θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, August 26, 2017

Ν. Ι. Μέρτζος: Γεγονότα στο τρίγωνο Σόφια-Σκόπια-Αθήνα


Γεγονότα στο τρίγωνο Σόφια-Σκόπια-Αθήνα
 Ν. Ι. Μέρτζος
 

   
Την Παρασκευή 31 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέπτεται τα Σκόπια προκειμένου να συζητήσει με τον εκεί ομόλογό του Ντιμιτρόφ την κατάσταση στην περιοχή, περαιτέρω Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης και, φυσικά, την διαφορά Αθηνών-Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής μας χώρας.


Διαθέτει λεπτομερή μακρό κατάλογο με κρατικά τεκμήρια των Σκοπίων που αποδεικνύουν αδιάσειστα ότι μέχρι και σήμερα τα Σκόπια χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» ως όχημα του αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδος τον οποίον μάλιστα διδάσκουν σε όλα τα δημόσια σχολεία τους όλων των βαθμίδων. Τον διεκήρυξε επίσημα, άλλωστε, φέτος 2 Αυγούστου, ο Γενικός Πρόξενος των Σκοπίων στο Τορόντο του Καναδά μιλώντας σε συγκέντρωση Σλαβομακεδόνων όπου δέσποζε ο γνωστός μας χάρτης της υποτιθεμένης «Ενιαίας Μακεδονίας» εξαπλωμένης έως και τα Τέμπη! Φυσικά, η Αθήνα κατήγγειλε διεθνώς φωτογραφημένο το γεγονός το οποίο παραβιάζει ωμά την Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδος-Σκοπίων καθώς επίσης τις θεμελιώδεις καταστατικές αρχές τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ όπου οι γείτονές μας επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν ερήμην της Ελλάδος!

Αναλυτές, ωστόσο, στην Αθήνα εξακολουθούν να υποστηρίζουν δημόσια όσο και αβάσιμα ότι τάχα η Ελλάδα α) δέχεται ασφυκτικές ξένων ισχυρών δυνάμεων να υποκύψει και β) έχει απομονωθεί στα Βαλκάνια διότι στις 2 Αυγούστου φέτος Σκόπια-Βουλγαρία υπέγραψαν την Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας. Στους έωλους αυτούς ισχυρισμούς απάντησαν έγκαιρα άρθρα του υποφαινομένου. Την εγκυρότερη απάντηση έδωσαν πρόσφατα οι αρμόδιοι σε Αθήνα- Σκόπια-Σόφια.

*16.7.2017 ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Euroactiv δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να εκπαιδεύσει τα Σκόπια στη λογική των πολιτικών συμβιβασμών και να μη τα κακομαθαίνει. Στις διαπραγματεύσεις μας για το ζήτημα του ονόματος θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε λύση είναι να εγκαταλείψουν τα Σκόπια τον αλυτρωτισμό.» Ανάλογη προφανώς απάντηση θα έδωσε στην Φεντερίκα Μογκερίνι, εκπρόσωπο της Ε.Ε. επί των εξωτερικών υποθέσεων, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα στις 21.7.2017.

•17.7.2017 Σκόπια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποφσκι δηλώνει: «Ο στόχος μας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. δεν θα επιτευχθεί με την υπογραφή της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία. Η Αθήνα είναι το κλειδί σε αυτήν την υπόθεση»


•18.7.2017 Σκόπια καθηγητές της Ιστορίας διεκήρυξαν: «Εάν γίνει αποδεκτό το άρθρο της Συμφωνίας με την Βουλγαρία περί κοινής Ιστορίας των δύο χωρών, τότε γίνεται επίσης αποδεκτό ότι οι Μακεδόνες είναι τεχνητό έθνος.»


•18.7.2017 Σόφια η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα ερωτάται  στην κρατική τηλεόραση αν αναγνωρίσει η Βουλγαρία ίσως «μακεδονική μειονότητα» στα εδάφη της. Απαντά: «Στα Σκόπια θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να βρίσκονται άλλα 25 χρόνια απομονωμένοι από τους γείτονές τους και τον Κόσμο ή θέλουν να έχουν μια ανάπτυξη και ευρωπαϊκή προοπτική». Ανάλογη -αόρατη- «μακεδονική μειονότητα» διεκδικούν, ως γνωστόν, και στην Ελλάδα.


•23.7.2017 Σκόπια ο πρώην Πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφκσι απευθύνει δημόσιο μήνυμα προς τη Σόφια: «Αναγνωρίστε τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό έθνος. Στη Μακεδονία κανείς δεν θεωρεί εχθρό την Βουλγαρία, αλλά η απροθυμία της να αναγνωρίσει τη μακεδονική ιδιαιτερότητα δημιουργεί αμφιβολίες.»


•25.7.2017 Σόφια Βούλγαροι βουλευτές, αναλυτές και καθηγητές αμφισβητούν στα ΜΜΕ την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων». Σκόπια: «ένα μεγάλο μέρος της μακεδονικής κοινής γνώμης θεωρεί ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη Μακεδονία». Την ίδια μέρα Βουλγαρία-Σκόπια συμφωνούν να ενωθούν με ενιαίο σιδηροδρομικό που προϋποθέτει, όμως, έργα έως το 2025. Αποφασίζουν επίσης να εξετάσουν την διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου.


•26.7.2017 οι πρεσβείες των ΗΠΑ στα Σκόπια και τη Σόφια εκδίδουν κοινό ανακοινωθέν που χαιρετίζει την έγκριση της Συμφωνίας που «αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα για την επίλυση των διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών».


•27.7.2017 Σκόπια ο Αλβανός Πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι δηλώνει: «Δεν θεωρώ πρόκληση το δικαίωμά μου να απευθύνομαι στη Βουλή πρώτα στην αλβανική γλώσσα και μετά στη μακεδονική»


•1.8.2017 Σκόπια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβάνοφ διακηρύσσει: «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την είσοδο στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα εχέγγυα για την ευημερία μας είναι πολύ μεγάλο. Από κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν ζητήθηκε να αρνηθεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Μας ζητούν να εγκαταλείψουμε τον μακεδονισμό για να ενταχθούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο μακεδονισμός όμως είναι η μακεδονοσύνη. Χωρίς τον μακεδονισμό δεν θα υπήρχε ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο Ίλιντεν. Χωρίς τον μακεδονισμό η Μακεδονία είναι μία φόρμα χωρίς περιεχόμενο και οι Μακεδόνες μια άμορφη μάζα που μπορεί να πάρει τη μορφή που επιθυμούν να της δώσουν οι ξένοι. Η ένταξη σε ΕΕ-ΝΑΤΟ απαιτεί μεγάλες θυσίες και καθιστού


https://berlin-athen.eu/%ce%b3%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%bf-%cf%83%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b8%ce%ae/