θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, May 16, 2015

Η μόλυνση της τροφικής αλυσίδαςΗ μόλυνση της τροφικής αλυσίδας


Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών υπολόγισε πρόσφατα ότι το 15% του αμερικανικού λαού πλήττεται σήμερα με αλλεργίες σε ένα ή περισσότερα χημικά προϊόντα. Η μελέτη επισημαίνει ότι βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες, ενώ βρισκόμαστε μέσα στα σπίτια μας από ό, τι όταν βγαίνουμε. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κάθε σπίτι περιλαμβάνουν βενζόλιο, το οποίο προκαλεί λευχαιμία, το κοινό σπρέι για τον σκώρο και η ναφθαλίνη περιέχουν para-dichlo-robenzene, η χρήση του οποίου σχηματίζει ένα αόρατο, αλλά επιζήμιο αέριο σε τριάντα εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια, λινδάνιο, ένα κοινό φυτοφαρμάκο χλωρντάν, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των τερμιτών (Το Χλωροντέιν ήταν πολύ στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό λόγω κάποιων οικογένειών που αρρώστησαν έως θανάτου αφού τα σπίτια τους υπέστησαν επεξεργασία από επαγγελματίες εξολοθρευτές τερμιτών, ένα ζευγάρι έπρεπε να βγούν έξω και εντελώς να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, αφού οι επιθεωρητές τους ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος που θα μπορούσε να καθαριστεί επαρκώς από τα υπολείμματα του χλωρντάν για να γίνει κατοικήσιμο). Οι ενώσεις του χλωροφόρμιου είναι πολύ πιο κοινές στα σπίτια από ό, τι ευρέως έχει γίνει αποδεκτό. Η EPA έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα χλωροφόρμιο εσωτερικό των σπιτιών ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από ό, τι έξω. Τα άτομα που παίρνουν το ζεστό μπάνιο τους μέσα από την κουρτίνα σε ένα κλειστό ντους αγνοούν ότι εισπνέουν σημαντικές ποσότητες χλωροφόρμιου από τον ατμό. Τη θέρμανση του νερού απελευθερώνει το χλώριο
στο βαριά χλωριωμένο νερό, το οποίο στη συνέχεια αναδύεται ως αέριο, ενώ το καυτό νερό βγαίνει από το ακροφύσιο. Είναι εγγυημένη πως ένα καθημερινό ντους
θα σας δώσει χλωροφόρμιο σε υψηλά επίπεδα.


Η φορμαλδεΰδη είναι επίσης παρούσα σε πολλά σπίτια σε έναν αριθμό ενώσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Η καθημερινή πρόσληψη μικρών ποσοτήτων οποιουδήποτε από όλα αυτά τα οικιακά χημικά, συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου, καθώς είναι αρκετά τοξικά ώστε να γίνουν καρκινογόνο όταν έρχονται σε καθημερινή επαφή.

Ωστόσο, ο Δρ Α Σαμουήλ Epstein, μια σημαίνουσα αρχή που αφορά τον καρκίνο από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αναφέρει ότι "Το φαγητό είναι η πιο σημαντική οδός έκθεσης του ανθρώπου σε συνθετικές χημικές ουσίες. "

Ο Jim Sibbinson εκτιμά ότι ο μέσος Αμερικανός προσλαμβάνει περίπου 9 γραμμάρια χημικών ουσιών σε τρόφιμα κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι τα χημικά είναι τόσο τοξικά ώστε το κλάσμα μιας ουγγιάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Αυτές οι χημικές ουσίες που έχουν τεθεί στην διατροφική μας αλυσίδα ως πρόσθετα, συντηρητικά, βαφές, λευκαντικά, γαλακτωματοποιητές, αντιοξειδωτικά, αρώματα, ρυθμιστικά, επιβλαβή σπρέι, μέσα οξίνισης, αλκαλοποιητές, αποσμητικά, διαβροχής, αντιπηκτικές ουσίες και αντιαφριστικα, κλιματιστικά, curers, hydrolizers, hydrogenators, παράγοντες ξήρανσης, αέρια, επεκτατικά, πυκνωτικά, γλυκαντικές ουσίες, σε επιχειρήσεις τρόφιμων εμπλουτισμού και άλλοι παράγοντες.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι από τις περισσότερες από πέντε χιλιάδες χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα που τρώμε κάθε μέρα, περίπου το ένα τρίτο είναι γνωστό πως είναι αβλαβή, άλλο ένα τρίτο περιγράφεται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ως "gras", ένα αρκτικόλεξο για το "generally recognized as safe,"«γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές» και το άλλο τρίτο, σχεδόν 2.000 χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες, ακόμη και αν και δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς για πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα. Καταβλήθηκε προσπάθεια να ελεγχθεί η χρήση αυτών των χημικών ουσιών από τον Δημ. James J. Delaney της Νέας Υόρκης, το 1958. Εισήγαγε τη Ρήτρα Delaney, η οποία ψηφίστηκε σε νόμο. Δήλωσε ότι εάν οποιαδήποτε πρόσθετο τροφίμων έχει βρεθεί να προκαλεί καρκίνο όταν προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο ή ζώο, να ορισθεί ανασφαλές και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η επιτροπή Delaney, η οποία διεξήγαγε ακροάσεις από το 1950 για το 1952, κατέγραψε 704 χημικά πρόσθετα, εκ των οποίων μόνο 428 ήταν γνωστό πως είναι ασφαλή. Τα άλλα 276, συνέχισαν να χρησιμοποιούνται χωρίς καμία απόδειξη ότι ήταν ασφαλή, σημαίνει ότι οι επεξεργαστές τροφίμων έπαιζαν ρώσικη ρουλέτα με τον αμερικανό καταναλωτή. Ακόμα κι έτσι, έξι χρόνια πριν η τροπολογία Delaney να γίνει νόμος, απαιτείτο ο έλεγχος αυτών των προσθέτων. Στα επόμενα χρόνια, κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες απορρίφθηκαν υπέρ άλλων ουσιών, ενώ άλλες συνέχισαν να χρησιμοποιούνται χωρίς οποιαδήποτε θετική δοκιμή για να δείξει αν είναι ασφαλή ή μη ασφαλή. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια, οι χρωστικές τροφίμων γίνονταν από τέτοιες δηλητηριώδεις ουσίες, όπως ο μόλυβδος, το χρώμιο και το αρσενικό. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία της τροπολογίας Delaney ζητούσε τον έλεγχο των προσθέτων τροφίμων για να βρεθεί αν προκαλείται καρκίνος σε άνθρωπο ή ζώο. Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα πρόσθετα δοκιμάζονται μόνο για την τοξικότητα, και όχι για ροπή τους προς την πρόκληση καρκίνου.

Η κουμαρίνη, η οποία ήταν ένα βασικό συστατικό της μίμησης της βανίλιας, ήταν σε συνεχή χρήση για εβδομήντα πέντε χρόνια πριν βρεθεί να παράγει σοβαρή ηπατική βλάβη σε πειραματόζωα.

Ένα τεχνητό γλυκαντικό μέσο, το dulcin, χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστατο της ζάχαρης για πενήντα χρόνια πριν βρεθεί να παράγει καρκίνο σε πειραματόζωα.

Το κίτρινο βούτυρο βρέθηκε να προκαλεί καρκίνο του ήπατος, που είναι το κίτρινο ΑΒ και το OB. Το ορυκτέλαιο, η διάσημη θεραπεία του καρκίνου του Ροκφέλερ των μέσων του 1800, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται σε πολλές σάλτσες για σαλάτες, βρέθηκε να εμποδίζει την απορρόφηση από το σώμα των βιταμινών και άλλων διατροφικών αναγκών.

