θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Wednesday, February 08, 2012

Τις ημύνθη περί πάτρης
Τις ημύνθη περί πάτρης

Και τι πταίει η γλαυξ , η θρηνούσα επί ερειπίων ; Πταίουν οι
Πλάσαντες τα ερείπια . Και τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος .
Αυτοί οι πολιτικοί , αυτοί οι βουλεπταί , εκατάστρεψαν το έθνος , ανάθεμά τους . Κάψιμο θέλουν όλοι τους ! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε "αθεώνουν" οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι .
Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δυο κόμματα , τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια» , δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά , απέναντι , καθώς τους είπαν , και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα , διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού , σύμφωνα με τον λογαριασμόν , ον ήθελαν παρουσιάσουν .
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει τη φυγοπονίαν , την θεσιθηρίαν , τον τραμπουκισμόν , τον κουτσαβακισμόν , την εις τους νόμους απείθειαν . Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων , στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού ……
Μεταξύ των δυο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθορά , θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον .
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών , η εθνική αγωγή , η χρηστή διοίκησις , η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού , του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος και η πρόληψις της χρεοκοπίας .


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην εφημερίδα «Ακρόπολις» 115 χρόνια πριν …