θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, September 08, 2017

Νέα ευρήματα στο ιστορικό ναυάγιο του «Μέντορα», του πλοίου του Έλγιν


 Τροχαλία και ξύλα από το βόρειο τμήμα της τομής
(φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

 Νέα ευρήματα στο ιστορικό ναυάγιο του «Μέντορα», του πλοίου του Έλγιν

Βυθίστηκε το 1802 στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, ανοιχτά του Αβλεμόνα. Το βρετανικό μπρίκι «Μέντωρ» ήταν το πλοίο που μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από τα μνημεία των Αθηνών από την ομάδα του λόρδου Έλγιν. Σε κάποια από τα 20 μεγάλα ξύλινα κιβώτια υπήρχαν τμήματα από τις ζωφόρους του Παρθενώνα και της Απτέρου Νίκης· αμέσως μετά το ναυάγιο ο γραμματέας του Έλγιν, Γουίλιαμ Χάμιλτον, που επέβλεπε τη μεταφορά των κλοπιμαίων, προσέλαβε Καλύμνιους δύτες προκειμένου να φέρουν τις αρχαιότητες στην επιφάνεια.
 
Φέτος, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συνέχισε για πέμπτη χρονιά την έρευνα στο ναυάγιο του «Μέντορα».

Αυτή τη φορά ανασύρθηκαν από το βυθό προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα (εκ των οποίων το ένα χρυσό, που είχε κοπεί στην Ουτρέχτη το 1756), καπνοσύριγγες, φιαλίδια, ένας οστέινος καβαλάρης μέρος διακόσμησης μουσικού οργάνου, χτένια, μία οδοντόβουρτσα, αλλά και δύο μεταλλικά κουμπιά με παράσταση άγκυρας που προέρχονται από ένδυμα ναυτικού. Επίσης βρέθηκε το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός από θραύσματα σκευών καθημερινής χρήσης.


Σιδερένια αντικείμενα από το νότιο τμήμα της τομής
(φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής, που διήρκεσε από τις 8 έως τις 27 Ιουλίου, ερευνήθηκε τομή διαστάσεων 3x2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, εντούτοις βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας (1802-1804), όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες. Επίσης βρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών, σκοινιών και μεταλλικών αντικειμένων που σχετίζονται με την περιοχή όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου.
Στην έρευνα συμμετείχαν ο διευθυντής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Δημήτρης Κουρκουμέλης και ο Λούης Μερσενιέ ως υπεύθυνος καταδύσεων. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, το Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co., τον Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ Αργώ.

http://www.pontos-news.gr/article/168030/nea-eyrimata-sto-istoriko-nayagio-toy-mentora-toy-ploioy-toy-elgin