Το 1938 η πράξη Καλλυντικών Τροφίμων και Φαρμάκων πιστοποίησε δεκαεννέα βαφές για χρήση σε τρόφιμα. Από τότε, τρείς έχουν χάσει την πιστοποίηση, αφήνοντας δεκαέξι για χρήση σε τρόφιμα. Η ετικέτα "πιστοποιημένο" σημαίνει απλά ότι είναι καθαρό και δεν προσφέρει καμία ένδειξη ως προς τις πιθανές επιπτώσεις της στο ανθρώπινο σύστημα. Ο Δρ Arthur A. Nelson ανέφερε ότι οι εξετάσεις του FDA το 1957 ανέφεραν ότι δέκα από τις δεκατρείς πιστοποιημένες βαφές, στη συνέχεια, κατά τη χρήση είχαν παράγει καρκίνους όταν εισήχθησαν κάτω από το δέρμα των αρουραίων. Η επιστημονική  συγγραφέας, Earl Ubell, εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα πάρουν τα διπλάσια από αυτά τα χρώματα από το στόμα, όπως οι αρουραίοι είχαν δεχθεί κάτω από το δέρμα τους. Τα διαλυτά στο πετρέλαιο χρώματα ήταν τόσο δηλητηριώδη που οι αρουραίοι πέθαναν πριν ο επιστήμονας να μπορούσε να δει κατά πόσο είχε αναπτυχθεί καρκίνος. Εννέα από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται συνήθως σε τρόφιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι εξής:
124
Orange No. 1 (Πορτοκαλί Νο 1) χρησιμοποιείται σε πάστες ψάρια, τα ανθρακούχα ποτά, ζελέ, πουτίγκες και πολλά άλλα τρόφιμα (τώρα εκτός πιστοποίησης).

Orange No. 2 (Πορτοκαλί Νο 2) - τυρί, μαργαρίνη, καραμέλες, εξωτερικές όψεις των πορτοκαλί φρούτων (τώρα εκτός πιστοποίησης).

Κίτρινο -Yellow Νο 1-  Ζαχαροπλαστική, μακαρόνια και άλλα ζυμαρικά, ψημένα αγαθά, ποτά.

Κίτρινο Νο 3 (Κίτρινο ΑΒ) - Edible λίπη, μαργαρίνη, βούτυρο, καραμέλα.

Κίτρινο Νο 4 (Κίτρινο OB) - μαργαρίνη, βούτυρο, καραμέλα.

Πράσινο Νο 1- λικέρ, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας, αναψυκτικά, ζελέ, παγωμένα επιδόρπια.

Πράσινο Νο 2 - κατεψυγμένα επιδόρπια, γλυκά, κέικ, ζελέ, μπισκότα, λικέρ.

Green Νο 3 - Προϊόντα αρτοποιίας, καραμέλες, ζελέ, επιδόρπια.

Μπλε Νο 1- Κατεψυγμένα επιδόρπια, ζελέδες, πουτίγκες, παγωτά, καραμέλες, κέικ, icings.

Yellow AB and Yellow OB (Κίτρινο ΑΒ και κίτρινο ΟΒ), που είναι γνωστά ότι βλάπτουν και προκαλούν καρκίνο, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στο χρώμα της μαργαρίνης και στο βούτυρο. Γίνονται από μια επικίνδυνη χημική ουσία που ονομάζεται beta-napth-ylamine (βήτα-ναφθ-υλαμίνη). Είναι διάσημη επειδή έχει χαμηλή τοξικότητα, δηλαδή, δεν είναι δηλητηριώδης στην ισχύ της, αλλά είναι μία από τις πιο γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

Πορτοκαλί Νο 2, O-tylazo-2-ναφθόλη, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιώντας χιλιάδες κιλά από το Orange Νο 2 σε ετήσια βάση, τελικά διακόπηκε η χρήση του το 1956, όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν υπεύθυνο για εντερικούς πολύποδες και καρκίνο σε πειραματόζωα.

Λευκό ψωμί, το οποίο από καιρό ήταν γνωστό ότι προκαλεί εγκέφαλο - επιληπτικές κρίσεις σε σκύλους, λόγω της απώλειας των κρίσιμων διατροφικών συστατικών στην επεξεργασία του όμορφου λευκού αλεύρου. Τα τελευταία χρόνια εμπλουτίστηκε με μια ευρεία ποικιλία από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, μία ποσότητα συνθετικών βιταμινών, άλλη μία ποσότητα γαλακτωματοποιητή για να το κρατήσει μαλακό, και η προσθήκη άλλων συστατικών, υποδεικνύει ότι το ψωμί θα μπορούσε επίσης να παραχθεί από ένα δοκιμαστικό σωλήνα, αντί από ένα αρτοποιείο.

Ο Emanuel Kaplan και ο Φερδινάνδος Α Ντορφ, ερευνητές με το Υπουργείο Υγείας της Βαλτιμόρης, παρουσίασαν μια έκθεση, με τίτλο "Εξωτικές Χημικές ουσίες στα τρόφιμα", ("Exotic Chemicals in Food,") η οποία παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της FDA. Παραθέτουμε,: "Ας εξετάσουμε γρήγορα τη χημική κατεργασία των διαφόρων συστατικών που χρησιμοποιούνται στην πράξη στο αρτοποιείο. Το αλεύρι προέρχεται από σπόρους πιθανώς επεξεργασμένους για την προστασία των ασθενειών των φυτών με οργανικά υδραργυρικά ή παρόμοιους παράγοντες, και οι σπόροι που φυτεύονται στο έδαφος επηρεάζονται από τα
λιπάσματα. Το σελήνιο (μία εξαιρετικά δηλητηριώδης ορυκτή ουσία) μπορεί να εξάγεται από το έδαφος. Στην άλεση , το αλεύρι κατεργάζεται με βελτιωτικά, οξειδωτικούς παράγοντες όπως υπερθειικό, βρωμικό, ιωδικό και τριχλωρίδια αζώτου, που επηρεάζουν την δραστικότητα της πρωτεάσης και τις ιδιότητες της γλουτένης.«Λευκαντικά όπως τα οξείδια του αζώτου, του χλωρίου και το υπεροξείδιο του βενζολίου μετατρέπουν την κίτρινη καροτενοειδή χρωστική προς άχρωμη ένωση, λόγω της υποτιθέμενης επιθυμίας των καταναλωτών για λευκό ψωμί.

Προστίθενται βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για υποχρεωτικό «εμπλουτισμό».

125

Ανόργανα άλατα μπορεί να προστεθούν για να σταθεροποιήσουν τις ιδιότητες των αερίων για την συγκράτησης της γλουτένης στο αλεύρι. Μπορεί να  χρησιμοποιούνται Κυανίδιο ή χλωριωμένες οργανικές ενώσεις στην υποκαπνισμό του προκύπτοντος αλεύρου στην αποθήκευση.

