θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, February 21, 2015

Tραγούδια των Beatles με φιλοσοφικά θέματα.
Tραγούδια των Beatles με φιλοσοφικά θέματα.
Ιδέες τυλιγμένες σε πιασάρικες μελωδίες

Του Emrys Westacott
Εμπειρογνωμόνων της Φιλοσοφίας

 Τα περισσότερα από τα τραγούδια των Beatles, όπως και τα περισσότερα pop τραγούδια, είναι για την αγάπη. Αλλά η μουσική του συγκροτήματος αναπτύχθηκε, έτσι ώστε το αντικείμενό τους κινήθηκε πέρα από το ​​"Σε αγαπά, ναι, ναι, ναι,» και «θέλω να κρατήσω το χέρι σου». Μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους εκφράζουν, απεικονίζουν, ή συνδέονται με περισσότερες φιλοσοφικές ιδέες.


1. Δεν μπορείτε να αγοράσετε την αγάπη μου.

Δεν μπορείτε να αγοράσετε την αγάπη μου : Μία κλασική δήλωση της παραδοσιακής αδιαφορίας του φιλοσόφου  για τον υλικό πλούτο σε σύγκριση με ό, τι είναι καλό για την ψυχή. Είναι αλήθεια ότι ο Σωκράτης ασχολήθηκε περισσότερο με την αλήθεια και την αρετή από την  "αγάπη" (που όπως το εννοεί το τραγούδι, δεν είναι προφανώς καθαρά πλατωνική). Και αυτό είναι μόνο δίκαιο να σημειωθεί ότι ο Paul αργότερα είπε ότι θα έπρεπε να τραγουδήσει "τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την αγάπη μου" με δεδομένη την εμπειρία του από τη φήμη και την τύχη. Παρόλα αυτά,  το κύριο συναίσθημα, "δεν με νοιάζει πάρα πολύ για τα χρήματα, τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την αγάπη μου", υποστηρίζεται από πολλούς φιλοσόφους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

2.  Ο «άνθρωπος του πουθενά" (Nowhere  Man)

Κλασική περιγραφή κάποιου που είναι και ίσως αισθάνεται τον εαυτό του, να περιπλανάται χωρίς σκοπό και να απεμπλέκεται από τον σύγχρονο κόσμο. Ο Νίτσε σκέφτηκε μια κατάλληλη απάντηση στην απώλεια του νοήματος μετά τον «θάνατο του Θεού» θα είναι ίσως ένα είδος πανικού. Αλλά ο «άνθρωπος του Πουθενά " φαίνεται να αισθάνεται απλώς απαθής.


3. Eleanor Rigby.

Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από έναν διάχυτο ατομικισμό και ο ατομικισμός παράγει, σχεδόν αναπόφευκτα την απομόνωση και τη μοναξιά. Αυτό το τραγούδι του McCartney αποτυπώνει εύστοχα την μοναξιά της γυναίκας που βλέπει άλλοι άνθρωποι να παντρεύονται, αλλά ζει ως το τέλος της ζωής της με τον εαυτό της, έτσι χωρίς φίλους και δεν υπάρχει κανείς στην κηδεία της. Το  «Eleanor Rigby» θέτει το ερώτημα: "Όλοι οι μοναχικοί άνθρωποι, από που προέρχονται; " Πολλοί κοινωνικοί θεωρητικοί θα έλεγαν ότι παράγονται από ένα σύστημα που έχει να κάνει περισσότερο με τον ανταγωνισμό και το εμπόριο παρά από την κοινότητα.

4. "Βοήθεια"

Το «Βοήθεια» (Help) είναι μια συγκινητική έκφραση ανασφάλειας από κάποιον που κάνει τη μετάβαση από την τυφλή εμπιστοσύνη της νεότητας σε μια πιο ειλικρινή και ενήλικη αναγνώριση του πόσο χρειάζεται τους άλλους. Όπου το «Eleanor Rigby» είναι λυπηρό, το «Βοήθεια» είναι αγχωμένο . Στο κάτω - κάτω , είναι ένα τραγούδι για την αυτογνωσία και την αποβολή των ψευδαισθήσεων.

5. Με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος από το «Help», το «Με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου», με την ευχάριστη μελωδία του, εκφράζει την ασφάλεια κάποιου που έχει φίλους. Δεν ακούγεται σαν κάποιος χωρίς μεγάλο ταλέντο ή φιλοδοξίες να αισθάνεται ικανός να τα βγάλει πέρα; Ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκουρος θα το ενέκρινε. Λέει ότι δεν χρειάζονται και πολλά για την ευτυχία, αλλά από εκείνα τα πράγματα που είναι απαραίτητα, μακράν το πιο σημαντικό είναι η φιλία.


6. Στη ζωή μου.

Το «Στη ζωή μου» είναι ένα λεπτό τραγούδι, ένα από τα μεγαλύτερα του Τζον Λένον . Αφορά την επιθυμία να κρατήσει δύο στάσεις μαζί την ίδια στιγμή, ακόμα κι αν κάπως συγκρούονται. Θέλει να κρατήσει στοργικά την  ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά θέλει επίσης να ζήσει στο παρόν και να μην κολλήσει στη μνήμη του ή να δεσμεύεται από αυτήν. Όπως το «Βοήθεια» είναι επίσης ένας προβληματισμός σχετικά με τη διαδικασία να μετακινηθεί πέρα από τη νεότητα του.


7. Χθες.

Το «Χθες", είναι  ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Paul, και προσφέρει μια συναρπαστική αντίθεση στο «Στη ζωή μου.» Εδώ ο τραγουδιστής προτιμά το παρελθόν από το παρόν - Το  "Πιστεύω στο χθες" - είναι εντελώς κλειδωμένο μέσα στον εαυτό του με καμία επιθυμία να έρθει σε συμφωνία με το παρών. Είναι ένα από τα πιο αγαπητά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, με πάνω από 2.000 καταγεγραμμένες εκδόσεις. Τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο πολιτισμό;

8. Hey Jude.

Το «Hey Jude» εκθειάζει την αρετή μίας χαρούμενης, αισιόδοξης, μη κυνικής άποψης για τη ζωή. Ο κόσμος θα εμφανιστεί θερμότερος για κάποιον με μια ζεστή καρδιά ενώ «είναι ένας ανόητος αυτός που το παίζει άνετος, κάνοντας τον κόσμο λίγο πιο κρύο." Μας λέει επίσης, με ένα σεμνό τρόπο, να «ζούμε  επικίνδυνα», όπως το θέτει ο Νίτσε στην  "Η χαρούμενη επιστήμη". Μερικές φιλοσοφίες υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ζεις είναι να καταστήσεις τον εαυτό σου ασφαλή απέναντι στην στενοχώρια ή την ατυχία. Ενώ το Jude μας λέει να είμαστε τολμηροί και να αφήσουμε τη μουσική και την αγάπη να μας διαπεράσει και αυτός είναι ο τρόπος για να γνωρίσουμε τον κόσμο πληρέστερα.


9. "Let It Be"

Το "Let It Be" είναι ένα τραγούδι αποδοχής, ακόμη και παραίτησης. Αυτή η σχεδόν μοιρολατρική στάση είναι αυτό που πολλοί αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι συνιστούν ως την πιο ασφαλή οδό για την ικανοποίηση. Μην αγωνίζεσαι ενάντια στον κόσμο: συμμορφώσου σε αυτόν. Εάν δεν μπορείς να πάρεις  ό, τι θέλεις , τότε να θέλεις αυτό που μπορείς να πάρεις.

____________________________________________________________________________

Beatles Songs With Philosophical Themes
Ideas wrapped up in catchy tunes
By Emrys Westacott
Philosophy Expert

 Most of the Beatles songs, like most pop songs, are about love.  But as the group's music developed, so their subject matter moved beyond "She loves you yeah, yeah, yeah," and "I want to hold your hand."  Some of their finest songs express, illustrate, or connect up with more philosophical ideas

1.  Can't Buy Me Love
Can't buy me love:  A classic statement of the philosopher's traditional indifference to material wealth compared to what is good for the soul.  It is true that Socrates was more concerned with truth and virtue than "love" (which as conceived in the song is presumably not purely Platonic).  And it's only fair to note that Paul later said that they should have sung "money can buy me love" given his experience of fame and fortune. Still, the core sentiment, "I don't care too much for money, money can't buy me love, would be endorsed by many philosophers from ancient times to the present day.

2.  Nowhere Man
Classic description of someone who is, and perhaps feels themselves, to be drifting without purpose in and disengaged from the modern world.  Nietzsche thought an appropriate response to  the loss of meaning following the "death of God" would be a kind of panic.  But the 'Nowhere Man" seems to merely feel listless.

