θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, January 25, 2014

Η ΑΘΕΟΥΠΟΛΙΣ - Η αδιανόητη πόλη.ΑΘΕΟΥΠΟΛΙΣ - Η αδιανόητη πόλη.    

Η Κυρηναϊκή Πεντάπολις αποτελείτο από τις πόλεις Κυρήνη , Βερενίκη , Αρσινόη , Πτολεμαΐδα και Απολλωνία . Οι σοφοί της Κυρηναϊκής Σχολής θεώρησαν πως ήταν ικανοί να προσφέρουν ακόμη μια πόλη η οποία θα θεμελιωνόταν επί των αρχών της φιλοσοφίας τους και την οποία θα ονόμαζαν
Πρώτα κατάρτησαν έναν κατάλογο με τα κτίρια που θα εξόριζαν από την καινούρια τους πόλη και τα οποία είχαν σχέση με κάποιον θεό . Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως ο κατάλογος αυτός ήταν ιδιαιτέρως εκτενής και συμπεριελάμβανε από τα προφανή κτίρια των ναών , των ιερών και των βωμών , έως και αυτά τα οποία δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό τους πως είχαν κάποια σχέση , όπως οι κατοικίες , αφού στο κέντρο τους έχουν βωμό της Εστίας , οι δημόσιες κρήνες , αφού οι αρχαίοι τις ονόμαζαν Νυμφαία , καθώς ήταν αφιερωμένες σε κάποια Νύμφη .
Ακόμη και τα νεκροταφεία στα οποία τιμούσαν τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη .
Οι σοφοί της Κυρήνης βρέθηκαν σε μεγάλη αμηχανία και σε αδιέξοδο . Η δημιουργία πόλεως που να παραβλέπει το ιερόν , και το θείον δεν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί .
Οι σοφοί μας όμως δεν ήταν δυνατόν να σκοντάψουν σε τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες . Έτσι δημιούργησαν , ως πρωτοπόροι της Αθεΐας , την αδιανόητη πόλη .
Η πόλη αυτή δεν είχε ναούς , βωμούς , ιερά , κανένα κτίριο μυστηριακής λατρείας .
Δεν είχε στάδιο , διότι εκεί λατρεύοντο Έλληνες Θεοί . Δεν είχε γυμναστήρια γιατί εκεί ετιμώντο ο Ερμής και ο Ηρακλής . Δεν είχε βιβλιοθήκη διότι εκεί ετιμώντο η Θεά της Σοφίας Αθηνά και οι Μούσες . Δεν είχε θέατρο διότι εκεί ετιμάτο ο Διόνυσος . Δεν είχε αρχείο διότι εκεί ετιμάτο η Μητέρα των Θεών , εξ’ ου και ονομαζόταν Μητρώο .   
Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε τον μακρύ κατάλογο όλων αυτών που δεν είχε , αφού έμοιαζε να είναι μια κενή πόλη . Είχε όμως τείχη τόσο υψηλά , που καμμία άλλη πόλη του κόσμου δεν είχε ευτυχήσει να έχει . Επειδή η Κυρηναϊκή φιλοσοφία ήταν βαθιά ριζοσπαστική οι κανόνες που θεσπίστηκαν εισέδυαν σε κάθε κοινωνική και ιδιωτική σχέση . Έτσι στην πόλη αυτή καταργήθηκε η ιδιοκτησία , ο ανταγωνισμός το νόμισμα , ο πατριωτισμός , ο στρατός , και η εμπιστοσύνη . 
Εξαιτίας της κατάργησης του πατριωτισμού καταργήθηκε ο Στρατός ως αναχρονιστικός και οπισθοδρομικός θεσμός . Επειδή όμως δεν υπήρχε κανένας ψυχικός η ιερός θεσμός που να συνδέει τους πολίτες αυτής της πόλης , για να κατορθώσουν να κρατήσουν την συνοχή της , θέσπισαν νόμους και θεσμούς , αδιανόητους και απάνθρωπους . Τα παιδιά έπρεπε να καταδίδουν τους γονείς , οι δάσκαλοι τους μαθητές και οι γείτονες τους γείτονές τους .
Αποτέλεσμα ήταν ένα σκοτεινό σύννεφο καχυποψίας να καλύπτει μονίμως την πόλη . Αυτό το ζοφερό περιβάλλον διατηρήθηκε , ώσπου κάποια στιγμή εμφανίστηκαν οι Ρωμαίοι έξω από τα τείχη της πόλεως . Οι πολίτες συνεπείς στις αρχές του κοσμοπολιτισμού που διδάσκονταν με μεγάλη επιμέλεια στα σχολεία της πόλεως , θεώρησαν υποχρέωσή τους να πουλήσουν στους Ρωμαίους όποια πληροφορία θεωρούσαν χρήσιμη και με τα χρήματα που έπαιρναν ήταν πρόθυμοι να εγκατασταθούν σε μία οποιαδήποτε άλλη πόλη .   
Επειδή όμως στο μάθημα αυτό του κοσμοπολιτισμού μάλλον θα πήραν όλοι άριστα , όλοι οι πολίτες ήταν πρόθυμοι να προδώσουν την πόλη , με αποτέλεσμα η τιμή της προδοσίας να πέσει πολύ χαμηλά . Οι Ρωμαίοι αποκτώντας με τον τρόπο αυτόν όλα τα μυστικά της πόλης και μην βρίσκοντας καμμία αντίσταση καθόσον στρατός δεν υπήρχε , εισήλθαν στην πόλη ένα μεσημέρι , κάτω από τον καυτό ήλιο της Κυρήνης και κατέσφαξαν όλον τον πληθυσμό της , και αρνήθηκαν να πάρουν αιχμαλώτους για να τους πουλήσουν ως δούλους , διότι θεώρησαν ότι η πόλη αυτή δεν είναι πόλη αλλά ένας καρκινικός όγκος και οι πολίτες της καρκινώματα , που αν τους έστελναν σε άλλες πόλεις θα τις κατέστρεφαν .
Έτσι συμπεριφέρθηκαν ως χειρουργοί , αφαίρεσαν από την χώρα της Κυρήνης τον καρκινικό αυτόν όγκο και καυτηρίασαν την περιοχή . Γκρέμισαν ότι στεκόταν όρθιο , όργωσαν τον τόπο και έριξαν επάνω του άφθονο αλάτι , ώστε να μην φυτρώσει τίποτε .
Όσο καλός όμως κι αν ήταν ο χειρουργός δεν κατάφερε να καυτηριάσει πλήρως όλη την περιοχή , καθώς τα καρκινώματα είχαν κάνει μετάσταση στις γύρω πόλεις . Τα λίγα και μικρά καρκινώματα ήταν ικανά να μολύνουν ολόκληρη την Πεντάπολη και σήμερα στην περιοχή να μην βλέπουμε παρά μόνον ερείπια .