«Το νερό που χρησιμοποιείται μπορεί να έχει χημικά καθαριστεί με την βοήθεια στυπτηρίας, σόδας, θειικού χαλκού και το χλώριου. . . Χρησιμοποιούνται αμμωνιακά άλατα και άλλες χημικές ουσίες ως θρεπτικά συστατικά στη ζύμη. Χημικά μέσα διόγκωσης μπορεί περιέχουν διττανθρακικό νάτριο, στυπτηρία, τρυγικά, φωσφορικά, άμυλο, και Κρέμα ταρτάρ. Το φθόριο είναι μια πιθανή φυσική πρόσμειξη της φωσφάτης . . . Το τεχνητό βούτυρο εξ ελαίων, εάν χρησιμοποιηθεί, μπορεί να προσθέσει χρώμα, βιταμίνη Α, εξουδετερωτικά, τροποποιητές interface και συντηρητικά. Η μαργαρίνη μπορεί να συσκευάζεται σε ένα περιτύλιγμα επεξεργασμένο με συντηρητικά . Το ορυκτό έλαιο χρησιμοποιείται συχνά ως γούρνα ζύμης ή λιπαντικό για το τηγάνι. . .

Το γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν ουδετεροποιητικά και αντιοξειδωτικά. . . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνητό χρώμα πίσσας άνθρακα. . . Σταθεροποιητές και πυκνωτικά όπως κόμμεα και επεξεργασμένα άμυλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πληρωτικά. Οι συνθετικές γεύσεις που χρησιμοποιούνται περιέχουν γλυκερίνη, οινόπνευμα ή χημικά υποκατάστασης όπως διαλύτες για μια ποικιλία από αλκοόλες, εστέρες, οξέα, και κετόνες, και μπορεί να περιέχουν σακχαρίνη. (Σημείωση του εκδότη:. Αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να έχει αντικατασταθεί σήμερα από την ασπαρτάμη, μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως, η οποία είναι υπεύθυνη πως προκαλεί επιληπτικές κρίσεις.) Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φυσικά καρυκεύματα που υποβάλλονται με καπνογόνα ή διαλύτες που εξάγονται από αποστάγματα μπαχαρικών. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναστολείς Mold όπως το προπιονικό ασβέστιο και το τελικό προϊόν μπορεί να έχει μολυνθεί στο ράφι καταστήματος με εντομοκτόνες σκόνες
όπως το φθοριούχο νάτριο. "Δεδομένου ότι η έκθεση αυτή παραδόθηκε στη δεκαετία του 1950, έχουν εμφανιστεί στην αγορά πολλές νέες χημικές ουσίες των οποίων οι ιδιότητες μπορεί να είναι είτε περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνες από εκείνα που αναφέρονται από τους Kaplan και Ντορφ.

Η αυξανόμενη χρήση των υδρογονωμένων ελαίων, και σύνδεσή τους με την νόσο της καρδιάς, προσφέρουν ένα επιπλέον χώρο για ανησυχία. Χρησιμοποιούνται τώρα σε ετήσια βάση, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κιλά υδρογονωμένων έλαιων.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ του αμερικανικού πληθυσμού, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες, υποφέρουν σήμερα από κάποια μορφή χρόνιας ασθένειες, από τις οποίες 25.000.000 είναι αλλεργικές διαταραχές. Αυτές οι αλλεργίες όλες βρέθηκαν να προκαλούνται από την έκθεση ή την κατάποση κάποιας χημικής ουσίας. 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν νευρικές διαταραχές, 10,000,000 έχουν έλκος στομάχου, 700.000 υποφέρουν από καρκίνο, και μικρότερος αριθμός υποφέρουν από τέτοιες ασθένειες, όπως ο λύκος και μυϊκή δυστροφία.
Στα 1917-1918, από τους νεοσύλλεκτους του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου, το 21,3% απορρίφθηκαν και το 9,9% τοποθετήθηκε σε "περιορισμένη υπηρεσία" λόγω των διάφορων μειονεκτήμάτων. Κατά την περίοδο του Πολέμου της Κορέας, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, από το 1947 - έως το 1955, το 52% των νεοσύλλεκτων απορρίφθηκαν για τη σωματική και την νοητική ανεπάρκεια τους, μια αύξηση 21% από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τις μεγάλες "Προόδους", που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποτίθεται πραγματοποιήσει στη διατροφή, την ιατρική περίθαλψη, στα γεύματα για παιδιά σχολικής ηλικίας, και σε άλλα στοιχεία προόδου. Τα στοιχεία αυτά, επίσης, δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι τα πρότυπα για τους νεοσύλλεκτους του 'Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πολύ υψηλότερα από ό, τι στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1955, το 25% του συνόλου των νεοσύλλεκτων από τη Νέα Υόρκη, ηλικίας από 21-26, απορρίφθηκαν για καρδιακές παθήσεις. Περίπου 200 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην Κορέα, και από την νεκροψία, 80% βρέθηκαν να είναι σε

126

προχωρημένα στάδια καρδιακής νόσου. Ο Δρ Jolliffe αναφερθεί στο Κογκρέσο στα 1955, "ότι η στεφανιαία νόσος ήταν κάτι σπάνιο πριν από το 1920, τώρα έχει γίνει το νούμερο ένα αιτία θανάτου στην ηλικιακή ομάδα 45-64 χρονών, καθώς και μετά από τα 65. "Κατά πόσο αυτό οφειλόταν στην αύξηση της χρήσης της χλωριωμένων υδάτων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , ο Δρ Jolliffe δεν λέει. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η κατάποση χλωρίου είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας στο σχηματισμό αρτηριοσκληρωτικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών, καμία μελέτη δεν υπήρξε για να καθορίσουν τη χρήση του χλωρίου ως έναν παράγοντα για την αύξηση των θανάτων από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο Δρ Mendelsohn έχει σημειώσει , πως η φθορίωση του νερού είναι ένα από τα τέσσερα ιερά νερά της Εκκλησίας της σύγχρονης ιατρικής. Οι επιστήμονες δεν τολμούν να παρέμβουν σε ό, τι είναι ουσιαστικά μια θρησκευτική και συναισθηματική πεποίθηση.


Ο Δρ Mendelsohn επισημαίνει επίσης τις πιθανές αντιφάσεις σε συχνές παραινέσεις του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου για να πάρουμε την καθημερινή προσφορά μας στα Μεγάλα Τέσσερα (Big Four) για επαρκή διατροφή, που είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο Dr. Mendelsohn επισημαίνει ότι πολλές ομάδες δεν μπορούν να ανεχθούν το γάλα της αγελάδας λόγω της ενζυματικής έλλειψης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το 75% των λαών του κόσμου έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, και δεν μπορεί να χωνέψει το αγελαδινό το γάλα.

Μία από τις επιδημίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η παγκόσμιος αντίδραση στην εκτεταμένη χρήση του DDT, ακόμη και αν το DDT είχε έρθει στην ύπαρξη ως υποτιθέμενος θεματοφύλακας των επιδημιών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η χρήση του είχε διαφημιστεί ως φυτοφάρμακο θαύμα που θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι εστίες των διαφόρων ασθενειών στα κατεστραμμένα από τον πόλεμο έθνη του κόσμου. Ωστόσο, το DDT τελικά βρέθηκε να είναι ένα σωρευτικό δηλητήριο στο ανθρώπινο σύστημα, σαν το φθοριούχο νάτριο.

