θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Saturday, August 20, 2011

Τέλλος Άγρας
Άγρας» καπετάν (Τέλλος, Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός)•

μακεδονομάχος, από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα (Ναύπλιο 1881 -Τέχοβο, σημ. Καρυδιά, 1907). Το 1901 τελείωσε τη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αμέσως κατατάχθηκε εθελοντής στα στρατιωτικά σώματα που αγωνίζονταν στη Μακεδονία εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Ο καπετάν Άγρας, θερμός υποστηρικτής της ιδέας ότι η ελληνική ψυχή της Μακεδονίας θα αφυπνιζόταν μόνο με τη δράση, πολέμησε κυρίως στην περιοχή Βερμίου• το 1906 έγινε αρχηγός του στρατιωτικού τμήματος της παραπάνω περιοχής.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή του νεαρού ανθυπολοχαγού στις σκληρές μάχες για την εκκαθάριση της λίμνης των Γιαννιτσών, η οποία λόγω της φυσικής θέσης της και των βουλγαρικών οχυρώσεων είχε καταστεί Ο μακεδονομάχος οχυρό απροσπέλαστο.
Στις μάχες αυτές ο Άγρας τραυματίστηκε, ενώ παράλληλα προσβλήθηκε από ελονοσία. Τότε το κέντρο του Αγώνα (Αθήνα) διέταξε την αντικατάσταση του από τον αξιωματικό Δουμπιώτη.

Πριν αναχωρήσει, ο καπετάν Άγρας θέλησε να συναντηθεί με τους αρχηγούς των βουλγαρικών τμημάτων της περιοχής, Κασάψεφ και Ζλατάν, με σκοπό να τους εξαγοράσει ή να τους πείσει να στραφούν ενωμένοι κατά των Τούρκων.

Παρά την αντίδραση των Ναουσαίων προκρίτων δέχτηκε να συναντηθεί με τους Βουλγάρους σε ουδέτερο έδαφος, συνοδευόμενος μόνο από έναν σύντροφο του. Οι Βούλγαροι, παρά τις διαβεβαιώσεις τους, συνέλαβαν αμέσως τους δυο μαχητές και, αφού επί μία εβδομάδα τους περιέφεραν στα χωριά της περιοχής, τους απαγχόνισαν στους κλάδους μιας καρυδιάς που βρισκόταν κοντά στο χωριό Τέχοβο (7 Ιουνίου 1907). Ο θάνατος του καπετάν Αγρα είχε ως αποτέλεσμα την ένταση του Μακεδόνικου Αγώνα. Ο κλάδος της καρυδιάς απ' όπου κρεμάστηκαν οι δυο μαχητές φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο στις αίθουσες της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Εδέσσης. Το χωριό Τέχοβο, σε ανάμνηση του τραγικού θανάτου των δύο παλικαριών, μετονομάστηκε αργότερα Καρυδιά, ενώ το χωριό Βλάντοβο, όπου τάφηκε ο καπετάν Άγρας, μετονομάστηκε Άγρας.