θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, November 24, 2018

Η Ελληνικότητα του Ελληνικού Αλβαφήτου – Αναστάσιος Στάμου

 
 
Ομιλητής
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥ, διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός του Α.Π.Θ., Διευθυντής Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου.

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την 8η Νοεμβρίου 2018 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα.
Διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Σε όλες τις βαθμίδες εκπαιδεύσεως διδάσκεται, χωρίς να προσκομίζεται κανένα πειστικό τεκμήριο, ότι οι Έλληνες πήραν το Αλφάβητο από τους Φοίνικες.
Παραβλέπεται η πρώιμη αποίκηση των Ελλήνων στα παράλια της Μέσης Ανατολής (Φοινίκη, Χαναάν) και την Αίγυπτο. Παραβλέπεται επίσης η γραπτή παράδοση των Ελλήνων (Αιγαίων, Πελασγών, Κρητών) σε όλες τις προηγούμενες μορφές γραφής.
Τα γράμματα του Αλφαβήτου ως σχήματα αποδεικνύεται ότι προέρχονται από την πανάρχαια μήτρα των ελληνικών συλλαβικών γραφών (Κρητική, ΓΓΑ, ΓΓΒ).
Τα ονόματα των γραμμάτων επίσης έχουν ελληνική (όχι σημιτοφοινικική) προέλευση. Τα σημιτικά ονόματα των γραμμάτων εμφανίζονται μόνο στην Παλαιά Διαθήκη.
Αναστάσιος Στάμου

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Αναστάσιος Στάμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευσίνα (1960).
Είναι διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1983). Εργάστηκε στην Βιομηχανία έως τὸ 1988. Έκτοτε ασκεί το επάγγελμα-λειτούργημα του Εκπαιδευτικού. Διατελεί διευθυντής Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου από το 2004.
Μελετά την αρχαία Ελληνική Γραμματεία, και ειδικότερα την Προϊστορία, συγγράφοντας μελέτες και δοκίμια, δημοσιεύοντας άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, παρουσιάζοντας τις έρευνές του σε ραδιοφωνικους και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε Πνευματικά Κέντρα Δήμων και Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου «ΙΕΡΑ ΕΛΕΥΣΙΣ, η Αληθινή Ιστορία» (2005).
Εισηγητής σε τρία διεθνή συνέδρια Προϊστορίας: Atlantis Hypothesis, Γεωλογικά τμήματα Παν/μίων Αθηνών, Θεσ/νίκης και Πατρών, Αθήνα 2008 και Σαντορίνη 2011, με θέμα «Testing Plato’s statements of Prehistoric Catastrophes at Eleusis’s Gulf, Part I, Part II». Η Προϊστορία της Αθήνας και της Αττικής, Πανεπ. Αθηνών, Μουσείον Κυκλαδικής Τέχνης 2015, με θέμα «Το Βυθισμένο Ράριον πεδίον της Ελευσίνος».
Διατελεί επί σειράν ετών πρόεδρος του Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών «η Δάειρα».
Προσφάτως κυκλοφόρησε η μελέτη του «Η ελληνικότητα του ελληνικού αλφαβήτου» με συν-συγγραφέα τὸν Φιλόλογο Γεράσιμο Αραβανή, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας στο ΕΠΑΛ Λευκάδας.