Δεν ήταν μόνο σημαντικές οι συγκεντρώσεις του DDT που είναι συσσωρευμένο στον άνθρωπο στους λιπώδεις ιστούς, αλλά και ο ίδιος κατανάλωνε πρόσθετα ποσά σε κάθε πιρουνιά τροφής που έτρωγε. Ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ, ο Δρ Otto Warburg προανήγγειλε τους κινδύνους του DDT, όταν προειδοποίησε ότι κάθε δηλητήριο που παρεμβαίνει με την αναπνοή των κύτταρων προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη και παράγει εκφυλιστικές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Παρά τις προειδοποιήσεις, από το 1947 έως το 1956, η ετήσια παραγωγή του DDT τετραπλασιάστηκε σε ετήσια συνολική κατανάλωση σε περισσότερα από 500.000.000 κιλά. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αναλύοντας τα τρόφιμα σε μια ομοσπονδιακή φυλακή για το περιεχόμενο DDT, βρήκε στην κομπόστα των φρούτων με περιεκτικότητα 69 ppm, στο ψωμί με περιεκτικότητα 100 ppm σε DDT, ενώ στο λαρδί που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των τροφίμων εκτιμήθηκε να έχει 2500 ppm DDT. Οι δοκιμές έδειξαν επίσης ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μειωθεί το ποσό του DDT που αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος. Το DDT είναι ακόμα πιο ανθεκτική στο έδαφος, επτά χρόνια μετά την εφαρμογή του DDT όταν ελέγχθηκαν τα χωράφια, το 80% παρέμεινε ενεργό.

Τα περιβόλια και οι φάρμες που χρησιμοποιήθηκε το DDT σε ετήσιο ψεκασμό δημιούργησε τεράστια ποσά στο έδαφος. Το DDT απαγορεύτηκε, αλλά παραμένουν υπολείμματα. Ακόμα και μετά την απαγόρευση, η Monsanto συνέχισε να έχει τεράστια κέρδη από την πώληση του DDT με την εξαγωγή του σε άλλες χώρες.
 
Ένα άλλο σύνηθες φυτοφάρμακο που χρησιμοποιήθηκε, το chloridane, βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές πιο τοξικό, από το DDT. Μια άλλη ουσία η οποία αργότερα απαγορεύτηκε ήταν το aramite, ένα αναγνωρισμένο καρκινογόνο που χρησιμοποιήθηκε ως παρασιτοκτόνο.

127

Παραχθέν από τον χημικό όμιλο, U.S. Rubber, το 1951, το aramite δέχθηκε ένα καταιγισμό κριτικής. Παρά τη διαδεδομένη δημοσίευση των δοκιμών του FDA που αποδεικνύει τους κινδύνους του, παρέμεινε σε χρήση μέχρι την άνοιξη του 1958, όταν τελικά αποσύρθηκε.

Ορισμένες ουσίες που περιέχουν αρσενικό βρίσκονται ακόμη και στα τρόφιμα ως κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και ως πρόσθετο τροφίμων για τα πουλερικά και το ζωικό κεφάλαιο.

Το Selocide, ένα φυτοφάρμακο που βασίζεται στο σελήνιο, βρέθηκε να οδηγεί στην κίρρωση του ήπατος σε άτομα κατανάλωσαν τρόφιμα που τα είχαν ψεκάσει με αυτό το χημικό. Όταν διακόσια παιδιά αρρώστησαν από την κατανάλωση βαμμένου ποπ κορν σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, το FDA ανακοίνωσε την απόρριψη της άδειας από τα τρία χρώματα που εμπλέκοντο: Κόκκινο Νο 32, Πορτοκάλι 1 και Πορτοκαλί 2.
 Μια κυβερνητική έκθεση αναφέρει ότι, "Όταν το FD & C Red Νο 32 δόθηκε σε αρουραίους σε ένα επίπεδο από 2,0 ανά εκατό της δίαιτας, όλοι οι αρουραίοι πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα. Σε ένα επίπεδο 1,0 τοις εκατό, ο θάνατος επήλθε μέσα σε 12 ημέρες. Στο 0,5 τοις εκατό, το μεγαλύτερο μέρος των αρουραίων πέθαναν μέσα σε 26 ημέρες. Στο 0.25 τοις εκατό περίπου το ήμισυ των αρουραίων πέθαναν μέσα σε 3 μήνες. Όλοι οι αρουραίοι έδειξαν αξιοσημείωτη καθυστέρηση στην ανάπτυξη και αναιμία. Η νεκροτομή αποκάλυψε μέτρια έως σημαντική ζημιά στο ήπαρ. Παρόμοια αλλά λιγότερο σοβαρά αποτελέσματα βρέθηκαν σε αρουραίους σε μία δίαιτα που περιείχε 0,1 τοις εκατό από FD & C Red Νο 32 ... Σκύλοι που έλαβαν  100 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους ανά ημέρα, έδειξαν μέτρια απώλεια βάρους ... Μία μόνο δόση έδωσε διάρροια στους περισσότερους των σκύλων που δοκιμάστηκαν. "

Οι δοκιμές του Orange Νο 1 έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα, όπως το FD & C Red Νο 32. Περισσότερη από την μισή καλλιέργεια πορτοκαλιών της Φλόριντα είναι γεμάτη με χρωστικές ουσίες για να τους δώσουν ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα, αντί για το ανοιχτό πράσινο το οποίο ήταν κανονικό χρώμα τους κατά τη στιγμή της συγκομιδής. Κονσέρβες και κατεψυγμένος χυμός πορτοκαλιού συχνά περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, γιατί οι συσκευαστές αγόραζαν "οικιακές συσκευασίες που απορρίπτονται», οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες για εμπορία στα μανάβικα.

Αν και το πάρτυ των Χριστουγέννων που τόνισε τους κινδύνους αυτών των χρωστικών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1955 είχαν πει στους κατασκευαστές ότι θα μπορούσαν νομίμως να εξαντλήσουν τα αποθέματα αυτών των χρωμάτων. Η απαγόρευση τέθηκε σε εφαρμογή στις 15 Φεβρουαρίου του 1956, αλλά ήταν στα σκαριά από τις 19 Δεκεμβρίου του 1953, δύο χρόνια πριν από το μοιραίο πάρτυ .

Μία από τις πιο κοινές μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων σήμερα είναι η διαδικασία υδρογόνωσης η οποία καταστρέφει όλη τη θρεπτική αξία. Η διαδικασία αποτελείται από κορεσμό των λιπαρών οξέων με υδρογόνο υπό πίεση, με θερμοκρασίες έως και 410 F. με ένα μεταλλικό καταλύτη, είτε με νικέλιο, πλατίνα ή χαλκό, για χρονικό διάστημα έως οκτώ ώρες, μετά από αυτή τη διαδικασία, γίνεται μια αδρανή ή νεκρά ουσία. Τα υδρογονωμένα έλαια στη μαργαρίνη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα όταν θερμαίνονται, διασπώνται σε επικίνδυνες τοξίνες, αν και το βούτυρο μπορεί να θερμανθεί για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να σχηματίζει τοξίνες.

Παρά την μεγάλη δημοσιότητα για τους κινδύνους των χημικών προσθέτων των τροφίμων και άλλων προβλημάτων διατροφής, το κύρια φιλανθρωπικά ιδρύματα υγείας, για χρόνια αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε σύνδεση της δίαιτας, της διατροφής και της υγείας. Το πρόγραμμα αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά πριν πολλά χρόνια από τον διάσημο κομπογιαννίτης, Morris Fishbein, και την American Medical Association. Ακολουθήθηκαν θρησκευτικά

