θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Tuesday, December 11, 2018

Κίτρινα γιλέκα: Τι συμβαίνει στη Γαλλία;

 
 
Κίτρινα γιλέκα: Τι συμβαίνει στη Γαλλία;
 
   Michael O'Dwyer Connolly στις 06/12/2018
 
Τις τελευταίες εβδομάδες η Γαλλία έπεσε θύμα σοβαρών διαμαρτυριών. Ήταν στην πραγματικότητα οι χειρότερες διαμαρτυρίες από τον Μάιο του 1968. Τότε ήταν τόσο σοβαρές που η κυβέρνηση φοβόταν μια επανάσταση και ολόκληρη η οικονομία της Γαλλίας κατέρρευσε. Οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων - Gilet Jaunes (Yellow Vests) δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί  - αλλά ούτε είναι μακριά από κάτι τέτοιο.
Ίσως έχετε ακούσει από τα ΜΜΕ ότι οι διαμαρτυρίες αφορούν τους φόρους επί των καυσίμων. Αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια. Οι φόροι κατανάλωσης καυσίμων που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μακρόν για την εναρμόνιση με τις Παγκόσμιες Παρεμβάσεις για το Κλίμα, ήταν απλώς αυτό που ώθησε τους ανθρώπους στα άκρα μετά από ένα χρόνο και μισό της νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας ατζέντας της Μακρόν.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρώην τραπεζίτης που προωθήθηκε από το Γαλλικό σύστημα ώστε οι άλλοι υποψήφιοι από τα Δεξιά ή τα Αριστερά να μην μπορέσουν να κερδίσουν τις εκλογές, δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής. Η ατζέντα του δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρη και οφείλει τη νίκη του στην εκστρατεία κατά του Εθνικού μετώπου - Front National και την Μαρίν Λεπέν - Marine Le Pen.
Με τον καιρό αποκαλύφθηκε η ατζέντα του. Καθαρός νεοφιλελευθερισμός, φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους, περικοπές παροχών για τους φτωχούς, απόλυτη άρνηση να γίνει η βούληση του λαού και γενική περιφρόνηση για τον μέσο Γάλλο πολίτη.
Οι Γάλλοι έχουν απηυδήσει το παρελθόν έτος και τώρα έχει έρθει τελικά η έκρηξη. Τα ποσοστά αποδοχής του Μακρόν κυμαίνονται στα 18% ενώ τα κίτρινα γιλέκα - Gilet Jaunes έχουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 80% του πληθυσμού. Είναι ένα κίνημα με σχεδόν καθολική υποστήριξη στη Γαλλική κοινωνία. Η εργαζόμενη και η μεσαία τάξη δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και έτσι φυσικά και είναι θυμωμένοι.
Δεν βοηθά δυστυχώς το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μακρόν αγνόησε εντελώς τις ανησυχίες τους και τους απέρριψε μέχρι το περασμένο Σάββατο, όταν οι διαμαρτυρίες οδηγήθηκαν σε ένα κρεσέντο. Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες εθνικιστικές/κομμουνιστικές ταραχές της Γαλλίας, αυτοί οι διαδηλωτές είναι εργαζόμενοι και σχεδόν εξ ολοκλήρου Γάλλοι.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι ενώ  τα κίτρινα γιλέκα - Gilet Jaunes προέρχονται από όλα τα τμήματα της Γαλλικής κοινωνίας, υπάρχει ένα σαφώς εθνικιστικό και πατριωτικό στοιχείο σε αυτά - και είναι οργανωμένο σ' αυτό.
Στο Παρίσι έκαψαν πρόσφατα ένα μουσείο.   Φοβήθηκα για λίγο - μέχρι που ανακάλυψα ότι ήταν ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Το Gallery Nationale du Jeu de Paume περιγράφεται ως «κέντρο τέχνης για τη σύγχρονη και μεταμοντέρνα φωτογραφία και τα μέσα ενημέρωσης».
Επιπλέον, ενώ τα στοιχεία της αναρχικής / Antifa κίνησης βεβήλωσαν την Αψίδα του Θριάμβου, πολλοί από τα κίτρινα γιλέκα - Gilet Jaunes σχημάτιζαν προστατευτικές γραμμές γύρω από τον τάφο του άγνωστου στρατιώτη και του αφιέρωσαν λουλούδια. Οι εικόνες εκτιμήθηκαν έντονα στους στρατιωτικούς κύκλους.
Αν και δεν διαμαρτύρονται στο Παρίσι, χτίζουν μια βάση στήριξης στις περιφέρειες και αφήνουν την επιρροή τους αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Haute-Loir έκαναν πολιορκία στο γραφείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ζήτησαν από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να βγει και να γνωρίσει τις ανησυχίες τους. Όταν δεν το έκανε, πυρπολήσαν το κτίριο ενώ ψάλλονταν το "on est chez nous" - μια εθνικιστική φράση που σημαίνει "αυτό είναι το σπίτι μας".
Επιδεικνύοντας περαιτέρω την ανικανότητα της κυβέρνησης του Μακρόν, η τοπική αστυνομία δεν προσπάθησε καν να την σταματήσει, με πολλούς να φορούν το ίδιο το κίτρινο γιλέκο. Στην πραγματικότητα, η γαλλική αστυνομία και ο γαλλικός στρατός είναι σε μεγάλο βαθμό εθνικιστές, με την πλειοψηφία να ψηφίζει την Λεπέν - Le Pen στις εκλογές του 2017. Όπως και οι διαδηλωτές, η αστυνομία υποφέρει από τις ελιτίστικες μεταρρυθμίσεις του Μακρόν και είναι άρρωστοι έως θάνατου για την προστασία ενός μισητού καθεστώτος από τον Γαλλικό λαό.
Η μόνη αστυνομική δύναμη που εξακολουθεί να ευνοεί την κυβέρνηση είναι η CRS, οι ομάδες κατά των αναταραχών - και ακόμα και αυτές αρχίζουν να κουράζονται. Μετά από τρεις εβδομάδες συνεχούς δράσης, δύσκολα έχουν την ενέργεια ή το ανθρώπινο δυναμικό να αντισταθούν στις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αναμένεται να βγούν για τον «Τέταρτο γύρο» των διαδηλώσεων το Σάββατο 8 Δεκ. 2018.  Υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι δεν θα έχουν και ενισχύσεις, καθώς πολλά αστυνομικά σωματεία απειλούν να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στα κίτρινα γιλέκα - Gilet Jaunes.
 
Θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλέσει το στρατό, αν και ένα τέτοιο ριζικό βήμα θα μπορούσε να ενθαρρύνει περαιτέρω τους διαδηλωτές. Υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν μπορεί να γίνει επίκληση του στρατού για να σταματήσουν οι διαδηλωτές εάν κάνουν κάτι ριζοσπαστικό, όπως να καταλάβουν το παλάτι των Ηλυσίων - Élysée, κάτι που έχουν απειλήσει να κάνουν.
Αυτό είναι το τελικό στάδιο της παγκοσμιοποιημένης τάξης σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Μετά από χρόνια μαζικής μετανάστευσης, νεοφιλελεύθερων οικονομιών και ελιτίστικης περιφρόνησης, η κοινωνία τελικά διαχωρίζεται στις ραφές.
Ένα έθνος και ο λαός του μπορούν να περάσουν μπροστά σε μια ριζοσπαστική δράση και τα κίτρινα γιλέκα - Gilet Jaunes είναι αυτή η ριζοσπαστική δράση.
Το κίνημα απειλεί ακόμη να εξαπλωθεί στο εξωτερικό, με διαδηλωτές στη Γερμανία και το Βέλγιο να έχουν ήδη βάλει τα κίτρινα γιλέκα. Είναι ένα κίνημα που αντιπροσωπεύει πάνω απ' όλα την αδυναμία των απλών ανθρώπων να συνεχίσουν να ζουν στον κόσμο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Ο νόμος και η τάξη βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης στη Γαλλία, με την αστυνομία και τον στρατό αμφισβητήσιμα αξιόπιστους μπροστά στο λαϊκό κύμα. Εάν η αστυνομία χτυπήσει και δεν περάσει η θέληση των κίτρινων γιλέκων, τότε τι; Θα το κάνουν τα στρατιωτικά πυρά θα στραφούν στους Γάλλους πολίτες; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά - αλλά υποψιάζομαι ότι πρόκειται να μάθουμε.
 
Δημοσιεύτηκε από τον Michael O'Dwyer Connolly
 
Ο Michael O'Dwyer Connolly είναι ο Editor & Διευθυντής στο The Burkean και συγγραφέας του 1/5 επιστήμης-φαντασίας έπους.  Ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στην ανάγνωση και τη γραφή, και όταν δεν το κάνει, πιθανότατα να διαφωνεί με κάποιον.