θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, October 26, 2018

Ανθ-ελληνικές ταραχές στο Τορόντο στα 1918

 
 
 
Ανθ-ελληνικές ταραχές στο Τορόντο στα 1918  
 
Επίθεση τύπου "Πογκρόμ"
 
Οι δράστες ήταν καναδοί βετεράνοι και άμαχοι.
 
Η Ανθ-ελληνική αναταραχή του Τορόντο του 1918 ήταν μια ταραχή τριών ημερών στο Τορόντο και στο Οντάριο του Καναδά, που στόχευε τους Έλληνες μετανάστες στις 2-4 Αυγούστου 1918. (Ορισμένες πηγές υποδεικνύουν το εύρος ημερομηνιών σε 1-5 Αυγούστου για να συμπεριλάβει το γεγονός που προκάλεσε τη βία και την ημερομηνία της τελικής αποκατάστασης της ειρήνης.)
 
Ήταν η μεγαλύτερη ταραχή στην ιστορία της πόλης και μια από τις μεγαλύτερες Ανθ-ελληνικές ταραχές στον κόσμο. Στις εφημερίδες της εποχής τα γεγονότα αναφέρονται ως οι ταραχές του Τορόντο. [1] [2] [3] Οι ταραχές ήταν το αποτέλεσμα της προκατάληψης εναντίον των νέων μεταναστών και οι ψευδείς πεποιθήσεις ότι οι Έλληνες δεν αγωνίστηκαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο [2] και ότι ήταν φιλογερμανοί [4].
(Το άρθρο δεν μας λέει ποιοι δημιούργησαν τις ψευδείς αυτές πεποιθήσεις)


 
 
Οι ταραχές προκλήθηκαν από τις ειδήσεις σχετικά με την αποπομπή ενός ανάπηρου βετεράνου, του στρατιώτη  Claude Cludernay, από το ελληνικό White City Café την Πέμπτη βράδυ, 1 Αυγούστου. [5] Ο Cludernay ήταν μεθυσμένος και επιθετικός και χτύπησε έναν σερβιτόρο, ο οποίος τον έβγαλε έξω και κάλεσε την αστυνομία. [5] Αν και το γεγονός ήταν ασήμαντο, πυροδότησε την αγανάκτηση και τη βία που ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Αυγούστου, όταν πλήθη εκτιμώμενα σε 5.000-20.000 που οδηγήθηκαν από βετεράνους του στρατού του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, λεηλατούσαν και κατέστρεψαν κάθε ελληνική επιχείρηση στο προσκήνιο στο κέντρο της πόλης, ενώ η αστυνομία που δεν μπορούσε να το αποφύγει απλά  παρακολουθούσε.
 
Λόγω του εύρους της βίας, ο δήμαρχος της πόλης έπρεπε να επικαλεσθεί το νόμο περί ταραχών για να καλέσει την πολιτοφυλακή και την στρατιωτική αστυνομία [2]. Το βράδυ του Σαββάτου, η αστυνομία και οι πολιτοφυλακές έδιναν σκληρές μάχες στο κέντρο της πόλης για να σταματήσουν τη βία. Συνολικά, περίπου 50.000 και από τις δύο πλευρές έλαβαν μέρος στις ταραχές. Πάνω από 20 εστιατόρια καταστράφηκαν, με ζημιές εκτιμώμενες σε περισσότερα από 1.000.000 δολάρια σε σημερινές (από το 2010) τιμές. [1] [2]
 
Μετά τα γεγονότα, οι ηγέτες της ελληνικής κοινότητας εξέδωσαν επίσημη δήλωση, δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν την υπόθεση των συμμάχων. Δηλώνουν ότι αυτοί που πολιτογραφήθηκαν, εντάχθηκαν στον καναδικό στρατό και ότι υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 Έλληνες στην Καναδική Εκστρατευτική Δύναμη (CEF) με πολλούς από το Τορόντο και τουλάχιστον 5 Έλληνες του Τορόντο σκοτώθηκαν ενώ υπηρετούσαν με την CEF και 10 έμειναν ανάπηροι. Επιπλέον, τουλάχιστον 135 Έλληνες του Τορόντο είχαν επιστρέψει στην πατρίδα για να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό ενάντια στις Κεντρικές Δυνάμεις.
Πολλές ελληνικές οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή της Yonge Street μετά τις ταραχές, σχηματίζοντας τελικά μια νέα ελληνική γειτονιά στα ανατολικά κατά μήκος της λεωφόρου Danforth [6].
 
Οι ταραχές αποτέλεσαν την ηχώ σε περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι Έλληνες δέχθηκαν επιθέσεις και εκτοπίστηκαν από τους όχλους και ακόμη και από την Ku Klux Klan, σε μια εποχή κατά την οποία οι Νότιοι Ευρωπαίοι συχνά υφίσταντο διακρίσεις. Η ελληνική διασπορά ανταποκρίθηκε με εμφανείς διαδηλώσεις πατριωτισμού, όπως την αγορά μεγάλων ποσοτήτων πολεμικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου και την αλλαγή των ονομάτων τους για να τους καταστήσουν πιο οικείους στα βόρεια αμερικανικά αυτιά [6].
 

Περισσότερα για το ντοκιμαντέρ "Βίαιος Αύγουστος"