128
 
οι συνταγές αυτές, ως προερχόμενες από τον γνήσιο προφήτη, στις επακόλουθες δεκαετίες. Οι αξιωματούχοι της ΑΜΑ κατέθεσαν ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η διατροφή σχετίζεται με τη νόσο, προσθέτοντας την προειδοποίηση ότι η αλλαγή στις αμερικανικές διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε «οικονομική εξάρθρωση. "Το Ίδρυμα για την Αρθρίτιδα εξασφαλίζει τη θέση του στον ήλιο από τακτικές επαναλήψεις των ισχυρισμών της ότι η αρθρίτιδα είναι ανίατη, αν και αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει ετήσιο έρανο και να συλλέξει χρήματα για μια "θεραπεία". Το ίδρυμα αυτό καταγγέλλει οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής ή προγράμματα αποτοξίνωσης υγείας για να καθαρίσει ο οργανισμός, αφήνοντας αυτό στην ατομικιστικής υγειονομική περίθαλψη των  επαγγελματιών στην Καλιφόρνια. Το ίδρυμα αντιτίθεται επίσης στις περιστροφικές δίαιτες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις τροφικές αλλεργίες σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Το 1985, το Ίδρυμα για την Αρθρίτιδα συνέλεξε 36,2 εκατομμύρια δολάρια , ως μια μικρή ομάδα των "μονοπωλιακών ασθενειών" που έχουν δημιουργήσει το αίτημά τους για μια συγκεκριμένη νόσο, ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι πολύ ελκυστικό για το Ιατρικό Moνοπώλειο το οποίο εγκρίνει θέσεις τους. Τα Αδελφά ιδρύματα , το National Multiple Sclerosis, το United Cerebral Palsy, και το Lupus Foundation (η εθνική σκλήρυνση κατά πλάκας, η Εθνική εγκεφαλική παράλυση, και το Ίδρυμα για τον Λύκο) είναι εξίσου προστατευτικά προς το μερίδιό τους στο "Moνοπώλειο των ασθένειών», το οποίο οι σούπερ πλούσιοι έχουν στοιχηματίσει ως σαφής καθορισμένη και αδιαφιλονίκητη αξίωση.

Οι εκθέσεις για τις θεραπείες της αρθρίτιδας με την αποχή από τέτοια τρόφιμα που παράγουν οξέα όπως το βόειο κρέας, σοκολάτα και γάλα, ενώ είναι ρουτίνα, έχουν
πλήρως διαψευσθεί από το Ίδρυμα Αρθρίτιδας. Ένας γιατρός του Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσε τα ευρήματά του μετά την θεραπεία των πιο προχωρημένων περιπτώσεων ρευματοειδούς αρθρίτιδας, απαγορεύοντας όλα τα φρούτα, τα κρέατα, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ένα αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο οι ασθενείς είναι πρόθυμοι να τηρήσουν βρέθηκε να οδηγεί σε πλήρη απαλλαγή από την ασθένεια.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, επίσης, ονόμασε όλες τις διατροφικές προσεγγίσεις για τον μεταβολισμό στην θεραπεία του καρκίνου ως "ανεκδοτολογικούς συνδέσμους για την πρόληψη του καρκίνου '' που αποτελούν "αγυρτεία", την πιο διάσημη ονομασία για την μη εγκεκριμένη ιατρική περίθαλψη η οποία πέρασε στην δημοσιότητα εδώ και χρόνια από τους δυο πιο διάσημους τσαρλατάνους της Αμερικής, τους Simmons και Fishbein. Ωστόσο, το 1887, λίγο μετά από την ίδρυση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, ένας γιατρός στο Albany της Νέας Υόρκης ο Δρ Εφραίμ Κάτερ, δημοσίευσε το βιβλίο, "Διατροφή στον καρκίνο,", Βιβλία Kellogg, Σελ. 19-26, στην οποία έγραφε "Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια της διατροφής ". Το 1984, αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο κύμα δημοσιότητας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δίαιτας και της διατροφής σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society – ACS) έκανε μια απρόθυμη αναστροφή, προσφέροντας τον επιφυλακτικό ισχυρισμό ότι η διατροφή και οι βιταμίνες μπορούν να προσφέρουν κάποιο μικρό όφελος. Η ACS συνέχισε να αγνοεί τα γεγονότα που έδειχναν ότι το ρεκόρ της αύξησης της χρήσης των προσθέτων στα τρόφιμα ακολουθούσε παράλληλα την ετήσια αύξηση του καρκίνου . Από το 1940 έως το 1977, η πρόσληψη των Αμερικανών σε χρωστικά και πρόσθετα δεκαπλασιάστηκε , ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώθηκε. Αργότερα μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας πρόσληψης σε πράσινα ή κίτρινα λαχανικά και τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο. Μελέτες των θυμάτων του προστάτη του καρκίνου, που είναι τώρα επιδημία μεταξύ των αμερικανικών ανδρών, έδειξαν μια υψηλή πρόσληψη σε λίπη, γάλα, κρέας και καφέ. Προτάθηκε ότι τα ψητά

129

θα πρέπει να αποφεύγονται, είτε λόγω των πρόσθετων ή λόγω του κίνδυνου των ενώσεων αλουμίνιο που δεν αναφέρθηκε.

Υπήρξε επίσης μια πενταπλάσια αύξηση στην κατανάλωση τηγανιτών τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν έρθει μέσω των "fast food». Η χρήση των λιπών σε αυτά τα καταστήματα, με την λίγη επίβλεψη και το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό, σημαίνει ότι τα τηγανιτά λίπη επαναχρησιμοποιούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αυτά τα επαναχρησιμοποιημένα λίπη έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι είναι μεταλλαξιογόνα και αναφέρονται ως καρκινογόνα, από τους ερευνητές.

Η Washington Post, στις 23 Ιανουαρίου του 1988, σημείωσε ότι 60.000 χημικά είναι τώρα σε γενική χρήση και μόνο δύο τοις εκατό έχουν ελεγχθεί για τοξικότητα. Πολλοί Αμερικανοί μπορούν να βεβαιώσουν σχετικά με τις δραστικές επιπτώσεις πολλών χημικών ουσιών, ειδικά τα φυτοφάρμακα. Ο Colman McCarthy κατήγγειλε πρόσφατα
στην Washington Post στην στήλη του ότι «ο περιβαλλοντικός πόλεμος εναντίον των παρασίτων κλιμακώνεται ως πόλεμος κατά του λαού." Η εκτεταμένη χρήση αυτών των χημικών ουσιών, όπως το sevin, το μαλαθείο, και το Surban στους ιδιωτικούς χλοροτάπητες, τα γήπεδα του γκολφ και τα δημόσια πάρκα, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από θανάτους, με άγνωστο αριθμό των οποίων η αιτία δεν ήταν ποτέ καταγραφεί.

Ένας άντρας σε ένα προάστιο της Ουάσιγκτον περπατούσε σε ένα πρόσφατα ψεκασμένο γήπεδο γκολφ, πήγε στο σπίτι του και πέθανε. Είχε απορροφήσει μία θανατηφόρα ποσότητα φυτοφαρμάκων από τις κοντές κάλτσες του. Ένα καρδιαγγειακός χειρουργός που έχει περιθάλψει 17.000 ασθενείς στα δώδεκα τελευταία χρόνια, στο δικό του Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας (Environmental Health Center) στο Ντάλας, εκτιμά ότι μεταξύ δέκα και είκοσι τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού υφίσταται σοβαρές αρνητικές συνέπειες από τις χημικές ουσίες. Χιλιάδες παιδιά σχολικής ηλικίας κάθονται στις αίθουσες διδασκαλίας για έξι ώρες την ημέρα αναπνέοντας κατάλοιπα αμίαντου, φορμαλδεΰδης και άλλων χημικών ουσιών , για τις οποίες οι υπάλληλοι του σχολείου δεν έχουν ιδέα πως είναι παρούσες.

