θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, November 10, 2013

ΑΡΧΑΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ένας Αβδηρίτης (σήμερα θα λέγαμε Πόντιος) που ήθελε να γίνει γιατρός, συνάντησε κάποτε 3 Επικούρειους.Ένας Αβδηρίτης (σήμερα θα λέγαμε Πόντιος) που ήθελε να γίνει γιατρός, συνάντησε κάποτε 3 Επικούρειους.

Εμείς έχουμε την καλλίτερη Ιατρική σχολή του λένε οι  Επικούρειοι. Είναι πανεύκολη και έχει την πανάκεια που την λέμε τετραφάρμακο. Στην Επικουρική  σχολή θα διαβάσεις ένα μόνον βιβλίο.  Άν πας στους  Αριστοτελικούς πρέπει να διαβάσεις 400 περίπου  βιβλία, άσε που ο Αριστοτέλης διδάσκει την μετριότητα. Στους Πλατωνικούς είσαι υποχρεωμένος να διαβάσεις άλλα τόσα βιβλία,  άσε που ο Πλατων είναι ένας ελεεινός ιδεαλιστής αφού διδάσκει την αντανάκλαση, της άυλης ιδέας "άλογο". 
Πράγματι ο Αβδηρίτης γράφτηκε στην σχολή των  Επικούρειων και σε μία εβδομάδα πήρε το πτυχίο και την τετραφάρμακο.  Περήφανος γιατρός τώρα, πήγε στην πατρίδα του στα Άβδηρα να ασκήσει την Επικούρεια ιατρική. Έγινε τόσο διάσημος γιατρός που έρχονταν να τον επισκευθούν ασθενείς και από τα μέρη του Πόντου. 
Μετά από ένα χρόνο ο Πέρσης βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης, διαπίστωσε πως ο πληθυσμός του βασιλείου του μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Βάζει τους ανθρώπους του να ψάξουν την αιτία και αυτοί  του φέρνουν μπροστά του τον Αβδηρίτη Επικούρειο γιατρό.
Γιατί μου εξόντωσες τον μισό  πληθυσμό; τον ρωτά.
Εγώ δεν έκανα τίποτε άλλο από το να εφαρμόσω την  Επικούρεια ιατρική του λέει. Τους δίνω να πιούν την  τετραφάρμακο και να το μπουκάλι.
Παίρνει ο βασιλιάς το μπουκάλι διαβάζει στην πίσω ετικέτα τα συστατικά:  Άφοβον ο θεός, ανύποπτον ο θάνατος και ταγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευκαρτέρητον. (Φιλόδημος) .

Όταν γυρίζει στην μπροστά ετικέτα  διαβάζει: “ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟΝ”.