θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Thursday, September 28, 2017

Τα συρτάρια των υπουργείων είναι γεμάτα από ακυρωμένες επενδύσεις


 
Τα συρτάρια των υπουργείων είναι γεμάτα από ακυρωμένες επενδύσεις εκατοντάδων δις που είναι και οι αποδείξεις ταυτόχρονα του παρατεταμένου επί δεκαετίες σαμποταρίσματος κάθε επένδυσης από τις κυβερνήσεις. Τονίζω όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πιο παλαιά.
Σαν παράδειγμα: οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 δημιούργησαν 111 νέες θέσεις εργασίας (!!!) στους κλάδους των χρηματοοικονομικών, των μεταφορών και επικοινωνιών. Ουσιαστικά επρόκειτο περί εξαγοράς εταιρειών. To 2012 εκδήλωσε ενδιαφέρον για την Ελλάδα η τεχνολογικά παγκόσμια πρωτοπόρα αυτοκινητοβιομηχανία Tesla για μια επένδυση 5 δις (!) και το έκρυβαν ότι την έδιωξαν ώσπου το ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. Οι επενδύσεις στη γεωργία το 2015 ήταν μόνο 74 εκατ (!!!) (ΕΛΣΤΑΤ).
 
Ο μέσος όρος των γεωργικών επενδύσεων την περίοδο 2009-2015 ήταν 98,71 εκατ όταν ο όγκος της γεωργικής παραγωγής σε τιμές παραγωγού το 2015 ήταν 7 δις. Αυτό σημαίνει ουσιαστικό πάγωμα των γεωργικών επενδύσεων επί 6 ολόκληρα χρόνια!
Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν το 2016 εκτιμούσε ότι χάθηκαν για την οικονομία 2,9 δις μέχρι το 2015, από τις 35 μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες, με πάνω από 250 εργαζόμενους η καθεμιά, που έκλεισαν από το 2008 μέχρι το 2015. Και αυτές οι 35 αποτελούν το 25% από το σύνολο των 141 μεγάλων βιομηχανιών .
Τα αίτια για την Κομισιόν είναι η υψηλή τιμή του βιομηχανικού ρεύματος και η υψηλή φορολογία που εκμηδενίζουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών. Έτσι εξοντώθηκε όλη η ενεργοβόρα βιομηχανία: χάλυβας, γυαλί, χαρτοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία υπέστησαν καταστροφή κλπ με πάνω από 30% κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που λειτουργούσαν στη μεσαία τάση της ΔΕΗ το κόστος ήταν 100% μεγαλύτερο από των ανταγωνιστών. Μιλάμε για τιμή ρεύματος με εξασφαλισμένο το θάνατο των επιχειρήσεων. Κι όμως ολόκληρο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ ακυρώθηκε. Οι επενδύσεις στα μικρά υδροηλεκτρικά απαγορεύτηκαν στην πράξη. Οι διασυνδέσεις των νησιών σαμποταρίστηκαν με αποτέλεσμα την επιβάρυνση όλων των λογαριασμών της ΔΕΗ με ποσό 700-800 εκατομμυρίων ετησίως για να πριμοδοτείται το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα εργοστάσια πετρελαίου στα νησιά, τα τελευταία που απέμειναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο το επιπλέον κόστος της Κρήτης είναι στα 500 εκατ.
Να σταματήσω ?
 
Dimitris Kouretas