Ένας παθολόγος κατέγραψε την ασθένειά της στη Νέα Yorker, 4η, Ιανουαρίου 1988. Έπασχε από σφίξιμο στο στήθος, συριγμό, γαστρο-εντερικά προβλήματα, ανορεξία, ναυτία, εμετό και κράμπες, καθώς και απώλεια βάρους, κόπωση και γενικά συσπάσεις. Ζήτησε βοήθεια από έναν άλλο γιατρό, ο οποίος ήταν μπερδεμένος από αυτά τα συμπτώματα. Στο τέλος, κοίταξε ένα ιατρικό βιβλίο, και βρήκε όλα τα συμπτώματα της να αναφέρονται μαζί ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα. Είχε ένα εξοχικό σπίτι για τα Σαββατοκύριακα στο οποίο ο εξολοθρευτής της είχε χρησιμοποιήσει οργανοφωσφορικά για να σκοτώσει μια εισβολή μικρών μυρμηγκιών. Στα επόμενα Σαββατοκύριακα, καθόταν στον θάλαμο καπνίσματος κάθε φορά που πήγαινε στο εξοχικό σπίτι της. Ο εξολοθρευτής είχε χρησιμοποιήσει Durshan, ένα οργανοφωσφορικό, και Ficam, που είναι ανθρακικό μεθύλιο.
Αφού βρήκαν ποιο είναι το πρόβλημά της, ήταν πλέον σε θέση να το αντιμετωπίσει με τη συνιστώμενη θεραπεία, την ατροπίνη, αλλά διαπίστωσε ότι ο οργανισμός της ήταν τώρα ευαισθητοποιημένος σε αυτά φυτοφάρμακα. Αν πήγαινε σε οποιαδήποτε περιοχή όπου είχαν χρησιμοποιηθεί, όλα συμπτώματα της επέστρεφαν.

Αυτή η γιατρός πικρόχολα τόνισε ότι είναι ρουτίνα για τους γιατρούς να διαγνώσουν τα συμπτώματα της ως ψυχοσωματική, ή ακόμη και ως ψυχική ασθένεια, γιατί ήταν γιατρός η ίδια, η γιατρός που ζήτησε η γνώμη της δεν την απέπεμψε με αυτή την σταθερή απάντηση,  η οποία χορηγώντας την μία ιατρική συνταγή από άφθονες ποσότητες Valium ή Librium.

130

Ο κατάλογος των δηλητηρίων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή είναι ένα μακρύς . Για χρόνια, οι άνθρωποι πέθαιναν ξαφνικά από την εισπνοή των αναθυμιάσεων ενός κοινού καθαριστικού, του τετραχλωράνθρακα, αλλά χρειάστηκε χρόνος πριν τελικά αποσυρθεί από το εμπόριο. Πρόσφατες εκθέσεις διαπίστωσαν ότι το 35% του συνόλου των κοτόπουλων στο μανάβικο σε κουτιά κρέατος περιέχουν σημαντικές ποσότητες σαλμονέλας, μια διαβόητη αιτία γαστρικής ασθένειας και θανάτου.

Δώδεκα εκατομμύρια κιλά κυκλαμικών (cyclamates) το χρόνο, τώρα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Αυτό επί το πλείστον παράγεται από τα Abbott Laboratories. Μία μελέτη του Πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν το 1966 συνέστησε τα κυκλαμικά να αφαιρεθούν από όλα τα τρόφιμα. Διαπιστώθηκε ότι η κατάποση κυκλαμικών επηρεάζει την αντίδραση του ματιού στο φως.

Τα κυκλαμικά βρέθηκαν επίσης να προκαλούν υπερβολική απώλεια καλίου εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί ένα από τα πολύ κοινά θειαζιδικά φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος, όπως κάνουν εκατομμύρια Αμερικανών. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα κυκλαμικά παρενέβαιναν με τη δράση τους στα διαβητικά φάρμακα, αν και σκοπός της ευρείας χρήσης τους διαφημίζονταν πως είναι μια λύση για τα προβλήματα των διαβητικών, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη. Αυτό δείχνει επίσης ενδείξεις που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Στο Midland, του Michigan, η DOW Chemical έπρεπε να κλείσει τους 2,4,5T εργοστάσιο, επειδή οι εργαζόμενοι έπασχαν από Chloracne, μία ασθένεια του δέρματος για την οποία δεν υπάρχει καμία γνωστή μέθοδος θεραπείας. Για χρόνια, τα πορτοκάλια τα ψέκαζαν προς πώληση με επικάλυψη με διφαινύλιο (biphenyl), το χημικό το οποίο χρησιμοποιείται στη διαδικασία ταρίχευσης στα νεκροτομεία.

Ένα από τα τρόφιμα που καταναλώνονται περισσότερο στον κόσμο είναι τα ζυμαρικά. Στην πραγματικότητα, τα ζυμαρικά, ή τα μακαρόνια, είναι σιτάρι το οποίο αναμιγνύεται με νερό για να σχηματίσουν μια πάστα. Εκατομμύρια άνθρωποι τρώνε ζυμαρικά κάθε μέρα. Τα μακαρόνια, ένα άλλο κοινό φαγητό, είναι αφυδατωμένο συγκεντρωμένο άμυλο. Το γάλα είναι το πιο βλεννώδης ουσία της μέσης αμερικανικής διατροφής. Η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί το σύστημα να βουλώνει, με αποτέλεσμα τα κρυολογήματα, τα οποία συχνά αναπτύσσονται σε γρίπη, άσθμα ή πνευμονία. Περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να χωνέψει το αγελαδινό γάλα, ένα γεγονός το οποίο δεν έχει αποθαρρύνει ούτε μία εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων να διαφημίσει στην τηλεόραση ότι «το γάλα είναι καλό για σένα. "

 Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες του χημικού κιτρικού οξέος, το οποία ενεργεί για να αυξήσει το επίπεδο οξύτητας σε ολόκληρο το σώμα. Το αποτελέσματα είναι συχνά να εκδηλώνεται ως έλκος του στόματος και έλκη του δωδεκαδακτύλου. Η καραμέλα, χρησιμοποιείται επίσης ευρέως, παρασκευάζεται από αμμωνία, η κατάποση προκαλεί ψυχικές διαταραχές στα παιδιά. Τα ποτά τύπου Cola, από ένα παράγωγο της κοκαΐνης, αυξάνουν την καρδιακή δράση, προκαλούν ευερεθιστότητα στα νεύρα και αϋπνία και μπορεί να προκαλέσουν παράλυση της καρδιάς.

Η μπύρα περιέχει γύψο, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως γύψος του Παρισιού (plaster of paris).

Ο λυκίσκος στη μπύρα προκαλεί υπνωτική επίδραση και μπορεί να προκαλέσει τρομώδες παραλήρημα (delirium tremens) . (Η μόνη περίπτωση τρομώδους παραλήρηματος παρατηρήθηκε από τον γράφοντα όταν έλαβε χώρα σε ένα στρατιώτη που δεν έπινε τίποτα ισχυρότερο από μπύρα. Αυτό με προβλημάτισε εκείνη την εποχή, επειδή είχα ακούσει ότι το τρομώδες παραλήρημα παρατηρήθηκε μόνο σε αυτούς που προσλάμβαναν μεγάλες ποσότητες σκληρών ποτών.)

