θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα
θεοῖς σωτῆρσιν ἔθυον καὶ ἀναθήματα ἀνέθηκα

NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

NOT IN THIS "NEW GREECE"  - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"
NOT IN THIS "NEW GREECE" - ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ"

Friday, May 27, 2011

Η σκιώδης οικονομία κρατάει ζωντανή την Ελλάδα»


Η σκιώδης οικονομία κρατάει ζωντανή την Ελλάδα»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παρασκευή 20.05.2011
Ο ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΣΤΗ «Μ»

Τι λέει ο συντάκτης της μελέτης για την παραοικονομία, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας
Συνέντευξη στον Γιώργο Χρηστίδη
Ένα εντυπωσιακό πόρισμα της μελέτης σας έχει να κάνει με τα οφέλη, ας τα πούμε έτσι, της εκτεταμένης παραοικονομίας στην Ελλάδα.
Η σκιώδης οικονομία είναι αυτή που κρατάει σήμερα ζωντανή την ελληνική οικονομία. Τα χρήματα της σκιώδους οικονομίας δαπανώνται αμέσως στην πραγματική οικονομία, για την αγορά τροφίμων και ρούχων, για την πληρωμή των ενοικίων και ούτω καθεξής.
Από αυτή την άποψη, αποτελεί σταθεροποιητικό και όχι αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη χώρα σας σε μια περίοδο περικοπής των μισθών και των συντάξεων των Ελλήνων. Ή φοροδιαφυγή, αντίθετα, η ξεκάθαρη φοροδιαφυγή από τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα στην Ελλάδα, είναι κάτι διαφορετικό.

Δεν παρέχει προστιθέμενη αξία και μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών μεταφέρεται σε τράπεζες του εξωτερικού, θα πρέπει λοιπόν να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην αμιγή φοροδιαφυγή και την φο-ροαποφυγή λόγω δραστηριοτήτων στη σκιώδη οικονομία. Είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.
Τι συμβουλή θα δίνατε στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εντάξει στην επίσημη οικονομία τις δραστηριότητες της παραοικονομίας;
θα έλεγα ότι δεν πρέπει να έχει τη λογική να πολεμήσει τη σκιώδη οικονομία, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για την ενσωμάτωση της. Για να γίνει αυτό, πρέπει καταρχάς να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τους κυβερνητικούς θεσμούς. Να πάψουν ορισμένοι λίγοι να είναι προνομιούχοι, να υποστούν περικοπές πρώτοι οι πλούσιοι. Τότε θα ενισχυθεί το φορολογικό ηθικό και των απλών Ελλήνων, που θα δουν ότι όλοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και συμμετέχουν ισότιμα στα βάρη. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό μέτρο.
Με τη διαφθορά τι γίνεται; Στην εργασία σας κάνετε συνάρτηση της διαφθοράς με την παραοικονομία.
Η διαφθορά στη χώρα σας είναι πολύ υψηλή και η ζημιά που προκαλεί δεν έχει
κανένα αντισταθμιστικό όφελος, καμία προστιθέμενη αξία. Κάθε δισεκατομμύριο ευρώ που εξοικονομείται λοιπόν από την καταπολέμηση της διαφθοράς θα είχε θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Δεν θα πρέπει λοιπόν να μπερδεύουμε την παραοικονομία με τη διαφθορά. Η καταπολέμηση της διαφθοράς όμως απαιτεί χρόνο και απαιτεί επίσης πρωτίστως την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς θεσμούς.


Ποιος είναι
Ο Φρίντριχ Σνάιντερ είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Johannes Kepler της Αυστρίας. 'Εχοντας αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια του φαινομένου, θεωρείται σήμερα η κορυφαία αυθεντία στον κόσμο σε θέματα παραοικονομίας. Με αυτή την ιδιότητα έχει διατελέσει σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.