θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, March 04, 2012

«Ενθυμήματα Κωνσταντίνου Μπόνη, Νομάρχου Φλωρίνης 1941 -1944»Εφημερίς «ηχώ» (Φλωρίνης) Τετ. 1.2.2012

Κεφάλαιο: «Κατάθεσις της Ευδοκίας Τία, κατοίκου Κλεισούρας, τραυματισθείσης υπό Γερμανών στρατιωτών κατά την Πυρπόλησιν
της Κλεισούρας»
Ο Μπόνης παρουσιάζει την κατάθεση της Ευδοκίας Τία (δεν αναφέρει πού, πότε και σε ποια αρχή έγινε). Σύμφωνα με την κατάθεση, στις 5 Απριλίου 1943, οι αντάρται είχαν κυκλώσει την Κλεισούρα και επυρπόλησαν δυο Γερμανικά αυτοκίνητα που εκινούντο προς Αμύνταιο. Το πρωί, άνδρες της Κωμόπολης - φοβούμενοι προφανώς αντίποινα-φεύγουν προς Βαρικό. Το απόγευμα περί ώραν 5ην μ.μ. δυο γελαστοί Γερ­μανοί στρατιώτες διατάσσουν την Ευδοκία και την γειτόνισσα της Κατίνα να κατέβουν στο υπόγειο του σπιτιού της, τις πυροβολούν πισώπλατα, η Ευδοκία, βαριά τραυματισμένη επιζεί, Όμως δεν επιζούν από τη ναζι­στική κτηνωδία πλέον των διακοσίων κατοίκων όλων των ηλικιών που εκτελούνται. Σύμφωνα με την κατάθεση της Ευδοκίας, οι Γερμανοί στρα­τιώτες άρχισαν τους πυροβολισμούς «περί ώραν 5-5.30 μ.μ. και εσταμάτησαν την 9ην εσπερινήν της αυτής ημέρας».

Κεφάλαιο: «Πρωτόκολλον εκταφής των παρά των Βουλγαρικών στρατευμάτων κατακρεουργηθέντων επτά κατοίκων Φλάμπουρου εν τη περιοχή του Αμμοχωριου»
Στις 13-2-1944 στις 10 το πρωί έγινε εκταφή 7 πτωμάτων. Οι ατυχείς αυ­τοί Φλαμπουριώτες συνελήφθησαν στις 6-2-44 από τους Βούλγαρους και εκτελέστηκαν έξω από το Αμμοχώρι από 7/2/44 μέχρι 10/2/44. Κατά την εκταφή παρίσταντο οι:
α) Μπόνης Κων/νος - Νομάρχης
β) Σωτηρίου Ιωάννης - Ταγματάρχης - Διοικητής Χωροφυλακής Φλω­ρίνης
γ) Στυλιάδης Χρήστος - Πρόεδρος της κοινότητος Φλάμπουρου
δ) Καλχίκι Αλέξανδρος - Ανθ/στης Χωρ/κης Εκστρατείας
ε) Πούσι Όσβαλντ - Ειδικός διερμηνέας του φρουραρχείου.
Στο κείμενο γίνεται λεπτομερής περιγραφή της κατάστασης των πτωμά­των, από την οποία φαίνεται ότι η θανάτωση έγινε με ιδιαιτέρως βίαιο και βάρβαρο τρόπο (σφόδρα χτυπήματα με υποκόπανο όπλων-τραύματα ξι­φολόγχης στους οφθαλμούς, πυροβολισμοί στο πρόσωπο...).

Κεφάλαιο: «Σύλληψις προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέως κοινότητος Παπαγιάννη υπό βουλγαρικού στρατού εν Φλωρίνη»
Γράφει ο Μπόνης: «Η Βουλγαρική προπαγάνδα επί τη ευκαιρία της ανα­λήψεως προσωρινώς της ασφαλείας της υπαίθρου επί τω Νομώ Φλωρί­νης, υπό του Βουλγαρικού Στρατού έθεσεν ως πρόγραμμα της την εξόντωσιν παντός ζωηρού Ελληνικού παράγοντος κυρίως της υπαίθρου». Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκαν πρόεδροι και παράγοντες των κοινοτήτων - μεταξύ αυτών ο πρόεδρος, αντιπρόεδρος και Γραμματέας της κοινότητας Παπαγιαννη οι οποίοι για να προφυλαχθούν κατέφευγον στην πόλη της Φλώρινας. Στη Φλώρινα εκρατούντο υπό των Βουλγάρων μερικοί κάτοι­κοι από τον Άγιο Αθανάσιο (Τσέγανι) τους οποίους επιβίβασαν στο τρένο με σκοπό να τους εγκλείσουν σε στρατόπεδο. Η διαμαρτυρία του Μπόνη προς τον Γερμανό φρούραρχο είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη Φλώρινα οι παρανόμως συλληφθέντες από τη Σκύδρα, επιβιβασθέντες σε αμαξοστοιχία. Το κεφάλαιο αυτό κλείνει ως εξής: «Ήτο μοιραίον ο τόσο ζω­ηρός και θερμός πατριώτης, πρόεδρος κοινότητας Παπαγιαννη Θ.Τσάφκας να φονευθή υπό νάρκης των συμμοριτών εις ην προσέκρουσε το κάρρον εφ'ου επέβαινεν...».

Υ.Γ. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.
Γερμ. Θαν