν άνθη.
«Οσο για την Παρασκευή που είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τους χριστιανούς, δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Και αυτό επειδή θρησκείες είμαστε και οι δύο και πρέπει να σεβόμαστε οι μεν τους δε. Αλλά, αν θέλετε να γνωρίζετε όλη την αλήθεια, θα σας πω ενδεικτικά ότι ο μεγαλύτερος ναός του Αδώνιδος ήταν στη Βηθλεέμ. Και ο νοών νοείτω... Τώρα, όσον αφορά την ημέρα, θα πρέπει να ξέρετε ότι, όπως οι χριστιανοί, έτσι κι εμείς ορίζουμε τις γιορτές μας βάσει ημερολογίου, βάσει Σελήνης και ισημερίας. Ετσι υπολογίζεται και το Πεσάχ που είναι κινητή εορτή».