θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Wednesday, December 27, 2017

Ο Θεός Διόνυσος και οι ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
 
Ο Θεός Διόνυσος ερχόμενος με το χειμερινό ηλιοστάσιο μαζί του έχει συνοδείας φυσικά τους Σειληνούς, αλλά με την λήξη του 12ημέρου και τίς ψυχές των νεκρών μας. Μαζί όμως έρχονται και οι κακορίζικες ψυχές, οι κήρες δηλαδή οι καλικάντζαροι. Κάνουν την εμφάνιση τους με την Θεοφάνεια του Θεού. Γι' αυτό σε όλη την Ελλάδα τα φώτα υπάρχει το έθιμο των καλικαντζάρων και τα δρόμενα με τις προβιές και τα κουδούνια. Τα Μπατατσούδικα η όπως αλλιώς τα λένε ανά τη χώρα.
 
 
Θα παραμείνουν έως τα Ανθεστήρια τον επόμενο μήνα και εκεί την τελευταία μέρα θα αποχωρήσουν πανηγυρικά. Οι Καλικάντζαροι ερχόμενοι στον δικό μας κόσμο αφήνουν πίσω τους το δέντρο του κόσμου να αδυνατίζει και μόλις είναι έτοιμο να πέσει, επιστρέφουν πίσω μαζί με τον Διόνυσο και τότε αυτό ξαναδυναμώνει και πάλι.[το αντίστροφο λέει αιώνες μέχρι σήμερα στρεβλώνοντας την ελληνική παράδοση η χριστιανική θέση ότι αυτοί πριονίζουν το δέντρο του κόσμου, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε αργότερα σε άρθρο για τα Ανθεστήρια κατά τον Φλεβάρη περίπου που είναι οι μέρες τους].
 
 
Βλέπουμε ότι τα έθιμα των προγόνων μας επιβιώνουν μέχρι σήμερα [όπως μπορούν] και είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τις παραδόσεις μας καθώς είναι η πολιτισμική ταυτότητα του λαού μας!!
 
Γιώργος Ελιάς