131

 Ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα τροφίμων, χρώματα και καρυκεύματα περιλαμβάνουν κοχενίλλη (cochineal), που χρησιμοποιείται για να παράγει ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα. Είναι κατασκευασμένο από αποξηραμένες ψείρες. Τα χρώματα των τροφίμων υπήρξαν θέματα προειδοποιήσεων για πολλά χρόνια. Ο Arthur Kallet το 1933 δημοσίευσε τα ευρήματά ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα χρώματα, το Violet 1 και το Citrus Red 2 (που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό
των πορτοκαλιών) ήταν σίγουρα καρκινογόνα. Πριν από μερικά χρόνια, ένας αριθμός προϊόντων θεραπείας που περιείχαν hexochlorophene, μια ιδιαίτερα προτεινόμενη
αντισηπτική ουσία, βιαστικά αποσύρθηκε από την αγορά . Διαπιστώθηκε ότι το Phisohex, ένα προϊόν, που τότε χρησιμοποιείτο καθημερινά σε κάθε νοσοκομείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε προκαλέσει το θάνατο, όταν τρίβονταν στο δέρμα των μωρών. Το Phisohex συμπεριλαμβάνετο επίσης σε γυναικεία σπρέι υγιεινής, σε Dial σαπούνι, σε σαμπουάν, σε οδοντόκρεμες, και πολλά γυναικεία καλλυντικά. Όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις του εξαχλωροφαινίου. Δεν ήταν μόνο που κατασκευάζονταν από τα ίδια χημικά όπως τα θανατηφόρα ζιζανιοκτόνα, 2,4,5T της DOW και το 2,4D, είναι επίσης στενά συνδεδεμένα με την θανάσιμη διοξίνη, την οποία βλέπουμε πολύ συχνά στις ειδήσεις. Μετά από πολλά χρόνια χρήσης υγειονομικής περίθαλψης βρέθηκε πως τα προϊόντα που περιέχουν εξαχλωροφαίνιο δημιουργούν επικίνδυνες αντιδράσεις στα βρέφη που πλένονται ή τρίβονται με οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν, αν και η σχέση με την θανάσιμη διοξίνη δημοσιοποιήθηκε στο κοινό πολύ αργότερα. Ακόμη και μετά την αποκάλυψη αυτή, απαιτήθηκε δέκα χρόνια αγώνα για να βγεί το ιδιαίτερα κερδοφόρο εξαχλωροφαίνιο
από την αγορά.
 Τα συνηθισμένα χρώματα τροφίμων  πως το αμάραντο (κόκκινο), το Μπορντό (Καφέ), το πορτοκαλί (κίτρινο), το procean (Scarlet) όλα προέρχονται από το άζωτο και το βενζόλιο (ένα απόσταγμα του άνθρακα), τα οποία επίσης συνήθως χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων. Οι κατασκευαστές βάφουν τα ποτά με ναφθόλη (κίτρινο), πράσινο χοιρίδιων, τα οποία προέρχονται από την αντίδραση του χλωροφορμίου ή βενζολίου και του χλωριούχου αργίλιου για να παραχθεί ένα σκούρο πράσινο. Το tartrazene (κίτρινο) κατασκευάζεται από μια αντίδραση του acetophene επί του διαζομεθανίου για να παραχθεί μία δηλητηριώδης χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη συνέχεια προς το χρωματισμό τροφίμων.
 Ο Δρ Samuel West εξηγεί το θάνατο από σοκ, ο οποίος συχνά εμφανίζεται αμέσως μετά από ένα ατύχημα ή μια εγχείρηση, που προκύπτει από παγιδευμένες πρωτεΐνες αίματος, οι οποίες προσελκύουν περίσσεια νατρίου και προκαλούν το θάνατο στο σώμα, ξεκινώντας από το επίπεδο των κυττάρων.

Συστάσεις για καλύτερη διατροφή περιλαμβάνουν την κατανάλωση άμυλων με λίπη ή πράσινα λαχανικά, τα φρούτα μόνα τους, και τα καρυκεύματα με βότανα. Η επίδραση των βοτάνων είναι ότι λειτουργούν ηλεκτρικά για τον οργανισμό , πράγμα που σημαίνει ότι εργάζονται γρήγορα, και ότι προκαλούν "Θαυματουργές" αλλαγές. Οι παραινέσεις να πίνουμε αγελαδινό γάλα, μη εξηγώντας μας ότι το αγελαδινό γάλα είναι μια ουσία πολύ μακρυά από τη φύση μας και από το ανθρώπινο γάλα της μητέρας μας. Περιέχει 300% περισσότερο καζεΐνη, επειδή έχει σχεδιαστεί από τη φύση για ένα μοσχάρι το οποίο μπορεί να αυξήσει το μεικτό βάρος του από 1 σε 2000 κιλά σε έξι έως οκτώ εβδομάδες. Κανένας άνθρωπος δεν μεγαλώνει με ένα τέτοιο γρήγορο ρυθμό.

Η μηδική είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη ουσία από πολλούς διατροφολόγους λόγω της δομής της.
 Μια συνιστώμενη θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά είναι ο χυμός λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό, ή ένας συνδυασμός καρότου και χυμού τεύτλων. Ο παρών συγγραφέας έχει λάβει γρήγορη ανακούφιση και τη συρρίκνωση της πέτρας των νεφρών στον ουρητήρα, πίνοντας ποσότητες χυμού cranberry. Αυτοί οι χυμοί προφανώς αρχίζουν να διαλύουν τη πέτρα, η οποία στη συνέχεια περνά χωρίς προσπάθεια. Η πέτρα είναι συνήθως ένα οξείδιο, μια συσσώρευση μετάλλων ή οξειδίων που σχηματίζουν μια σκληρή πέτρα.

Αν και η κονσερβοποίηση των τροφίμων έγινε πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα, ως μια ιδανική μέθοδος για τη διατήρηση μεγάλων ποσοτήτων

των τροφίμων που διαφορετικά θα απορρίπτονταν. Η διαδικασία κονσερβοποίησης θερμαίνει το φαγητό μέχρι να καταστρέψει τα ένζυμα. Η θέρμανση των τροφίμων πάνω από 130 βαθμούς εξαλείφει τα ένζυμα, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη στον οργανισμό. Τα ένζυμα απορροφούν μέταλλα και τα χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη.

Το πλεόνασμα των στοιχείων που έχει απομείνει από την κατασκευή των ατομικών βομβών μας απειλεί τώρα με μία άλλη «μαγική» διαδικασία, τη διαδικασία της διατήρησης των τροφίμων με ακτινοβόληση από αυτό. Το κοβάλτιο 60, ένα από αυτά τα περισσεύματα της ατομικής βόμβας, τώρα προσφέρονται για Ακτινοβολήσεις στα τρόφιμα, για 100,000 δολάρια ανά κιλό. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα ακτινοβόλησης των τροφίμων απορριφθεί, αυτό το υποπροϊόν των ατομικών βομβών, θα πρέπει να καταστραφεί από τον κατασκευαστή με μεγάλο κόστος. Πρόκειται για μια επανάληψη των διλημμάτων που μας έφεραν τέτοια δημόσια προβλήματα, όπως η χλωρίωση του νερού μετά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα νιτρικά λιπάσματα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρώτη εμπορική χρήση της ακτινοβόλησης των τροφίμων πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Γερμανία το 1957, όπου είχε χρησιμοποιηθεί πειραματικά
για την αποστείρωση των καρυκευμάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των λουκάνικων. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ανησυχητικά από το γεγονός ότι η Γερμανική κυβέρνηση της Δύσης αναγκάστηκε να τα απαγορεύσει το 1958. Ταυτόχρονα, η Σοβιετική Ένωση είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί την ακτινοβολία για την αναστολή της βλάστησης των πατατών κατά την αποθήκευση, το 1959, οι Σοβιετικοί το χρησιμοποίησαν για την απεντόμωση των σιτηρών. Ο Καναδάς, ο οποίος επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από τους φιλο-σοβιετικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης του, άρχισε να χρησιμοποιεί την ακτινοβολία στις πατάτες το 1960. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Καλλυντικών Φαρμάκων (Food and Drug Cosmetic Act) του 1958 υιοθέτησε τη χρήση της ακτινοβολίας, τον καθορισμό ως ένα «πρόσθετο», το οποίο τέθηκε υπό τον έλεγχό τους. Το 1963, το FDA έδωσε την άδεια για τη χρήση της ακτινοβολίας για την αποστείρωση σε κονσέρβες μπέικον. Αυτή η άδεια ανακλήθηκε το 1968.

Το 1968, το μονοπώλιο του Ροκφέλερ κινήθηκε ώστε το φαγητό να μπεί σε διαδικασία ακτινοβόλησης σε εθνικό επίπεδο. Ο Συνασπισμός για την ακτινοβολία των τρόφιμων που αποτελείται από μερικούς από τους μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων του έθνους: ALPO, Beatrice, Campbell Soup, Del Monte, Τρόφιμα Gaines, Γενική Τροφίμων, Hormel, Heinz, Hershey, Gerber, MARS, Stouffer και Welch. Μαζί τους στο συνασπισμό ήταν οι χημικές εταιρείες: W. R. Grace, DuPont και Rockwell International. Ο Συνασπισμός ξεκίνησε την δοκιμασμένη τεχνική των καλοσχεδιασμένων και ακριβών "διασκέψεων" σε γνωστά πανεπιστήμια, στα οποία
μόνο οι υπέρμαχοι του σχεδίου τους θα επιτρέπετο να ακουστούν. Ένα από αυτά τα συνέδρια απέτυχε. Η σχεδιαζόμενη διάσκεψη για την ακτινοβολία στο Johns Hopkins University Center για την Εκπαίδευση Ακτινοβολίας και Έρευνας (Radiation Education and Research) είχε προγραμματιστεί τον Αύγουστο του 1987. Οι υποψήφιοι ακροατές είχαν προβληματιστεί όταν

133

είδαν ότι η λίστα των προγραμματισμένων ομιλητών ήταν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ακτινοβόλησης των τροφίμων. Από τους είκοσι εισηγμένους ομιλητές, δεκαεννέα
ήταν γνωστοί υποστηρικτές της ακτινοβολίας. Ο μοναδικός επικρητής της ακτινοβολίας των τροφίμων, ο Rep. Ντάγκλας Bosco, της Καλιφόρνια, αποσύρθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι είχε παγιδευτεί. Θα πρέπει να πούμε ότι αν και είχε δοθεί μια θέση στο συνέδριο στους επικριτές της ακτινοβόλησης των τροφίμων, τα συμπεράσματα θα ήταν εντελώς υπέρ της ακτινοβολίας.
Οι προγραμματισμένοι υποστηρικτές της ακτινοβόλησης των τροφίμων συμπεριλάμβαναν τον Δρ Ari Brynjolfsson του MIT, τον Δρ Ronald E. Engel, αναπληρωτή διευθυντή της στο Τμήμα Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο είχε εγκρίνει την ακτινοβόληση του χοιρινού, τον George Giddings, διευθυντή του Isomedix, της μεγαλύτερης φίρμας ακτινοβολίας, τον Dennis Heldman, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Εθνικής μεταποίησης τροφίμων, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει το καίσιο ως ακτινοβολητή, με το Τμήμα Γεωργίας στην Καλιφόρνια. Ο Δρ James H. Moy, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ο οποίος πρότεινε την ακτινοβολία του καισίου, από κοινού με το Τμήμα Γεωργίας στη Χαβάη. Το Πανεπιστήμιο Johns
Hopkins ήταν πρόθυμο να συμμετέχει σε αυτό το σκηνοθετημένο συνέδριο, διότι το 1986, είχε λάβει τριακόσια δεκαεπτά εκατομμύρια δολάρια σε αμυντικά κεφάλαια. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ανάδοχος άμυνας μετά το ΜΙΤ. Ο Dr. Brynjolfsson του MIT ήταν ένας από τους πρώτους συνήγορους της ακτινοβολίας των τροφίμων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Στρατού έχουν δαπανήσει περίπου $ 50 εκατομμύρια για την ακτινοβολία των τρόφιμων από το 1950. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα έχουν ελαττώματα.

Το Maine έχει απαγορεύσει την πώληση των ακτινοβολημένων τροφίμων. Το Μιλγουόκι απαγόρευσε την κατασκευή του εργοστασίου ακτινοβολίας, και η αντίθεση του κοινού για την Τεχνολογία Ακτινοβολίας οδήγησε σε εγκαταλειψη ένα εργοστάσιο στο Elizabeth, του New Τζέρσεϊ. Το 1987, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της ακτινοβολίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα "για προληπτικούς λόγους." Το Καναδικό κοινοβούλιο, στη συνέχεια, αποφάσισε κατά της χρήσης ακτινοβολίας για σιτάρι. Εν τω μεταξύ, η Abbott Laboratories και η Baxter Travenol, κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν άδεια για εγκαταστάσεις Γάμμα ακτινοβόληση με την Dow Corning, την General Electric, την General Foods, την IBM, την IRT Corporation, την Merck, την RCA και την Rockwell International.


Αφού το Καναδικό Κοινοβούλιο συνέστησε τη μη χρήση ακτινοβολίας για το σιτάρι, ο καναδός υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Hon. Jake Epp, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η ακτινοβόληση των τροφίμων. Η ανακοίνωση αυτή, την οποία έκανε ο Epp στις 10 Σεπτεμβρίου του 1987, εξέπληξε πολλούς Καναδούς. Ήρθε μετά από την ενάντια εισήγηση του Καναδικού Κοινοβουλίου, καθώς και μετά την καταδίκη της ακτινοβόλησης των τροφίμων από την Επιτροπή Τροφίμων του Λονδίνου στην Αγγλία. Εδώ πάλι, η απόγνωση των χημικών Τραστ οδηγεί σε κίνδυνο την υγεία ενός έθνους. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα αρχεία και εξετάσεις που επισημαίνουν τους κίνδυνους από τα ακτινοβολημένα τρόφιμα. Η κατανάλωση ακτινοβολημένου ρυζιού έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της υπόφυσης, του θυρεοειδούς, της καρδιάς και τις διαταραχές των πνευμόνων, καθώς και με την ανάπτυξη των όγκων. Τα παιδιά και τα ζώα που τράφηκαν με ακτινοβολημένο σιτάρι αναπτύχθηκε αυξημένο polyphoidy (μια διαταραχή των χρωμοσωμάτων). Στο περιοδικό, East/West του Φεβρουάριου, 1988, ένα απόσπασμα από ένα αταξινόμητο

134

 έγγραφο από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την ακτινοβόληση των τροφίμων, δημοσίευσε μία ακρόαση από το Κογκρέσο σχετικά με το φυτοφάρμακο Ethylene DiBromide (Διβρωμίδιο αιθυλενίου), που χρησιμοποιείται στα φρούτα και τα δημητριακά, και έχει ως εξής:
 «Η κυβέρνηση και το Κογκρέσο ενδιαφέρονται για την προώθηση της χρήσης της αποκλειστικής τεχνολογίας των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί το ισότοπο καισίου 137 για
το όφελος του ανθρώπου. Η επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων των ΗΠΑ σήμερα παράγει το ισότοπο καίσιο που θα επιθυμούσε το Τμήμα Ενέργειας να χρησιμοποιηθεί για ευεργετικούς σκοπούς. Η δημοσίευση της τεχνολογίας καισίου θα ωφελήσει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων της πυρηνικής διάθεσης των αποβλήτων των ΗΠΑ »

135


ΠΗΓΗ: