θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, October 05, 2013

"Οι Νοτιοσλάβοι ήθελαν και θέλουν τη Θεσσαλονίκη""Oι Νοτιοσλάβοι ήθελαν και θέλουν τη Θεσσαλονίκη"

EΛΛΗNIΚΟ  Παρατηρητήριο

Συνέντευξη του Σέρβου Στρατηγού Καπίτσιτς

Οι Νοτιοσλάβοι προσπάθησαν να έρθουν σε σύγκρουση με την Ελλάδα, επειδή πίστευαν, ότι θα μπορούσαν να κατακτήσουν την περιοχή της Θεσσαλονίκης, λέει ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, στρατηγός Γιόβο Καπίτσιτς.
Πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, ο Σέρβος στρατηγός, και υπενθυμίζει, σα­φώς, ότι η Γιουγκοσλαβία τροφοδότησε με ό­πλα και εξοπλισμό τους αντάρτες του "Ελλη­νικού Δημοκρατικού Στρατού". Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά η νοτιοσλαθική τηλεόραση "Κανάλ 5".
Οι δύο βασικοί λόγοι που παρενέβαινε η Γιουγκοσλαβία στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ήταν οι πιέσεις που ασκούσε η Σοβιετική Ένω­ση αλλά και οι απαιτήσεις των Νοτιοσλάβων στα Σκόπια.
«Οι Νοτιοσλάβοι των Σκοπίων προσπάθη­σαν να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα, γιατί πίστευαν άτι θα καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη και την γύρω από αυτήν περιο­χή», λέει ο πρώην στρατηγός σε συνέντευξη του στο ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων και στο ερώ­τημα αν η ιδέα αυτή στηρίχθηκε από τα μέλη του Κομμουνισικού Κόμματος των Σκοπίων, ο Κα­πίτσιτς απαντά:
«Σίγουρα. Υπήρχαν φιλοδοξίες που εκφρά­ζονταν ανοικτά από τα όργανα του κόμματος, αλλά απέφευγαν να το δηλώσουν δημόσια. Θέ­λουν και τώρα, αλλά και τότε. Η ιδέα υπήρχε πάντα».
Αναφερόμενος στις σχέσεις των Σκοπίων με το Βελιγράδι, είπε ότι για να καθησυχάσουν τα μέλη του κόμματος της Νοτιοσλαβίας, η Γιου­γκοσλαβία αποφάσισε να παρέμβει στον ελλη­νικό "εμφύλιο πόλεμο", πρώτα με το άνοιγμα των νοσοκομείων και συνέχισε κατόπιν με μεγα­λύτερη παρέμβαση, αλλά συνάντησε τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών.
«Η πολιτική ηγεσία της Γιου­γκοσλαβίας, θεωρούσε ότι η λαϊ­κή εξέγερση στην Ελλάδα, δεν εί­χε καμία πιθανότητα επιτυχίας. Η Δύση, εξάλλου, δεν θα επέτρεπε ποτέ η Ελλάδα να τεθεί υπό την αιγίδα της Σοβιετικής Ένωσης. Τα γνωρίζαμε αυτά, αλλά έ­πρεπε να εμπλακούμε (στον ελληνικό "εμφύ­λιο") λόγω της Σοβιετικής Ένωσης και των Νο­τιοσλάβων (που ήθελαν τη Θεσσαλονίκη)», θα πει ο πρώην στρατηγός και στενός συνεργάτης του Τίτο και θα συμπληρώσει ότι όπλα από το πρώην σοβιετικό μπλοκ έφθαναν στην Ελλάδα (για τον "Δημοκρατικό Στρατό") μέσω της Γιου­γκοσλαβίας.
«Τα όπλα -κυρίως του πεζικού- προέρχο­νταν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρου­μανία, Τσεχία, Ουγγαρία), συγκεντρώνονταν σε ένα παλιό εργοστάσιο, μεταξύ Βελιγραδίου και Πάντσεβο. Συσκευάζονταν σε κιβώτια από αν­θρώπους μας με μεγάλη μυστικότητα και φορτώνονταν σε φορτηγό και το βράδυ με τη συ­νοδεία πρακτόρων μας, της UDΒΑ, μέσω Σκοπίων έφθαναν στην Μπίτολα και από εκεί μετα­φέρονταν στα σύνορα για τους Έλληνες», λέει ο Καπίτσιτς.
Σημειώνει, ακόμη, ότι η βοήθεια προς το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ήταν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα, που έφθαναν με τον ίδιο τρόπο στα ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό, η Γιου­γκοσλαβία φιλοξένησε περίπου 10 χιλιάδες παι­διά από την Ελλάδα, τα οποία αργότερα έστειλε στις γειτονικές χώρες, όπως στη Τσεχική Δημο­κρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
«Δεν πιστεύω ότι κάποια από τα παιδιά αυτά παρέμειναν στη Γιουγκοσλαβία», σχολίασε ο 95 χρόνος Γιόβο Καπίτσιτς.