θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, December 08, 2018

Δημόκριτος ο πρωταθλητής του πεντάθλου της Φιλοσοφίας!

 
 

Δημόκριτος ο πρωταθλητής του πεντάθλου της Φιλοσοφίας!

Ο Φιλόσοφος Δημόκριτος γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης το 470 π. Χ.
Ήταν γιός του Ηγησιστράτου ή του Αθηνόκριτου ή του Δαμασίππου.
Λέγεται πως είχε άλλους δύο αδελφούς που μοίρασαν την πατρική περιουσία, ενώ ο Δημόκριτος πήρε το μικρότερο μέρος της και το δαπάνησε για τα ταξίδια του. Μεταξύ άλλων τόπων, ο φιλόσοφος επισκέφθηκε και την Αθήνα, όπου γνώρισε τον Σωκράτη, αλλά έμεινε με την θέλησή του αφανής .
Στη φιλοσοφία, ήταν πρωταθλητής του πεντάθλου, ήξερε δηλαδή Φυσική, Ηθική, Μαθηματικά, Ρητορική, κι όλες τις Τέχνες.
Μερικοί τον χαρακτηρίζουν οπαδό του Πυθαγόρα, κι αναφέρουν πως όταν γύρισε από το επιστημονικό του ταξίδι, (το τελευταίο από τα πολλά που είχε κάνει), τρεφόταν από τον αδελφό του Δάμασον.
Όποιος είχε καταναλώσει την πατρική περιουσία δεν είχε δικαίωμα να ταφεί στα Άβδηρα, σύμφωνα με τον νόμο των Αβδηρίτων.
Αλλά ο Δημόκριτος διάβασε στους συμπολίτες του το έργο του "Ο ΜΕΓΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ", το σπουδαιότερο από τα συγγράμματα του, έτσι ενθουσίασε τους Αβδηρίτες με αποτέλεσμα να γίνει εξαίρεση γι' αυτόν.
Πήρε επιπλέον για το έργο αυτό 500 τάλαντα, στήθηκαν προς τιμήν του χάλκινοι ανδριάντες, κι όταν πέθανε, τον έθαψαν δημοσία δαπάνη.
Ο Δημόκριτος πέθανε σε ηλικία 109 ετών, και μάλιστα επιβράδυνε τον θάνατο του κατά τρεις ημέρες αναπνέοντας τους θερμούς ατμούς ζεστών άρτων για να μη στενοχωρήση την αδελφή του πεθαίνοντας την ημέρα των (εορτών) Θεσμοφορίων, πράγμα που θα την ανάγκαζε να μην εκτέλεσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα.
Στη σχολή που ίδρυσε στα Άβδηρα, ο Δημόκριτος είχε μαθητές τον μαθηματικό Μητρόδωρο από την Χίο, και τον ιατρό Ιπποκράτη. Τον έλεγαν "Σοφία" για την παντογνωσία του.
Κατά τον Δημόκριτο η θέα Αθηνά η τριτογεννημένη (μετά τον Απόλλωνα και την Άρτεμη) η μυριοδόξαστη θέα, του Διός θυγατέρα, όπως λέει ο Όμηρος στην Ιλιάδα Δ'  ραψ. 515 στιχ. είναι η Φρόνηση.
Γνωστότερη είναι η ατομική του θεωρία σύμφωνα με την οποία : " Όλα τα πράγματα αποτελούνται από υλικά άτομα και κενόν. Υπάρχουν άπειροι κόσμοι που γεννώνται και φθείρονται. Τίποτα δεν γίνεται από το μηδέν και τίποτα δεν καταστρέφεται. Τα άτομα είναι άπειρα στον αριθμό έχουν άπειρα σχήματα, έρχονται σ' επαφή με στροβιλισμόν και γεννούν ενώσεις όπως ο αέρας, το νερό, η φωτιά, η Γη.
Κι αυτά τα στοιχεία αποτελούνται από άτομα, είναι δηλαδή αναλλοίωτα. Το ίδιο κι ο ήλιος κι η σελήνη, κι η ψυχή του ατόμου.
Νούς και ψυχή είναι το ίδιο πράγμα".
Σημαντικώτατη είναι η ατομική θεωρία του Δημοκρίτου, που φρονεί ότι τα σώματα αποτελούνται από άπειρα άτομα, τα άτομα έχουν απειρία σχημάτων, είναι πολύ μικρά και δεν γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις μας. Ανάμεσα τους υπάρχει κενό διάστημα. Τα άτομα ενώνονται σε διάφορες συνθέσεις και παράγουν τα διάφορα σώματα. Η σύνθεση αυτή γίνεται με στροβιλισμόν.
 
  Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα ότι μαζί με την κατάργηση της δραχμής, σου κατάργησαν και ένα μεγάλο κομμάτι από τον πολιτισμό σου και την ιστορία σου.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΟΪΛΟΥΣ