θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, March 16, 2014

Οι περιπέτειες του Απόλλωνα της Γάζας!
Για να τον βεβηλώσουν μάλιστα τον φωτογράφισαν πάνω σε σεντόνι με ....στρουμφάκια!
 

Οι περιπέτειες του Απόλλωνα της Γάζας!


Πέρυσι ανεκαλύφθη στην Παλαιστίνη αρχαίο ελληνικό ορειχάλκινο άγαλμα του θεού Απόλλωνος, του 5ου πΧ αι., α­κέραιο και με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Το άγαλμα παραμένει ακόμη σε περιβάλλον ανοιχτό και οξειδώνεται και καταστρέφεται διότι η Παλαιστινιακή αρχή δεν δύναται να το συντηρήσει και ζητεί βοήθεια έξωθεν. Καλούνται η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και η ΟΥΝΕΣΚΟ να παρέμβουν αμέσως, να σταλεί κλιμάκιο συντηρη­τών και αρχαιολόγων να σώσουν το μοναδικό αυτό έργο, για το μέλλον της ανθρωπότητας!
Πολλά γράφτηκαν τελευταία για το άγαλμα, αλλά η πραγματική ιστορία περιέ­χει ακόμη περισσότερη περιπέτεια και κυρίως, γύρω από τον τρόπο ε­ξεύρεσής του και την μετέπειτα πορεία του. Ήταν χαμένο για αιώ­νες και θεωρείται λόγω του υλικού του και της εποχής του, ένα σπά­νιο, μπρούντζινο άγαλμα του θεού Απόλλωνα, ηλικίας τουλάχιστον 2.000, ίσως ακόμα και 2.500 ετών. Βρέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας α­πό έναν 26χρονο παλαιστίνιο ψαρά, τον Τζουντάτ Γκραμπ - υπο­στηρίζει πως εντόπισε τον περασμένο Αύγουστο το άγαλμα στα αβαθή νερά, μόλις 100 μέτρα από τις ακτές, λίγο βορειότερα από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Αρχικά νόμιζε ότι ήταν κάποιο ά­σχημα καμένο πτώμα, όταν όμως βούτηξε συνειδητοποίησε την αλή­θεια. Χρειάστηκε, όπως είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ, τέσσερις ώρες για να το βγάλει, με τη βοήθεια συγγενών του, στη στεριά. Και η μητέρα του δεν χάρηκε καθόλου βλέποντας τον γυμνό Απόλλωνα να μπαίνει στο σπίτι της. "Τι συμ­φορά είναι αυτή που έφερες μαζί σου!" είπε στον γιο της απαιτώ­ντας να καλυφθούν τα γεννητικά του όργανα. 
  Θεωρώντας ότι ίσως ήταν φτιαγμένο από χρυσό, ο Γκραμπ λέει πως έκοψε ένα δάχτυ­λο του αγάλματος για να το πάει σε έναν ειδικό να το εκτιμήσει. Χω­ρίς να το γνωρίζει, ένας αδελφός του έκοψε ακόμα ένα δάχτυλο. Σύ­ντομα, όμως πήραν την κατάστα­ση στα χέρια τους πιο υποψιασμέ­νοι συγγενείς που ανήκουν σε μια πολιτοφυλακή της Χαμάς και σε κάποιο στάδιο ο μπρούντζινος Α­πόλλων εμφανίστηκε στον ιστότοπο eBay, με τιμή εκκίνησης τα 500.000 δολάρια και τον πωλητή να επισημαίνει στους υποψήφιους αγοραστές ότι πρέπει να τον παραλάβουν από την (αποκλεισμένη, ουσιαστικά) Γάζα.
Το κατά πόσο πράγματι παρουσιά­στηκαν επίδοξοι αγοραστές δεν εί­ναι σαφές. Η κυβέρνηση της Χαμάς πάντως έμαθε τα καθέκαστα και διέταξε την αστυνομία να κατασχέ­σει το άγαλμα. Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού της Γάζας δηλώνουν πως ο Απόλλων δεν πρό­κειται να εκτεθεί στο κοινό έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για την ταυτοποίηση αυτού που επεχείρησε να το πουλήσει. Ο διευθυντής αρχαιολογίας του υπουργείου, Αχμέντ αλ Μπουρς, υπόσχεται πως όταν διευθετηθεί το ζήτημα ο Γκρα­μπ θα λάβει την αμοιβή που διεκδικεί για το δώρο που όπως λέει "του έκανε ο Θεός". Και όταν η αστυνο­μία παραδώσει το άγαλμα στο υ­πουργείο, θα γίνουν οι απαραίτη­τες εργασίες αποκατάστασης και ο μπρούντζινος Απόλλωνας θα εκτε­θεί στη Λωρίδα της Γάζας. "Διεθνή ιδρύματα έχουν έρθει σε επαφή μα­ζί μας προτείνοντας τη βοήθειά τους στη διαδικασία της αποκατά­στασης" λέει για να προσθέσει ότι το Λούβρο καθώς και ένα μουσείο στη Γενεύη θέλουν να το νοικιά- σουν. "Είναι ένας πολύτιμος θησαυ­ρός, μια σημαντική αρχαιολογική α­νακάλυψη". Ως προς αυτό, ο Ζαν- Μισέλ ντε Τεραγκόν, ιστορικός στη Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ, είναι απολύτως σύμ­φωνος. "Είναι μοναδικό. Θα έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο είναι ανε­κτίμητο. Είναι σαν να ρωτάει κά­ποιος ποια είναι η αξία της Μόνα Λίζα. Είναι πολύ, πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα άγαλμα από μέταλλο, ό­χι μάρμαρο ή πέτρα" δήλωσε. Βάση της άριστης κατάστασης στην ο­ποία βρέθηκε ο μπρούντζινος Α­πόλλων, όμως, ο Τεραγκόν θεωρεί πως βρέθηκε στη στεριά και όχι στη θάλασσα - και πως η αλήθεια αποκρύπτεται ώστε να αποφευ­χθούν αντιδικίες περί κυριότητας.

Η Χαμάς ζήτησε να ράψουν σώβρακο για το άγαλμα του Απόλλωνα. Για αυτό εξαφανίσανε το άγαλμα με το που το βρήκανε 

Το άγαλμα του θεού Απόλλωνα που  ανακαλύφθηκε στη Γάζα και του οποίου η ηλικία υπολογίζεται ότι είναι 2.500 ετών, η ηγεσία της Ισλαμικής Οργάνωσης των Παλαιστινίων- Χαμάς δεν έχει ενθουσιασθεί καθόλου από το «άσεμνο άγαλμα».

 Σύμφωνα με τους ισλαμιστές, τα άσεμνα μέρη του αγάλματος θα πρέπει να καλυφθούν ώστε να μην φαίνεται ο φαλλός του Έλληνα Θεού, και θα πρέπει, να φορέσει, ίσως, ένα εσώρουχο.

Σύμφωνα με τις ξένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης η μορφή του Απόλλωνα είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο σε φυσικό μέγεθος (170 εκατοστά). Το άγαλμα ζυγίζει περίπου μισό τόνο, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.