θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Sunday, July 10, 2011

Οικονομικές Θεωρίες, Αρχές Διοίκησης & Αρχαία Ελληνική Σκέψη


book1Έγραψα το βιβλίο αυτό επειδή έχω την εντύπωση πως στη χώρα μας υστερούμε πολύ σε γνώσεις για ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν την οικονομική λειτουργία και συμπεριφορά αλλά και πως οι περισσότεροι γνωρίζουν πολύ λίγα για την ανεκτίμητη προσφορά της αρχαίας ελληνικής σκέψης και πράξης στις σύγχρονες κοινωνίες όλου του κόσμου. Διαβάζοντας το έργο αυτό πολλοί θα εκπλαγείτε από την απίθανη διορατικότητα, πρωτοπορία και μοναδικότητα της σκέψης των προγόνων μας. Θέλησα επίσης να μεταφέρω στον αναγνώστη εκείνες τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που έκρινα ότι είναι χρήσιμες και απαραίτητες σε όσους ασχολούνται ή απλώς ενδιαφέρονται για τα οικονομικά, την οικονομική πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη λειτουργία των αγορών, το χρηματιστήριο και τη διοίκηση στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αλλά και για τα θεμελιώδη ζητήματα στην οικονομική σκέψη. Δηλαδή το έργο αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν την περιέργεια και την όρεξη να μάθουν κάτι παραπάνω γι’ αυτά τα θέματα.

Ο κόσμος που έρχεται είναι γεμάτος από ευκαιρίες! Περισσότερα κράτη και λαοί δίνουν τη μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία, αφήνοντας πίσω τους δεκαετίες (ή και αιώνες) απολυταρχικής διακυβέρνησης. Η απελευθέρωση των αγορών και του εμπορίου, η πιο ελεύθερη κίνηση ανθρώπων, γνώσεων, κεφαλαίων και τεχνολογίας, η ανάπτυξη νέων τεράστιων αγορών, όπως η Κίνα (που αυξάνει το εθνικό της εισόδημα με ρυθμούς της τάξης του 10% ετησίως και σε είκοσι πέντε χρόνια θα έχει περίπου το ίδιο ΑΕΠ με την Ιαπωνία), η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των κρατών της Nοτιοανατολικής Ασίας, η οικονομική ολοκλήρωση μέσα στον χώρο της δικής μας Ευρώπης, οι νέες τεχνολογίες, που επιτρέπουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες, σε γνώσεις, σε πελάτες και αγορές, δίνουν σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα να αναπτύξει τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά του, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Όλα αυτά αποτελούν μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για εμάς τους Έλληνες. Η ιστορία μας, η πνευματική μας κληρονομιά, η αρχαία ελληνική σκέψη, μας δείχνουν ότι μπορούμε. Μας προστάζουν να κοιτάμε μπροστά, να δούμε τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, να δείξουμε εξωστρέφεια και να φύγουμε «πρόσω ολοταχώς»! Ελπίζω το βιβλίο αυτό να προσθέσει κάτι σε αυτή την προσπάθεια, να γίνουμε ισχυρότεροι και καλύτεροι, αξιοποιώντας την έμφυτη δημιουργικότητά μας, τις αρετές μας και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά!

Σε λίγους μήνες κυκλοφορεί η έκτη έκδοση του βιβλίου, η οποία είναι ιδιαίτερα και ουσιαστικά επαυξημένη, κυρίως στο κεφάλαιο για τις Ηγετικές Αρετές όπου έχουν προστεθεί ενότητες από το έργο του Ισοκράτη, του Ινδού Kautilya, του Πατριάρχη Φώτιου, του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού, του Μακιαβέλλι, των κινέζων φιλοσόφων, και επίσης στο κεφάλαιο για τον Πλούτο, την Ευτυχία και το Νόημα της Ζωής. Αυτό έχει εμπλουτιστεί γενικότερα με αρκετά στοιχεία από την ινδουιστική και κινέζικη σκέψη (Κομφούκιος, Λάο Τζου, Mencius, Μο Τζου κ.α.) που αναπτύχθηκαν κάπως παράλληλα με την αρχαία ελληνική σκέψη. Όπως επίσης και από τη χριστιανική και ισλαμική πίστη και σκέψη, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μια πολύ πιο σφαιρική άποψη, χωρίς να χάνει τίποτα από την αυστηρή επιστημονικότητα αυτών που πραγματευόμαστε.

Πέτρος Γ. Δούκας