Nowhere man

He’s a real nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans
for nobody.

Doesn’t kave a point of view,
Knows not where he’s going to,
Isn’t he a bit like you and me?
Nowhere Man, please listen,
You don’t know what you’re missing,
Nowhere Man, the world is at your command.

He’s as blind as he can be,
Just sees what he wants to see,
Nowhere Man can you see me at all?
Doesn’t kave a point of view,
Knows not where he’s going to,
Isn’t he a bit like you and me?
Nowhere Man, don’t worry,
Take your time, don’t hurry,
Leave it all till somebody else
lend you a hand.

He’s a real Nowhere Man,
Sitting in his Nowhere Land,
Making all his nowhere plans

3.  Eleanor Rigby
Modern capitalism society is characterized by a pervasive individualism; and individualism produces, almost inevitably isolation and loneliness. This McCartney song poignantly captures the loneliness of woman who witnesses other people getting married but lives to the end of her life by herself, so friendless that there is no-one at her funeral.  'Eleanor Rigby' poses the question: "All the lonely people, where do they call come from?" Many social theorists would say that they are produced by a system that is more concerned with competition and commerce than community.

Eleanor Rigby

Ah, look at all the lonely people
Ah, look at all the lonely people

Eleanor Rigby picks up the rice in the church where a wedding has been
Lives in a dream
Waits at the window, wearing the face that she keeps in a jar by the door
Who is it for?

All the lonely people
Where do they all come from ?
All the lonely people
Where do they all belong ?

Father McKenzie writing the words of a sermon that no one will hear
No one comes near.
Look at him working. Darning his socks in the night when there's nobody there
What does he care?

All the lonely people
Where do they all come from?
All the lonely people
Where do they all belong?

Eleanor Rigby died in the church and was buried along with her name
Nobody came
Father McKenzie wiping the dirt from his hands as he walks from the grave
No one was saved

All the lonely people
Where do they all come from?
All the lonely people
Where do they all belong?

4.  Help
'Help' is a heart-wrenching expression of insecurity felt by someone making the transition from the blind confidence of youth to a more honest and adult recognition of how much he needs others.  Where 'Eleanor Rigby' is sad, 'Help' is anguished.  At bottom, it's a song about self awareness and the shedding of illusions.

Help!

Help, I need somebody,
Help, not just anybody,
Help, you know I need someone, help.

When I was younger, so much younger than today,
I never needed anybody's help in any way.
But now these days are gone, I’m not so self assured,
Now I find I've changed my mind and opened up the doors.

Help me if you can, I’m feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won't you please, please help me.

And now my life has changed in oh so many ways,
My independence seems to vanish in the haze.
But every now and then I feel so insecure,
I know that I just need you like I've never done before.

Help me if you can, I'm feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won't you please, please help me.

When I was younger, so much younger than today,
I never needed anybody's help in any way.
But now these daya are gone, I’m not so self assured,
Now I find I've changed my mind and opened up the doors.

Help me if you can, I'm feeling down
And I do appreciate you being round.
Help me, get my feet back on the ground,
Won't you please, please help me, help me, help me, oh.

5.  With a little help from my friends
At the opposite end of the spectrum from 'Help.' 'With a little help from my friends', with its pleasing melody, expresses the security of someone who has friends. He doesn't sound like someone with any great talents or ambitions; having friends to "get by" with is enough.  The ancient Greek philosopher Epicurus would approve.  He says that not much is necessary for happiness, but of those things that are necessary, the most important by far is friendship. 

A little help from my friends

A little help from my friends
What would you think if I sang out of tune,
Would you stand up and walk out on me.
Lend me your ears and I'll sing you a song,
And I'll try not to sing out of key.
I get by with a little help from my friends,
I get high with a little help from my friends,
Going to try with a little help from my friends.
What do I do when my love is away.
(Does it worry you to be alone)
How do I feel by the end of the day
(Are you sad because you’re on your own)
No I get by with a little help from my friends,
Do you need anybody,
I need somebody to love.
Could it be anybody
I want somebody to love.
Would you believe in a love at first sight,
Yes I'm certain that it happens all the time.
What do you see when you turn out the light,
I can’t tell you, but I know it’s mine.
Oh I get by with a little help from my friends,
Do you need anybody,
I just need somebody to love,
Could it be anybody,
I want somebody to love.
I get by with a little help from my friends,
Yes I get by with a little help from my friends,
With a little help from my friends.


