θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, March 11, 2018

Δεν είναι προστάτες της παιδείας μας, ούτε ο Πλάτωνας, ούτε ο Αριστοτέλης, ούτε ο Πυθαγόρας.

 

Δεν είναι προστάτες της παιδείας μας, ούτε ο Πλάτωνας, ούτε ο Αριστοτέλης, ούτε ο Πυθαγόρας.

Πρόκειται για τους «μεγίστους Φωστήρες της Οικουμένης!» Εδώ λιγάκι υπερβάλλουν. Οι Γιαπωνέζοι, φαίνεται να μην τους ξέρουν!
Είναι οι προστάτες της Παιδείας, με δική τους σημαία, δική τους, γιορτή, δική τους αργία.
Τα δημοτικά κλειστά, τα Γυμνάσια κλειστά, τα Λύκεια κλειστά, τα Πανεπιστήμια, κλειστά, τα Πολυτεχνεία κλειστά! Δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές εκκλησιάζονται υποχρεωτικά - βάνουνε και απουσίες - και όλοι μαζί ψέλνουνε το γνωστό δοξαστικό-απολυτίκιο, προς τιμήν των προστατών!
Δεν είναι προστάτες της παιδείας μας, ούτε ο Σωκράτης, ούτε ο Πλάτωνας, ούτε ο Αριστοτέλης, ούτε ο Πυθαγόρας, ούτε κάποιοι άλλοι, από τον ατέλειωτο κατάλογο των αρχαίων Ελλήνων σοφών, οι διαχρονικά και οικουμενικά αναγνωρισμένοι, γεννήτορες, δημιουργοί, πρωτεργάτες και πραγματικοί πατέρες της παιδείας και των γραμμάτων.
Δυστυχώς η δική μας, εθελόδουλος, οικιακή βοηθός έχει ανακηρύξει κατά το δικό της μέτρο νόησης προστάτες της ελληνικής παιδείας, τρεις κοσμοκαλόγερους, αμφίβολης - πάντως όχι ελληνικής - καταγωγής και υπηκοότητας, από τη Συρία, την Καπαδοκία, την Αντιόχεια, ή από όπου αλλού και αν κρατάει η σκούφια τους, που αναδείχτηκαν στους σφοδρώτερους διώκτες των Ελλήνων, του Ελληνικού Πνεύματος, της Ελληνικής Σοφίας και των γυναικών! Δεν χρειάζεται βιβλιογραφία και παραπομπές για να βεβαιωθείτε. για του λόγου το ασφαλές. Απλώς, διαβάστε τα έργα τους και δοξάστε την Ελλάδα των γραικύλων!
Τί να κάνουμε; Αυτή είναι η Παιδεία μας, που, ως οικιακή βοηθός, (κοινώς υπηρέτρια) σέβεται απόλυτα την γηραιά «Κυρία», την φροντίζει, την περιποιείται, την υπηρετεί πιστά, την υπακούει, δεν της χαλάει ποτέ χατήρι και η επιθυμία της, είναι (γίνεται) νόμος!
Τις περιοδεύουσες εικόνες της και τα σκηνώματά της, τα υποδέχεται με τιμές Αρχηγού Κράτους, κόκκινα χαλιά, στρατιωτικά αγήματα, προσκυνούσε ο βασιλιάς, προσκυνάει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σέρνονται στα πόδια τους οι υπουργοί, «παιανιζούσης της μουσικής», στήνεται η σκηνή, το πλήθος εκστασιάζεται, παραληρεί, γονατίζει και το παγκάρι γεμίζει!
Αυτή είναι η Τάξη του κόσμου. Οι μικρότεροι να υπακούουν τους μεγαλύτερους και οι αδύνατοι τους δυνατούς! Το λέει και η Αγία Γραφή!
Και όποιος δεν συμμορφώνεται με αυτόν τον κανόνα, κακό της κεφαλής του. Και θα τιμωρηθεί από τον βασιλιά, και στην Κόλαση θα πάει, μας λέει ο Απόστολος Παύλος!
Αλλά δεν πρέπει να είμαστε και εντελώς αχάριστοι, τουλάχιστον εμείς οι παλαιύτεροι. Μπορεί να μην μάθαμε, στο σχολείο, αν υπήρχαν άλλες θρησκείες στο κόσμο, αλλά στα απολυτίκια παίρναμε πάντα άριστα!
Αυτός είναι ο λόγος, που προκόψαμε - τα απολυτίκια, πάνω απ’ όλα! Τα απολυτίκια! Και καμαρώνουμε, ότι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, έναν καλύτερο κόσμο!


Από το βιβλίο του Θεόδωρου Παναγόπουλου: