θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, June 10, 2016

Αλλάζουμε την έκφραση: «Βλάκας με περικεφαλαία» σε «Βλάκας με κομποσκοίνι».


Αλλάζουμε την έκφραση: «Βλάκας με περικεφαλαία» σε «Βλάκας με κομποσκοίνι». We change the expression "goof with a helmet" to "fool with a rosary."

Η έκφραση «Βλάκας με περικεφαλαία», είναι μία ακόμη ανθελληνική φράση, που τη μεταχειριζόμαστε σε περίπτωση που βλέπουμε ανθρώπους πολύ καθυστερημένους στο μυαλό. Η φράση μας λένε πως έχει τις ρίζες της στην Γαλλία και ανήκει στον Μ.  Ναπολέοντα που στην Ελλάδα ο Κωλέτης την διαμόρφωσε σε "βλάκας με λοφίο" ή "βλάκας με περικεφαλαία".

Ο Σωκράτης όμως πολέμησε με θάρρος σε 3 εκστρατείες του Πελλοπονησιακού Πολέμου. Ο φιλόσοφος Ἀντισθένης  ιδρυτής των Κυνικών πολέμησε στη Μάχη της Τανάγρας (426 π.Χ.). Ο Παλαμήδης που θεωρείται εφευρέτης του Ελληνικού αλφαβήτου, των αριθμών, της χρήσης των νομισμάτων,  καθώς και της διαίρεσης του χρόνου σε ώρες, ημέρες και μήνες, αλλά και παιχνιδιών (επιτραπέζιων και στρατηγημάτων), πολέμησε στον Τρωικό Πόλεμο.

Σύμφωνα με τους Ρωμιούς ανθέλληνες όλοι αυτοί είναι «Βλάκες με περικεφαλαία».

Επειδή οι αστράτευτοι ηγέτες των Ρωμιών δεν πολέμησαν πουθενά, δεν μπορούν να είναι  «Βλάκες με περικεφαλαία», αλλά «Βλάκες με κομποσκοίνι».