6.  In My Life
'In My Life' is a subtle song, one of John Lennon's greatest.  It's about wanting to hold two attitudes together at the same time, even though they somewhat conflict.  He wants to hold onto his affectionate remembrance of the past; but he also wants to live in the present and not be stuck in his memories or bound by them. Like 'Help' it's also a reflection on the process of moving beyond one's youth.

In my life

There are places I’ll remember
All my life though some have changed
Some forever not for better
Some have gone and some remain
All these places have their moments
With lovers and friends I still can recall
Some are dead and some are living
In my life I’ve loved them all

But of all these friends and lovers
There is no one compares with you
And these memories lose their meaning
When I think of love as something new
Though I know I’ll never lose affection
For people and things that went before
I know I’ll often stop and think about them
In my life I love you more

Though I know I’ll never lose affection
For people and things that went before
I know I’ll often stop and think about them
In my life I love you more
In my life I love you more

7.  Yesterday
'Yesterday,' one of Paul's most famous songs, offers a fascinating contrast with 'In My Life.' Here the singer prefers the past to the present--"I believe in yesterday"--and is completely locked inside it with no desire to come to terms with the present at all.  It's one of the most covered songs ever written, with over 2,000 versions recorded.  What does that say about contemporary culture?

Yesterday

Yesterday, all my troubles seemed so far away
Now it looks as though they’re here to stay
Oh, I believe in yesterday.

Suddenly, I’m not half to man I used to be,
There’s a shadow hanging over me.
Oh, yesterday came suddenly.

Why she had to go I don’t know she woldn’t say.
I said something wrong, now I long for yesterday.

Yesterday, love was such an easy game to play.
Now I need a place to hide away.
Oh, I believe in yesterday.

8.  Hey Jude
'Hey Jude' extols the virtue of a cheerful, optimistic, uncynical outlook on life.  The world will appear a warmer place to someone with a warm heart, while "it's a fool who plays it cool, by making this world a little colder." It also tells us, in a modest way, to "live dangerously," as Nietzsche puts it in The Gay Science. Some philosophies argue that the best way to live is to render oneself secure against heartache or misfortune.  But Jude is told to be bold, and let music and love under his skin, for that's the way to experience the world more fully.

Hey Jude
Hey Jude, don't make it bad.
Take a sad song and make it better.
Remember to let her into your heart,
Then you can start to make it better.

Hey Jude, don't be afraid.
You were made to go out and get her.
The minute you let her under your skin,
Then you begin to make it better.

And anytime you feel the pain, hey Jude, refrain,
Don't carry the world upon your shoulders.
For well you know that it's a fool who plays it cool
By making his world a little colder.

Hey Jude, don't let me down.
You have found her, now go and get her.
Remember to let her into your heart,
Then you can start to make it better.

So let it out and let it in, hey Jude, begin,
You're waiting for someone to perform with.
And don't you know that it's just you, hey Jude, you'll do,
The movement you need is on your shoulder.

Hey Jude, don't make it bad.
Take a sad song and make it better.
Remember to let her under your skin,
Then you'll begin to make it
Better better better better better better, oh.
Naaa na na nananana, nanananaaa hey Jude...

9.  Let It Be
'Let It Be' is a song of acceptance, even of resignation. This almost fatalistic attitude is one that many ancient philosophers recommended as the surest route to contentment.  Don't struggle against the world: conform yourself to it.  If you can't get what you want, want what you can get.

Let it be

When I find myself in times of trouble
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be.
And in my hour of darkness
She is standing right in front of me
Speaking words of wisdom, let it be.

Let it be, let it be, let it be, Let it be
Whisper words of wisdom, let it be.

And when the broken hearted people
Living in the world agree,
There will be an answer, let it be.
For though they may be parted there is
Still a chance that they will see
There will be an answer, let it be.

Let it be, let it be, let it be, let it be, Yeah
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper Words of Wisdom, Let it be

Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper Words of Wisdom, Let it be

And when the night is cloudy,
There is still a light that shines on me,
Shine on until tomorrow, let it be.
I wake up to the sound of music
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be.
Let it be, let it be, let it be, let it be.
There will be an answer, let it be.
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be.

http://philosophy.about.com/od/Philosophy101/