θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Wednesday, February 06, 2019

Tevfik Rüştü Aras: Κατέστρεψε τα σώματα των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων.

 
 
Ο Tevfik Rüştü Aras (1883, Τσανάκκαλε - 5 Ιανουαρίου 1972, Κωνσταντινούπολη) ήταν Τούρκος πολιτικός και υπηρέτησε ως υφυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την εποχή του Ατατούρκ (1923-1938). Έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην γενοκτονία των Αρμενίων.

Πρώτα χρόνια
 
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Βηρυτού. Υπηρέτησε ως γιατρός στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη (Τουρκικά: Selanik). Έγινε μέλος της Επιτροπής της Ένωσης και της Προόδου και κατά τη διάρκεια που ήταν μέλος της συναντήθηκε με τον Mustafa Kemal Atatürk, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Το 1918, ήταν μέλος της Υψηλής Επιτροπής Υγείας (Τουρκικά: Yüksek Sağlık Kurulu). Εκείνη την εποχή παντρεύτηκε την δημοσιογράφο Evliyazade Makbule, που ήταν κόρη μιας πλούσιας οικογένειας από την Σμύρνη.
 
Πολιτική σταδιοδρομία
 
Tevfik Rüştü Aras και ο Carl von Schubert στο Βερολίνο
Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση (TGNA) έκανε εγκαίνια το 1920. Ο Aras εξελέγη στο κοινοβούλιο από τα Muğla. Κατά την πρώτη του περίοδο ως βουλευτής, διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Kastamonu. Το φθινόπωρο του 1920, έγινε ένας από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας. Ο Tevfik Rustu επισκέφθηκε τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία με τον Ali Fuat Cebesoy, όταν ο κ. Cebesoy διορίστηκε πρεσβευτής στη Μόσχα. Διετέλεσε βουλευτής για τη Σμύρνη στη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη περίοδο του TGNA, μεταξύ 1923 και 1939.
Όταν ο Νόμος για την Τήρηση της Τάξης πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 1925, ήταν Υπουργός Εξωτερικών στην τρίτη κυβέρνηση του İsmet İnönü. Έμεινε στο υπουργείο του κρατώντας τη θέση του σε όλα τα γραφεία μέχρι να πεθάνει ο Atatürk. Εφαρμόζει την εξωτερική πολιτική του Ατατούρκ, διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και αντιτίθεται στις ηγεμονικές δυνάμεις. Επισκέφτηκε τη Ρωσία τρεις φορές μετά από πρόσκληση του Μαξίμ Litvinov, του Λαϊκού Επιτρόπου Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το 1926 (Οδησσός) και το 1936 και το 1937 (Μόσχα).
Ο Aras εξελέγη πρόεδρος της Κοινωνίας των Εθνών κατά τη διάρκεια της Ειδικής Συνόδου της Συνέλευσης που συγκλήθηκε με σκοπό να εξεταστεί το αίτημα του Βασιλείου της Αιγύπτου για εισδοχή στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη στις 26 Μαΐου 27 Μαΐου 1937. [ 1] Ορίστηκε ως πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1939 και παρέμεινε στο Λονδίνο για τρία και μισό χρόνια. Αποσύρθηκε το 1943 και δημοσίευσε μερικές ιστορίες στον Τύπο της Κωνσταντινούπολης (ειδικά στην εφημερίδα Tan). Υποστήριξε τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Turkiye Is Bankasi, μιας τουρκικής τράπεζας.
Οι ομιλίες που έδωσε κατά τη διάρκεια της υπουργικής του περιόδου συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «10 Χρόνια στην διεκδίκηση της Λωζάνης» (Τουρκικά: Lozan'ın izlerinde 10 yıl) από τον κ. Numan Menemencioglu το 1937. Συνέλλεξε   επίσης τις ιστορίες του (που εξέδωσε μεταξύ των 1945-63) σε ένα βιβλίο με τίτλο Οι απόψεις μου (Τουρκικά: Görüşlerim). [2]
Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1972 στην Κωνσταντινούπολη και θάφτηκε στο νεκροταφείο Asíyan Asri.
 
 
 
Ρόλος στη γενοκτονία των Αρμενίων.
 
Ο Tevfik Rüştü Aras ήταν γαμπρός του Nazim Bey, ενός από τους κύριους διοργανωτές της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Tevfik Rüştü Aras έγινε Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Υγείας και έλαβε το καθήκον να καταστρέψει τα σώματα των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων [3]. Οργάνωσε τη ταφή των πτωμάτων των Αρμενίων με χιλιάδες κιλά ασβέστη για έξι μήνες. [4] Τα σώματα βυθίστηκαν σε πηγάδια τα οποία στη συνέχεια γέμιζαν με ασβέστη και σφραγίζονταν με χώμα [3]. Ο Tevfik Rüştü Aras χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει το έργο, μετά το οποίο επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη [5]. H.W. Ο H.W. Glockner, ένας Βρετανός αιχμάλωτος στρατιώτης, έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι είχε δει τα σώματα των δολοφονηθέντων Αρμενίων στην Ουρπα να ρίχνονται σε μεγάλους τάφρους και να καλύπτονται με ασβέστη, όπως ακριβώς δόθηκε εντολή στοην Tevfik Rüştü Aras [6].